Seimo komitetas – už leidimą tiekėjams vienašališkai mažinti elektros kainą | Diena.lt

SEIMO KOMITETAS – UŽ LEIDIMĄ TIEKĖJAMS VIENAŠALIŠKAI MAŽINTI ELEKTROS KAINĄ

Seimo Ekonomikos komitetas pritarė pataisoms, kurios leistų nepriklausomiems elektros tiekėjams vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas mažinant elektros kainas vartotojams, taip pat įpareigotų juos siūlyti 12 bei 24 mėnesių sutartis.

Tokį sprendimą bendru sutarimu neeiliniame posėdyje penktadienį komitetas priėmė apsvarstęs jo narių parengtas Elektros energetikos įstatymo pataisas bei Prezidentūros pasiūlymus.

Komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius teigė, kad šiuo metu už elektrą permoka apie pusė milijono vartotojų.

„Jie paprasčiausiai patys nesikreipia (dėl tarifų sumažinimo – BNS), o mūsų bendrovės, mūsų tiekėjai nesuinteresuoti – gauna iš valstybės, gauna iš piliečių ir gerai gyvena“, – posėdyje teigė K. Starkevičius.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė teigė, kad priėmus pataisas tiekėjai automatiškai galėtų sumažinti kainas, neatsiklausiant vartotojų, tačiau juos perspėjant. 

„Pirminis Seimo narių pasiūlymas tikrai yra tinkamas, nes tikrai leistų mažinti automatu vartotojams tarifus, nes šiuo metu pagal įstatymo nuostatas kiekvienas vartotojas turi duoti aktyvų sutikimą, jeigu tiekėjas netgi siūlo mažesnį tarifą“, – komitete teigė I. Žilienė.

Jie paprasčiausiai patys nesikreipia (dėl tarifų sumažinimo – BNS), o mūsų bendrovės, mūsų tiekėjai nesuinteresuoti – gauna iš valstybės, gauna iš piliečių ir gerai gyvena.

„Šiuo atveju tiekėjai galės sumažinti tarifus vartotojams negavę to aktyvaus sutikimo, bet prieš mėnesį apie tai įspėję“, – pridūrė viceministrė.

Komitetas taip pat pritarė Prezidentūros pasiūlymui įpareigoti nepriklausomus tiekėjus siūlyti 12-kos bei 24 mėnesių sutartis. Prezidentūros Aplinkos ir infrastruktūros grupės patarėjas Tomas Lukoševičius sakė, jog taip būtų skatinama konkurencija tame pačiame segmente.

„Koks būtų to motyvas? Kad būtų didesnė konkurencinė kova tarp nepriklausomų tiekėjų, kad būtų konkuruojama kainos dedamąja ir buitinis vartotojas turėtų galimybę pasirinkti iš kelių alternatyvių siūlymų tame pačiame segmente – ar tai būtų vienerių metų fiksuotas kainos planas, ar dvejų metų“, – teigė posėdyje dalyvavęs T. Lukoševičius.

„Jeigu, pavyzdžiui, vartotojas norėtų pasirinkti šešių arba dvylikos mėnesių fiksuoto plano sutartį, tai turime tik vieną tiekėją iš trijų didžiųjų, kurie siūlo tokį planą, tai nėra net iš ko pasirinkti, su kuo palyginti kainas. Jeigu žiūrime šiek tiek ilgesnius planus – 24 ar 36 mėnesių – vėlgi, turime tik du tiekėjus iš trijų“, – pridūrė jis.

Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, šiuo metu 6 ir 12 mėnesių fiksuotos kainos planus siūlo po vieną tiekėją – atitinkamai „Elektrum Lietuva“ ir „Ignitis“, 24 mėnesių – „Ignitis“ ir „Enefit“, o 36 mėnesių – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“.

Komiteto nariai taip pat siūlo, kad nepriklausomi tiekėjai naujiems klientams netaikytų baudų nutraukiant sutartis.

K. Starkevičius teigė, kad  elektros tiekėjai bei juos vienijančios asociacijos nepateikė pasiūlymų pataisoms.

Pataisas, kurios leistų nepriklausomiems elektros tiekėjams vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas mažinant elektros kainas vartotojams, Seimas šią savaitę nusprendė svarstyti skubos tvarka – jos bus svarstomos kitą antradienį.

Įstatymo pataisos iniciatoriai sako, kad ji būtų naudinga ir patiems nepriklausomiems tiekėjams, nes jiems reikėtų mažiau resursų raginant vartotojus pasikeisti elektros tiekimo sutartis kainoms sumažėjus. 

Dabar bet koks energijos tiekėjo siūlomas sutarties sąlygų pakeitimas galimas tik esant vartotojo sutikimui.

Pataisą teikia Ekonomikos komiteto pirmininkas konservatorius K. Starkevičius, to paties komiteto nariai konservatoriai Paulius Saudargas, Mindaugas Skritulskas ir Andrius Kupčinskas, „laisvietė“ Ieva Pakarklytė, liberalas Andrius Bagdonas  ir opozicijai priklausantys Jonas Pinskus, Lukas Savickas, Laima Mogenienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

vienašališkai kelt galima o mažint kainos ne nes daug seimūnu ir valdžios vyru turi akciju kai kaina krenta mažiau gauna.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS