Seimo komitete – sankcijos už atsiskaitymų grynaisiais pažeidimus | Diena.lt

SEIMO KOMITETE – SANKCIJOS UŽ ATSISKAITYMŲ GRYNAISIAIS PAŽEIDIMUS

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį svarstys, kokias nuobaudas taikyti už atsiskaitymų grynaisiais tvarkos pažeidimus.

Seimui siekiant apriboti atsiskaitymus grynaisiais, grupė valdančiųjų ir opozicijos atstovų Seime įregistravo Mokesčių administravimo įstatymo pataisas.

Jos numato, kad įmonės, kurios nepaisys draudimo ir grynaisiais atsiskaitys virš 3 tūkst. eurų, būtų pripažintos neatitinkančiomis minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų. Tai reiškia, kad jos vienerius metus negalėtų dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. 

Be to, numatoma, kad gyventojai, pažeidę Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymą, ateityje nebegalėtų pagrįsti turto įsigijimo ir pajamų gavimo šaltinių.

Vienas pataisų iniciatorių, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad pakeitimais būtų mažinamos prielaidos šešėlinei ekonomikai, didinamas mokestinės kontrolės efektyvumas ir galimai neteisėtų sandorių atsekamumas. 

Seimas po svarstymo yra pritaręs pataisoms, ribojančioms atsiskaitymus grynaisiais – nuo lapkričio tiek įmonėms, tiek gyventojams siūloma drausti atlikti sandorius grynaisiais virš 3 tūkst. eurų.

Lietuvos banko duomenys rodo, kad 97 proc. visų mokėjimų nesiekia 5 tūkst. eurų, o 92 proc. – iki 1250 eurų. 

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duomenimis, nekilnojamojo turto rinkoje 26,5 proc. atsiskaitymų vis dar sudaro grynieji pinigai.

Seimas taip pat svarsto Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, numatančias, kad už atsiskaitymų grynaisiais pažeidimus baudos būtų skiriamos ir mokantiems pinigus, ir juos priimantiems: gyventojams jos siektų 300-900 eurų, įmonėms arba jų vadovams – 600-1500 eurų. Už pakartotinus pažeidimus baudos būtų atitinkamai iki 2,4 tūkst. ir iki 3 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

banku vagys su zekais vagia pinigus nuo

zmoniu saskaitu bankuose, dabar uzdraus su pedo sankcijom atsiskaitinet grynais pinigais --visa tai reikes daryt per bankus --kurie savo ruoztu vogs apsiputoje is saskaitu pinigus ir dar oficialiai voogs uz saskaitu apsauga.

Tas saldus

žodis - sankcijos. Dievas ant jų smegenų uždėjo sankcijas, todėl ir blūdija, vargšeliai valdantieji.

Storabalsis- Šveikas

Kuoktelejo........ prieš karą Ukrainoje ragino turėti grynųjų nes bankai gali uzstrigti,kas pasikeitė??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS