Seimo vadovė: yra prielaidų tikėtis, kad sprendimai dėl pieno sektoriaus krizės bus rasti | Diena.lt

SEIMO VADOVĖ: YRA PRIELAIDŲ TIKĖTIS, KAD SPRENDIMAI DĖL PIENO SEKTORIAUS KRIZĖS BUS RASTI

Žemės ūkio ministerijos inicijuojami Pieno įstatymo pakeitimai Seime tikriausiai nebus svarstomi skubos tvarka, sako Seimo pirmininkė. Tačiau Viktorija Čmilytė-Nielsen įsitikinusi, kad sprendimai, kaip pieno gamintojams išeiti iš krizės, bus surasti.

„Seime jį (Pieno įstatymo projektą – BNS) reikės svarstyti labai labai nuodugniai“, – Seime žurnalistams teigė ji po susitikimo su pieno gamintojais.

„Kaip Seimo pirmininkė, galbūt, neinicijuosiu (skubos – BNS)“, – pridūrė Seimo vadovė.

Pasak jos, parengti kokybiškas pataisas yra Žemės ūkio ministerijos ir Seimo Kaimo reikalų komiteto reikalas, tačiau ji pabrėžė matanti galimybių dėl sprendimų, kurie padėtų pieno gamintojams įveikti krizę. 

„Yra prielaidos tikėtis, kas sprendimai bus surasti“, – pareiškė V. Čmilytė-Nielsen.

Tuo tarpu Lietuvos pieno gamintojų asociacijos prezidentas Jonas Vilionis pripažįsta, kad žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko atstatydinimas Seime gali nepasisekti, nes pritrūktų balsų, todėl jis palaikymo ieško valdančiųjų stovykloje.

Pieno gamintojų asociacijos vadovas Seimo pirmininkės ir Kaimo reikalų komiteto pirmininko Viktoro Pranckiečio prašo per interpeliaciją balsuoti už ministro pašalinimą iš pareigų.   

„Šiandien opozicija yra tokia, kad, jeigu bus paruošta opozicijos interpeliacija (ministrui – BNS), gali pritrūktų balsų. Tai prašiau Kaimo reikalų komiteto pirmininko ir Seimo pirmininkės, nes gali trūkti to balso, kad prabalsuotų, kad tą ministrą patrauktų“, – po susitikimo su Seimo vadove teigė J. Vilionis.

Pasak jo, nauju žemės ūkio ministru galėtų tapti ne vienas Seimo narys.

„Ministru gali būti ir Kaimo reikalų komiteto pirmininkas (V. Pranckietis – BNS), ir Starkevičius (Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius – BNS) ir kiti. Šiandien reikia žmogaus, kuris supratų žemės ūkį, kuris eitų nebijodamas“, – pareiškė J. Vilionis.

„Mes nenustosime, kad būtų pasiektas rezultatas. Mums ar būti, ar nebūti yra šiandien klausimas“, – pridūrė jis. 

Prie Seimo ketvirtadienį maždaug tūkstantis ūkininkų, auginančių karves ir tiekiančių pieną perdirbėjams, surengė protesto akciją ir reikalavo didesnės valstybės paramos bei K. Navicko atsistatydinimo.

K. Navickas praėjusių metų birželį Seime jau atlaikė opozicijos inicijuotą interpeliaciją. 

Žemės ūkio ministerija rengia pataisas, kurios sustiprintų pieno pardavėjų derybines galias, būtų atsisakoma jų grupavimo pagal kasdien parduodamo pieno kiekį.

Pieno įstatymo pakeitimais, kuriuos šią savaitę ketinama aptarti su sektoriaus atstovais, siekiama iš esmės išspręsti problemas, kurias dėl smarkiai kritusių pieno supirkimo kainų patiria pieno pardavėjai.

Anot ministerijos, įstatymo projektą su išplėstine Pieno taryba ketinama aptarti šį penktadienį.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos prezidentas Jonas Vilionis sako, kad Vyriausybės skirta 8 mln. eurų parama yra per maža, o kad ūkininkai galėtų išgyventi bent penkis mėnesius, jiems reikėtų bent 40 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS