Seimui neužteko balsų patvirtinti naują saulės ir vėjo energetikos reguliavimą | Diena.lt

SEIMUI NEUŽTEKO BALSŲ PATVIRTINTI NAUJĄ SAULĖS IR VĖJO ENERGETIKOS REGULIAVIMĄ

Blokavus opozicijai Seimui ketvirtadienį nepavyko įteisinti naujos saulės ir vėjo energetikos reguliavimo tvarkos. Dėl jos Seimas balsuos vėliau.

Už Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisas balsavo tik 64 Seimo nariai. Norint įstatymą priimti reikėjo bent 71 balso. Pataisų priėmimą blokavo opozicija.

Energetikos ministras Dainius Kreivys teigė, kad projektas yra antra atsinaujinančios energetikos proveržio dalis.  

D. Kreivys anksčiau teigė, jog Vyriausybės nutarimo nuostatas į įstatymą būtina perkelti dar šioje parlamento sesijoje. Jo teigimu, nespėjus to padaryti iki gegužės 2 dienos – prieš oficialiai įsigaliojant KT sprendimui – gali sustoti gaminančių elektros vartotojų plėtra.

Pataisomis įteisinamos pernai vasarį priimto Vyriausybės nutarimo, su tam tikrais apribojimais leidusio tolesnę komercinių saulės parkų plėtrą viršijus 2 gigavatų (GW) ribą, nuostatos. 

Tai daroma po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) lapkritį paskelbė, kad Vyriausybės nutarimas prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, nes jėgainių plėtra viršijus nustatytus ribojimus turi būti apibrėžta įstatymu, be to, Konstitucijai prieštarauja ir pernai birželį įstatymais įtvirtintas komercinių saulės parkų galios ribojimas nenustatant pradėtų projektų plėtros reguliavimo.

Pernai birželį priimtos pataisos nustatė, kad komercinių saulės parkų suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo. Dėl to naujų projektų vystytojai laikinai buvo priversti juos stabdyti. 

Seimas pataisomis sudarė sąlygas tęsti iki 2022 metų liepos 8-osios pradėtus vėjo parkų projektus, kurių vystytojai nespėjo jų suderinti su vietos gyventojais.

Verslui leista taikyti grynojo atsiskaitymo („net billing“) modelį, pagal kurį pagamintą ir į tinklą patiektą elektros energiją tiekėjas parduoda biržoje, o už gautus pinigus vėliau nupirkta elektra grąžinama vartotojui.

Tuo metu saulės elektrines turintiems gyventojams ir toliau bus taikomas dvipusės apskaitos („net metering“) modelis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS