Seimas imasi naujos vaiko priežiūros išmokų tvarkos | Diena.lt

SEIMAS IMASI NAUJOS VAIKO PRIEŽIŪROS IŠMOKŲ TVARKOS

Seimas po pateikimo antradienį priėmė svarstyti įstatymų pataisas, keičiančias vaiko priežiūros, darbo ir šeimos pareigų derinimo bei darbo santykių reguliavimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigė, kad pataisos skubos tvarka nebus svarstomos. Seimas jas toliau svarstys balandžio 19-ąją.

Ministrė taip pat informavo, kad nauja tvarka, jeigu ją Seimas patvirtins, bus taikoma tik vaikų, gimusių po šių metų rugpjūčio 1-osios, tėvams.

„Vaikų, kurie gims iki rugpjūčio, tėvams bus taikoma senoji, dabar galiojanti tvarka“, – teigė M. Navickienė.

Jos teigimu, dėl pataisų diskusijos prasidėjo pernai, todėl ketinantys tapti tėvais žmonės galėjo naujovėms ruoštis.

Seimui siūloma įteisinti neperleidžiamas dviejų mėnesių tėvystės atostogas, kuriomis galės pasinaudoti tik vaiko tėvai, jas bus galima imti visas iš karto arba dalimis, pakaitomis. Jei kuris nors iš tėvų nepasinaudos savo atostogų dalimi, kitas jos perimti negalės ir apmokamų atostogų trukmė sumažės.

Tokias atostogas tėvai galėtų pasiimti bet kokiu metu praėjus dviem mėnesiams nuo vaiko gimimo iki jam sukaks dveji metai.

Šiuo laikotarpiu mokama vaiko priežiūros išmoka bus šiek tiek didesnė nei iki vaiko gimimo gautas darbo užmokestis, o tai reiškia, kad renkantis skirtingus laikotarpius tėvystės ir motinystės atostogoms finansiškai šeimoms būtų palankiau negu dabar. 

Tais atvejais, kai vaiką augintų tik vienas iš tėvų, jis galės gauti išmoką ir už papildomą dviejų mėnesių atostogų dalį.

Neperleidžiamais atostogų mėnesiais išliktų galimybė dirbti, tačiau papildomos pajamos proporcingai sumažintų vaiko priežiūros išmoką. Jei pajamos būtų didesnės už išmoką, ji nebūtų mokama.

M. Navickienės teigimu, nauja išmokų tvarka tėvams bus finansiškai palankesnė, o neperleidžiami vaiko priežiūros mėnesiai sustiprins vaiko ir tėvo ryšį.

Taip pat siūloma įtvirtinti naują vaiko priežiūros išmokų modelį: išmoka būtų mokama pasirinktinai, iki vaikui sueina 18 mėnesių – 60 proc. kompensuojamojo uždarbio, arba kol vaikui sueina dveji metai, pirmaisiais metais mokant 45 proc., antraisiais – 25 proc.

Pasak M. Navickienės, pirmas vaiko priežiūros etapas iki 18 mėnesių ilginamas, nes trūksta darželių.

Taip pat siūloma pailginti teisę į ne visą darbo laiką darbuotojams, auginantiems vaikus iki 8 metų (vietoj 3 metų). Darbdavys privalės tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu.

Jei bus priimtos, Darbo kodekso, Ligos ir motinystės socialinio draudimo bei dar kelių įstatymų pataisos turėtų įsigalioti nuo rugpjūčio. 

Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė įsitikinusi, kad projektas yra socialiai jautrus ir naudingas ekonomiškai, o „valstietė“  Asta Kubilienė tuo abejojo: „Projektas blogina situaciją“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

IR VĖL ĖMĖSI ?!...

Jau "ėmėsi" VIENIŠUS SENOLIUS paremti keletu eurų ! Spėkit iš tryjų kartų AR SENOLIAI JAU GAVO NORS PO CENTĄ .....

Jonas

Įdiotai Lietuvoje nesupranta padėties Lietuvoje,jesuprantą kad šaką ant kurios sėdi yra pjaunama.Visa ekonomika naikinama iš visų pusių ,labai įdomų iš kur bus pinigų.Amerikos prispauzdinti doleriai tampa beverčiais ir ji pati niekinė..Prisivežėt žmžnių kuriems nebus galimybių padėti.Lietuvoje yra žmonių kyrie skursta 31 metai,tik egzistuoja dėl blogos tvarkos šalyje .Jie matai ”ereliai” aukštai skraidantys.Pažiūrėkite i save iš ivairių pusių matysite kad esate turni ir suprantantys ką darote ir kas vyksta.Patays pasmaugsite save ir Lietuvos nepriklausomybė.Dabar jau Lietuvoje lietuviams protestuoti prieš esama bligybesir lietuvoje negalima o svetimšaliams prašau.Kas atsiklausė Lietuvos tautos ar gali kitos šalies piliečiai Lietuvoje protestuoti ,kelti netvarką ir nuteikinėti kitas šalis.Prie savo ambasados protestuokite o ne keliuose daryti netvarką.Matai kokie šeimininkai tapo Lietuvoje atvyke i Lietuvą iš karo.Atrodo kad kito tikslo siekti atvyko .Niekada nebuvo broliais ir sesem ka

SUSIJUSIOS NAUJIENOS