Seimui teikiamas projektas dėl mokėjimų grynaisiais apvalinimo | Diena.lt

SEIMUI TEIKIAMAS PROJEKTAS DĖL MOKĖJIMŲ GRYNAISIAIS APVALINIMO

Seimui antradienį teikiamas Atsiskaitymų grynaisiais pinigais apvalinimo įstatymo projektas. Juo siūloma apvalinti prekių ir paslaugų krepšelio galutinę sumą ir taip pamažu atsisakyti 1 ir 2 centų monetų.

Kainas apvalinti numatoma nuo 2025 metų gegužės, kai verslas jau bus prisitaikęs dirbti su išmaniaisiais kasos aparatais. 

Apvalinimas nebus naudojamas atsiskaitant negrynaisiais pinigais, keičiant valiutą, pervedant grynuosiu pinigus, grynųjų įmokėjimui į mokėjimo sąskaitą ir grynųjų pinigų išėmimui.

Numatoma, kad galutinė pirkinio suma būtų apvalinama tik atsiskaitant grynaisiais iki artimiausio 5 centų kartotinio: suma, kuri baigtųsi 1 arba 2, taip pat 6 arba 7 centais, būtų apvalinama į mažesnę pusę – iki 0 arba 5 centų, o jeigu baigtųsi 3 ir 4 centais ar 8 ir 9 centais – į didesnę pusę iki 5 arba 10 centų.

Apvalinimas Lietuvoje jau yra taikomas atsiskaitant už kurą – jo kainos nustatomos po kablelio esant trims skaičiams, o kasoje mokant – dviem.   

Šešiose Europos Sąjungos valstybėse siekiant atsisakyti vieno ir dviejų centų monetų galutinė prekių suma jau yra apvalinama.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tik durniui neaisku

kad bus apvalinama bendra pirkiniu suma

Taip,

o kaip bus apvalinamas vienkartinis polietileno maišelis krautuvėje: į 0 ar kitaip?

jo

senai laikas naikint 2 ir 5 centu monetas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS