Po pažadų apie didesnes pensijas – senjorų nuogąstavimai: kad nebūtų dar blogiau | Diena.lt

PO PAŽADŲ APIE DIDESNES PENSIJAS – SENJORŲ NUOGĄSTAVIMAI: KAD NEBŪTŲ DAR BLOGIAU

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ketina keisti pensijų apskaičiavimo formulę. Esą tikslas, kad darbo stažas pensijų dydžiui turėtų didesnę įtaką.

„Vilniaus Bočių“ organizacijos senjorai mokosi slaugos pagrindų. Sako, kad pasimokę galės padėti tiems pensininkams, kuriems savimi pasirūpinti jėgos jau nebeleidžia. Tiesa, darbas bus savanoriškas.

„Praktiškai viskas, ką mes darome, yra savanorystė“, – sakė „Vilniaus Bočių“ vadovė Vilija Tūrienė.

Bočiai noriai padeda kitiems, tačiau kartais baiminasi, o kas padės jiems patiems? Visos senjorų viltys į socialinės apsaugos ir darbo ministrę, kuri žada keisti pensijų skaičiavimo formulę.

„Tai skamba ir viltingai, bet ir su nuogąstavimu, kad nebūtų dar blogiau negu buvo“, – svarstė V. Tūrienė.

Dabar vidutinė pensija siekia mažiau nei 600 eurų ir sudaro 47 proc. vidutinio darbo užmokesčio su būtinuoju stažu. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija žada, kad kitąmet vidutinė pensija sudarys 48 proc. vidutinio darbo užmokesčio. O 2027 metais – 58 proc.

„Mano noras būtų sutelkti ekspertus, politikus iš įvairių politinių partijų, kad visi susėdę pažiūrėtume status quo, kiek yra dabar, kiek gauna mažiausias pensijas, kiek vidutines, ar ta formulė galėtų būti tobulesnė“, – kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Kai kurie ekonomistai mano, kad pokyčių reikia. Tik Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymais netiki.

„Tai būtų dar eilinis bandymas tuos trupinius pasmulkinti. Vietoj vienų pensijų didinimo, kitiems truputį sparčiau padidinti“, – teigė ekonomistas Romas Lazutka.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Esą dabartinė sistema yra gera ir jos keisti nereikia. Paprasčiausiai reikia didesnių pensijų.

„Norint, kad stažas daugiau turėtų įtakos pensijos dydžiui, reikėtų didinti visiems bendrąją pensijos dalį, kuri yra mokama iš valstybės biudžeto. Ji visiems yra 270 eurų“, – komentavo R. Lazutka.

Esą dabartinė praraja tarp trumpą ir ilgą darbo stažą turinčių žmonių pernelyg didelė, kad liktų nekeista. O ilgai dirbę lieka nepakankamai įvertinti.

„Reikia ir kitų sprendimų, kurie galėtų suteikti ir tą teisingumo, ir didesnio tolygumo jausmą. Bet vis tiek turi išlikti skirtumas tarp tų pensininkų, kurie mokėjo dideles įmokas, kurie ilgus metus dirbo. Tie pakeitimai turi atsispindėti jų pensijoje“, – įsitikinusi M. Navickienė.

O pensininkai jau svajoja, ką galėtų nuveikti, jei pinigų gautų daugiau.

„Mums reikėtų susibūrimų tarp bendraamžių, festivalių, bendrų koncertų, renginių. Tai mus labai pažvalina, suburia, pakelia nuotaiką ir sveikatos stovį“, – sakė V. Tūrienė.

Tačiau ekonomistas pensininkus imasi lyginti su šeima, turinčia du vaikus. Tikina, kad ir dabartinės pensijos senjorams turi pakakti.

„Tokia šeima turės kreditorinius įsipareigojimus. Jai tenkanti finansinė našta bus didesnė negu senatvės pensijų gavėjams, todėl 47 proc. pakeitimų norma nėra maža. Ji yra adekvati ir suderinama su finansinėmis mūsų galimybėmis“, – įsitikinęs ekonomistas Algirdas Bartkus.

Be to, baiminamasi, kad pažadus pensijas didinti ministerija įgyvendins tik kišdama nagus prie valstybės rezervo.

„Jeigu mes neketiname daugiau kaupti rezervo ir laikome jį pakankamai lygiu, tokiu atveju žinoma, kad tą pakeitimo normą eitų kelti. Bet ar manome, kad toks rezervas, kurio pakanka metam ar dviem, yra pakankamas?“ – tvirtino A. Bartkus.

Ministerija tikina, kad rezervo pinigų neiššvaistys, bet klausimus dėl rezervo dydžio kels. Kol kas minimali pensija auga. Pernai metais ji siekė 354, šiemet – 446 eurus.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

to D.

Nėra taip kaip galvoji. Dar kubilgalvis sakė: pas mus pensija solidarumo. Vaikai išlaiko (savo) tėvus. Tai tarybiniais pensijų įmokų dirbantiems nebuvo. Pensijas mokėjo valstybė. Va tada labai svarbu buvo ir stažas (Nepertraukiamas), ir alga . Be to iš miesto į kolchozą stažas skaitėsi, atvirkščiai - prapuldavo. Kubilo mintis teisinga - tėvai uždirba savo tėvams, jų vaikai irgi. Bet TIK SAVO. Tokiu atveju stažas yra niekinis dalykas. Ką vaikai praveda Sodrai - tą Sodra padalina jų vaikams. Kas vaikų neturi - dėl medicininių priežasčių - duoti pašalpą. Kieno dėl kitų priežasčių - patys kalti. Kieno vaikai užsieniuose - tegul patys tėvus išlaiko. Galimi visokie miksai - dirbo čia, dirbo ten - atitinkamai tėvų pensijai tik ką pravedė Sodrai. Tėvai mirė - kaupia kur nori, perka, investuoja sau. Aišku, ne žulikų fonduose.

D.

Neturintiems darbo stažo- "numesti" tik minimalią pašalpą, kad nemirtų badu. Dirbusiems sąžiningai ir turintiems didelį stažą - atitinkamai nuo sumokėtų mokesčių - ori pensija privalo būti. Dabar gi ir nedirbęs visą gyvenimą ar "spekuliavęs" Gariūnuose ir nemokėjęs mokesčių gauna praktiškai tiek pat, kiek kitas su 40 virš metų stažu,bet dirbęs už minimalią ar šiek tiek didėlesnę algą. JOKIOS "LYGIAVOS" NEGALI BŪTI tinginiams ir veltėdžiams, kurie dabar šaiposi iš mūsų, vargo bitelių, nes nemokėję mokesčių ir nedirbę, gauna beveik tiek pat.

RERE

Europoje mažesnės pensijos nei Lietuvos, yra berods tik Bulgarijoje ir Kroatijoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS