Šilumininkams įspėjant, kad maždaug dešimtadaliu brangs šiluma, valdžia ramina | Diena.lt

ŠILUMININKAMS ĮSPĖJANT, KAD MAŽDAUG DEŠIMTADALIU BRANGS ŠILUMA, VALDŽIA RAMINA

  • 3

Brangstant biokurui, šilumininkai skambina pavojaus varpais – pasak jų, jei nebus pokyčių, už šildymą teks mokėti dešimtadaliu daugiau.

Gali būti, kad atėjus šildymo sezonui, už karštus radiatorius teks mokėti dar daugiau – dabartiniais šilumininkų skaičiavimais – nuo kelių proc. iki dešimtadalio, pirmadienį pranešė LRT laida „Panorama“.

„Jei niekas nepasikeis, pagal dabartines kainas augimas gali būti 10 proc. Kol kas – prognozė, nes realaus kuro nupirkto dar nėra“, – kalbėjo Šilumos tiekėjų asociacijos pirmininkas Valdas Lukoševičius.

Dėl brangesnės medienos bei degalų brangsta ir biokuras, o dėl to kyla ir šilumos kaina. Todėl šilumininkai susitiko su energetikos ministru – netrukus reikės pirkti dar daugiau biokuro ir kaina gali būti dar didesnė.

„Mes gąsdinam visus dabar, nors pagrindiniai kiekiai bus perkami vėliau. Tikimės, kad kainos palankios vartotojui. Reikia vengti priežasčių, kad šildymo sezonas būtų palankus“, – teigė Šilumos tiekėjų asociacijos pirmininkas.

Valdžia ramina – dar spės pertvarkyti šilumos rinką, kad gyventojų sąskaitos nenuskurdintų.

„Tikslas – kad šilumos kaina neaugtų. Šiai dienai kalbėti apie šilumos kainos augimą būtų neatsakinga“, – sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ir tikina dar spėsiantis padaryti pakeitimus iki šildymo sezono, ir sąskaitos gyventojams augti apskritai neturėtų.

„Mes žiūrim instrumentus ir priemones, kas padėtų suvaldyti situaciją, kad augimo nebūtų. Viena iš priemonių – skaidresnis  biržos veikimas, įgalinant tiekėjus pardavinėti sukauptą biokurą neatidėliojant, kad būtų naudinga ne tik tiekėjams, bet ir vartotojams“, – kalbėjo energetikos ministras Ž. Vaičiūnas.

Kad radiatorių šiluma nekainuos daugiau, kartoja ir premjeras – valdžia imsis visų priemonių.

„Matome tendencijas, kad žaliavų kainų brangimu bandoma prisidengti. Valstybė turi įrankius, tikrai intervenciją darys. Turime įmones, kurios turi dalyvauti. Poveikį galime padaryti, kad biokuro kainos nešoktų į tas aukštumas, kur dabar prognozuojama“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

DiegoLT

"Reikia vengti priežasčių, kad šildymo sezonas būtų palankus" - nors kartą parašė teisybę :D

Kiek galima šantažuot ?

Klaipėdos energija šilumos gaminimui degino mazutą, brangu, investavo į dujinius katilus ir žadėjo, kad pigs... MELAS. Tikino, kad už dujas pigiau degint biokurą, tačiau ir vėl šildymas ne tik, kad neatpigo, o brango. Tai kiek to melo iš valdžios ir verslininkų galima pakęst ?

...

Reikalaujam BAIGT su ta šilumine baudžiava; šildymas mus gali atpigt TIK atsijungus nuo tų centralizuotų šiluminių siurbėlių! (nepamirškim, kad dujų pas mus perteklius, priversti sumokėt IR už tai ko nesunaudojam).

SUSIJUSIOS NAUJIENOS