Šilumos taupymas: kaip sumažinti sąskaitas? | Diena.lt

ŠILUMOS TAUPYMAS: KAIP SUMAŽINTI SĄSKAITAS?

  • 9

Žmonės dažnai klysta manydami, kad pilna namo renovacija ir tuo susijusios didelės investicijos yra vienintelis būdas sumažinti sąskaitas už šilumą. Tačiau realybė kitokia –  pakanka pakeisti gyvenimo įpročius, pasidomėti naujovėmis, minimaliai investuoti, ir sąskaitos už šildymą ims mažėti.

Taupiausi namai – nauji ir renovuoti

Klaipėdoje atlikus vasario mėnesio centralizuotos šilumos suvartojimo analizę, paaiškėjo, kad mažiausiai  už šilumą moka pilnai renovuotų namų gyventojai. Vasarį taupiausiai šilumą vartojusių uostamiesčio namų dešimtuke atsidūrė 7 renovuoti daugiabučiai ir 3 naujos statybos namai.

Mažiausių sąskaitų už šilumą vasarį sulauks Kauno g. 19 namo gyventojai. Kvadratinio metro apšildymas šiame name kainavo 37 centus, o 60 m² buto šildymas šalčiausią šios žiemos mėnesį atsiėjo 22,14 euro. Nors namas pastatytas 1966 metais, atlikus pilną renovaciją, jis tapo vienu sandariausių ir šilčiausiu namu Klaipėdoje.

„Negalima vienareikšmiškai teigti, kad renovuoti namai yra sandaresni ar energetiškai taupesni už naujos statybos. Šilumos suvartojimo skirtumus nulemia ir gyventojų įpročiai. Po renovacijos atsiradus galimybei taupyti ir individualiai kambariuose reguliuoti šilumą, renovuotų namų gyventojai dažnai primažina šilumą butuose ir jos suvartoja mažiau. O naujos statybos namuose gal būt gyvena klaipėdiečiai, kurie nori daugiau komforto ir savo butus šildo labiau. Vienu laipsniu padidinus temperatūra bute, šilumos suvartojimas ir sąskaitos už šildymą padidėja maždaug 5 procentais“, - aiškino Virginijus Zutkis,  AB „Klaipėdos energija“ Klientų aptarnavimo padalinio vadovas.

Lyginant miesto šilumos suvartojimo vidurkius, visiškai renovuotuose namuose  Klaipėdoje vasarį 1 kvadratinio metro apšildymas kainavo 60 centų, naujos statybos namuose – 69 centus, o nerenovuotuose – net 1,16 euro. Taigi, tokio pat renovuoto ir nerenovuoto namo  šilumos suvartojimas, o tuo pačiu ir sąskaitos už šildymą, skiriasi kone dvigubai.

Kaip taupyti šilumą?

Pasak energetikos specialistų, net ir be kompleksinės renovacijos yra daugybė būdų taupyti šilumą. Pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį ne tik į savo buto, bet ir bendrųjų patalpų būklę. Beveik kiekvienas daugiabutis namas turi savo mini katilinę - šilumos punktą, kuris dažniausiai būna įrengtas rūsyje. Būtent po rūsio patalpas yra išvedžioti vamzdynai į laiptinių stovus. Jeigu rūsio langai neįstiklinti, o rūsio ar laiptinės durys nesandarios ar atviros – brangi šiluma šildo ne namą, o lauko orą.

Kitas taupymo žingsnis - šilumos punkto automatizavimas. Neatnaujintuose daugiabučių namų šilumos punktuose šilumos tiekimas į butus yra reguliuojamas rankiniu būdu – sukiojant sklendes. Tokiame punkte nuolat turėtų budėti specialistas, kuris, keičiantis oro temperatūrai, prisuktų arba atsuktų sklendę. Ypač rudens ar pavasario metu, kai lauke dieną būna šilta, o naktį – vėsu, namuose su rankiniu reguliavimu, patalpos šildomos netolygiai. Įdiegus automatizuotą šilumos punktą ir įrengus temperatūros daviklius lauke bei vidaus patalpose, šilumą reguliuoja automatika, ir, esant aukštesnei lauko temperatūrai, į radiatorius tiekiamas žemesnės temperatūros karštas vanduo. Įrengus automatizuotą šilumos punktą Jūsų butai nebus perkaitinami arba nekomfortiškai vėsūs, o sąskaitos už šildymą – ženkliai mažesnės.

Automatizuotame daugiabučio šilumos punkte elektroniniu reguliatoriumi galima nustatyti tokį šilumos režimą, kad, pavyzdžiui, nakties metu į radiatorius būtų tiekiama mažiau šilumos, būtų žemesnė ir karšto vandens temperatūra.

Kaip tvirtina Energetikos ministerijos ekspertai, jeigu buto kvadratiniam metrui šildyti vidutinis suvartojamos šilumos kiekis per mėnesį yra 25 kWh ir daugiau, rekomenduojama rimtai apsvarstyti galimybę renovuoti pastatą, nes tai yra vienintelis būdas gerokai sumažinti šilumos nuostolius.

Kiek šilumos suvartoja AB „Klaipėdos energija“ klientai, galima sužinoti www.klenergija.lt rubrikoje „Stebėkite savo namo šilumos suvartojimą“. Daugiau patarimų, kaip galima taupyti šilumą, rasite ten pat, rubrikoje „Energijos taupymas“.

Šilumos suvartojimo kainų palyginimas Klaipėdos mieste (€/m² su PVM)


 


 


 


 


 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Aras

Užsakytas straipsnis , pasakos vargšams ubagams , visa bėda kad savivaldybės atidavė šilumos tinklus privatininkams ir pačios iš to pampsta, nieko nedaro kad mažėtų šilumos kainos , nosrs už lango ir pliusinė temperatūra -sąskaitos kosminės- iš piršto laužtos. Tačiau šiose "narveliuse" gyvena skurdžiai, o kur gyvena- meras, e,masiulis (su brendio dėžute ), kur jo mokytojas e,gentvilas ir jo auksinis berniukas....????? Esh lietuviai kur mes einam...????

Iš tiesų

turėjome visai gerai sutvarkytą ir funkcionuojančią miestą aptarnaujančią sistemą:Spec.ATĮ ir kitus komunalininkus.Senieji klaipėdiečiai turbūt dar atsimena, kad už vandenį, laidinį telefoną nereikėjo mokėti(už telefona-tik įvedimas..), o už šilumą, elektrą tik simboliškai.Viską išdraskė-išvogė jos didenybė Prichvatizacija.Šilumos tinklų punktų tikrai nereikėjo privatizuoti, deja - privertė...Ir ką turime?Turime auksines, vis kylančias kainas ir būtinybę atkurti buvusias tvarkas bei komunalinį aptarnavimą.Kitaip - tikrai neišgyvensim

Gieda

Ei sodinti, tai visus kas buvo valdzioi iki sol, kas pasisavino Lietuvos turta - socdemus . jie buvo ilgai valdzioj nuo 1991 m. Kieno rankose dabar visos gamyklos, ka pamirsot. Kiek viena partija turi savo interesus, o zmones skursta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS