Šilutėje ir Šilalėje žemės ūkio ministrą pasitiko protestuojantys ūkininkai | Diena.lt

ŠILUTĖJE IR ŠILALĖJE ŽEMĖS ŪKIO MINISTRĄ PASITIKO PROTESTUOJANTYS ŪKININKAI

Ketvirtadienį Šilutėje ir Šilalėje viešintį žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką pasitiko protestuojantys šių rajonų ūkininkai.

Pasak Tauragės apskrities policijos, Šilutėje per žemdirbių protestus ketvirtadienį dviem asmenims buvo surašyti administracinių nusižengimo protokolai už pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą, jų garbės ir orumo pažeminimą.

Anot Tauragės apskrities policijos atstovės Linos Banienės, incidentas įvyko, kai pareigūnai blokavo kelius ir neleido su sunkiasvore technika įvažiuoti į Šilutės miesto prieigas akcijos dalyviams, kurie esą nevykdė pareigūnų nurodymų.

Šilutės rajono ūkininkas Mantas Mikilkevičius BNS teigė, jog dalis vietos žemdirbių į savivaldybėje vykusį susitikimą su žemės ūkio ministru nusprendė atvykti traktoriais, tačiau juos prie įvažiavimų į miestą pasitiko policijos ekipažai.

„Kažkodėl policijai kažkas pasakė, kad bus organizuojamos kažkokios riaušės, kažkokie piketai, nors mes nieko neorganizavome. Mus tiesiog pasikvietė į susitikimą su ministru, o mes tiesiog norėjome atvykti su traktoriais“, – sakė M. Mikilkevičius.   

„Policija net nepasakė, kokiu pretekstu neįleidžia, sakė, kad jiems duotas įsakymas neįleisti. Mes nedarėme jokių pažeidimų, jie mums užblokavo kelią, mus apkaltino, kad kažką blokuojame ir organizuojame“, – kalbėjo ūkininkas.

Policija net nepasakė, kokiu pretekstu neįleidžia, sakė, kad jiems duotas įsakymas neįleisti. Mes nedarėme jokių pažeidimų, jie mums užblokavo kelią, mus apkaltino, kad kažką blokuojame ir organizuojame.

M. Mikilkevičius policiją kaltino provokacijomis bei kritikavo pareigūnų darbą: „Policija žiauriai perlenkė lazdą. Būtų tiesiog suleidę tuos traktorius į aikštelę, stebėję, ar nevyksta riaušių ir jeigu jas kažkas būtų kėlę, būtų užkardę“.

Jis patvirtino, kad policijos pareigūnai trečiadienį lankėsi Šilutės rajono ūkininkų namuose, ragindami raštiškai įsipareigoti nedalyvauti neramumuose.

Policijos atstovė L. Banienė BNS teigė, jog policija trečiadienį prevenciškai kalbėjo su potencialiais protestų Šilutėje dalyviais tiek telefonu, tiek atvykę pas juos į namus. Pasak jos, ūkininkai buvo supažindinti su taisyklėmis ir reikalavimas, o gautus įspėjimus turėjo patvirtinti parašais.

„Kadangi Šilutės rajono savivaldybės leidimas mitingui nebuvo išduotas, asmenys buvo įspėti apie teisėtus ir neteisėtus veiksmus bei galinčią grėsti atsakomybę“, – sakė L. Banienė.

Šilutės rajono savivaldybė BNS nurodė, jog dėl leidimų ūkininkų protestams kreipimųsi nebuvo sulaukta.

Internete esančiuose vaizdo įrašuose matyti, kaip policija skirtingose vietose Šilutės prieigose stabdo į miestą norinčią patekti žemės ūkio techniką, kai kurie pasipiktinę ūkininkai reikalauja pareigūnų veiksmų paaiškinimo, matomi žmonių sulaikymai.

Žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką vietos žemdirbiai pasitiko ir Šilalėje. Pasak Lietuvos ūkininkų sąjungos Šilalės skyriaus pirmininko Aivaro Tamošaičio, ketvirtadienį apie 13.30 val. prie rajono savivaldybės susirinko beveik 100 traktorių.

„Didelė rajono (ūkininkų – BNS) dalis suvažiavo su traktoriais prie savivaldybės, maksimaliai pilna visur policijos, jie nukreipinėja traktorius. (...) Laukiame, kada ministras išeis į kiemą su mumis pasikalbėti“, – BNS teigė A. Tamošaitis.

Jo teigimu, protesto akcijai savivaldybė išdavė leidimą, tačiau jame numatytose vietose netilpo ūkininkų technika.

„Dabar policija sprendžia, kur ją nukreipti, nes žmonių susirinko daug daugiau negu planuota. Nebūtų taip lengva jų surinkti, jeigu ūkininkams neskaudėtų“, – teigė A. Tamošaitis.

Pasak jo, kad žemės ūkio ministro apsilankymo metu neramumų Šilalėje nekilo. 

Lietuvos žemės ūkio taryba šią savaitę nusprendė tęsti pirmadienį vykusius šalies žemdirbių protestus, naują jų etapą planuojama surengti sausio pabaigoje. Tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas ketvirtadienį LRT radijui sakė, jog žemdirbiai į Vilnių ketina važiuoti sausio 23–26 dienomis.

Ūkininkai pirmadienį visoje Lietuvoje degindami laužus protestavo prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką, padidintus suskystintų naftos dujų akcizus, daugiamečių pievų atstatymą, ragina spręsti pieno krizę ir kitas problemas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Sitaip elgtis negalima

Policija perzenge ribas( savo igaliojimus )!!!!!!???

žole

jo gruda paseji ,papurski ir nukules parduodi.O cia sienauji siluosuoji seri isvezi mesla,melzo ir visada ari kaip negras,o gtudui niko visa žiema ilsiesi !! Jo grudas geriau ,tad ir nenori žoles,tinginisi ...!

Lauzai

Geriau siuos pagalius nuvezkite kokiai bobutei,kuri galbut per salcius neturi malku.O kokia dabar nauda?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS