Siūlo keisti alkoholio prekybos ribojimus sekmadieniais | Diena.lt

SIŪLO KEISTI ALKOHOLIO PREKYBOS RIBOJIMUS SEKMADIENIAIS

Seimui šių metų pradžioje sausį atmetus pluoštą valdančiųjų iniciatyvų atlaisvinti alkoholio prekybą, liberalai siūlo atšaukti ribojimą sekmadieniais juo prekiauti tik iki 15 val.

Septyni Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Andrius Bagdonas, Eugenijus Gentvilas, Virgilijus Alekna,  Arminas Lydeka, Raimundas Lopata, Romualdas Vaitkus ir Edita Rudelienė nuo 2024 metų kovo siūlo prekybą sekmadieniais leisti iki 20 val., kaip ir kitomis dienomis. Jie Seime registravo atitinkamą Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą.

A. Bagdonas sutinka, kad pavėlinta prekyba rytais (iki 10 val.) yra pagrįsta, nes apriboja galimybes žmonėms įsigyti stipriųjų gėrimų prieš darbo pradžią.

„Tačiau sekmadienį daugelis nedirba, atvirkščiai – švenčia asmenines šventes, leidžia laisvalaikį. Ribojimas, be to, skatina piktnaudžiauti, apeiti tvarką“, – įsitikinęs parlamentaras.

Tuo metu Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas tvirtina, kad nuo 2018 metų galiojančios tvarkos nereikėtų keisti, nes žmonės jau yra pripratę, kad sekmadieniai alkoholiu prekiaujama iki 15 val.

„Nepritarsiu. Nereikėtų dar kol kas grįžti atgal. Situacija lyg ir gerėja. Nors toks kelios valandos esminio suvartojimo skirtumo neturi, dėl to nei sumažėja, nei padidėja tikriausiai tas alkoholio vartojimas“, – BNS kalbėjo A. Matulas.

Komiteto pirmininkas pabrėžė, kad alaus kraštuose – Biržuose, Pasvalyje, Pakruojyje – žmonės pereina prie sakingo naminio alaus vartojimo.  

„Valstietis“ Aurelijus Veryga BNS teigė pataisas vertinantis blogai, nes jos padidintų alkoholio vartojimą. Anot jo, nauji  duomenys rodo, kad vyrų mirtingumas pirmadieniais yra sumažėjęs.

„Tai norima, kad jis išaugtų? Tiems, kurie nori išgerti, kultūringai kažkur pabūti, kavinėse, restoranuose, baruose prekybos laikas nėra ribojamas. Jeigu ten brangu, nereikia daug gerti“, – svarstė parlamentaras.

Liepą paskelbti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkų tyrimo duomenys parodė, kad sutrumpinus alkoholio prekybos laiką sekmadieniais ir pirmadieniais rečiau fiksuojamos vyrų mirtys. Iki 2018-ųjų buvęs jų mirčių pikas sekmadieniais sumažėjo iki savaitės vidurkio, tokia pat tendencija pastebėta ir dėl mirtingumo pirmadieniais.

Alkoholio kontrolės įstatymą prieš keletą metų smarkiai sugriežtino buvusi „valstiečių“ valdžia, kai sveikatos apsaugos ministru buvo A. Veryga – amžiaus kartelė, nuo kada galima vartoti alkoholį, padidinta iki 20 metų, prekybos laikas sutrumpintas nuo 10 iki 20 valandos, sekmadieniais – nuo 10 iki 15 valandos, uždrausta bet kokia alkoholio reklama. 

Rašyti komentarą
Komentarai (59)

Nuomone

Jiem tai naudinga kad tauta butu nugyrdita brudai

Klpd.

O man visai vistiek ar pardavinės ar ne. Manau kad tokių smulkmenų Lietuvos seimas neturėtų svarstyti - jis taip žemina pats save. Ir jau kelios kadensijos:D) . Gert, kada gert, kur gert, čia yra grynai asmeninis piliečio reikalas. Va, jeigu LR valdžia tokius visokius girtuoklius gydytų išmesdama krūvas pinigų, vargtų su prevencija(ne su draudimais..) tai dar būtų suprantamas dalykas, bet taigi niekas nieko nedaro! Ir net ,,normalių" žmonių negydo dėl išbalansuotos medicinos sistemos ir nevykėlių abjūzerių reformavimų

Tadas

Biudzetas istaskytas, reikia papildymo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS