Siūloma atsisakyti privalomo pastatų sertifikavimo | Diena.lt

SIŪLOMA ATSISAKYTI PRIVALOMO PASTATŲ SERTIFIKAVIMO

Teisingumo ministerija siūlo atsisakyti privalomo sertifikavimo statant, parduodant ar išnuomojant patalpas. Tokios pastabos perduotos Aplinkos ministerijai.
 
Teisingumo ministerijos nuomone, nuo sausio 1 dienos įsigaliojusi Statybos įstatymo norma, nustatanti privalomus pastatų energinio naudingumo sertifikavimo atvejus, gali būti neproporcinga Europos Parlamento ir Tarybos direktyvoje dėl pastatų energinio naudingumo numatytiems tikslams pasiekti, todėl turėtų būti tobulinama.

Teisingumo ministerija siūlo atsisakyti privalomo sertifikavimo statant, parduodant ar išnuomojant pastatus. Taip būtų tinkamai įgyvendinta Direktyva bei nesudaroma neproporcinga našta pastatų statytojams ir savininkams atlikti pastatų sertifikavimą. Kartu siūloma palikti pastatų savininkams, taip pat būsimiems pirkėjams bei nuomininkams teisę gauti sertifikatą, kai jiems reikalinga informacija apie faktišką pastato energinio naudingumo būklę.

„Statybos įstatymo formuluotė dėl pastatų energinio naudingumo sertifikavimo yra akivaizdžiai neproporcinga Direktyvos numatytiems tikslams pasiekti, todėl, vadovaujantis Direktyvos dvasia, būtų išties tikslinga atsisakyti privalomo sertifikavimo statant, parduodant ar išnuomojant pastatus, paprasčiausiai pastatų savininkams, būsimiems pirkėjams bei nuomininkams paliekant teisę gauti sertifikatą, kai jiems tokia informacija yra reikalinga“, - sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Analogišką nuomonę dėl Statybos įstatymo taikymo Teisingumo ministerija yra pareiškusi ir Notarų rūmams, pritardama Notarų rūmų nurodytiems teisinio reguliavimo neaiškumams bei neformuluodama jokių įpareigojimų notarams imtis kokių nors veiksmų reikalaujant iš esamų pastatų statinių savininkų pateikti pastatų sertifikatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS