Siūloma didinti algas valstybės valdomų įmonių vadovams | Diena.lt

SIŪLOMA DIDINTI ALGAS VALSTYBĖS VALDOMŲ ĮMONIŲ VADOVAMS

  • 4

Norint lengviau pritraukti kompetentingų vadovų į valstybės valdomas įmones, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo keisti jų atlyginimų apskaičiavimą ir taip didinti algas.

Ministerijos teigimu, šiuo metų vadovų atlyginimai yra žemesni nei rinkos vidurkis, nekonkurencingi, sunku pritraukti profesionalių vadovų. Mažą atlyginimo pastoviąją dalį dažnai siekiama kompensuoti didesne kintamąja dalimi nustatant lengvai pasiekiamus tikslus.

„Siekiant, kad valstybės įmonėse dirbtų profesionalūs, atsakingi ir motyvuoti vadovai, kurių darbas būtų orientuotas į veiklos efektyvinimą, rezultatyvumą bei ambicingų tikslų pasiekimą, jiems turėtų būti nustatyti žymiai konkurencingi atlyginimai“, – teigia ministerija.

Siūloma, kad vadovų darbo užmokestį sudarytų pareiginė alga, kintamoji dalis ir premija. Pareiginės algos koeficientai būtų susiejami su jos baziniu dydžiu – 1785,4 euro, atsižvelgiant į valstybės įmonės kategoriją, o jų skaičių didinti nuo trijų iki keturių.

Konkretų koeficiento dydį nustatytų įmonę valdanti institucija. Didelėse įmonėse koeficientai siektų 4,9–11, vidutinėse – 2,5–5,3, o mažose – 1,9–4,3.

Jei Vyriausybė pritars pakeitimams, koeficientai nuo kitų metų sausio keistųsi taip: pirmos kategorijos įmonėse pastovioji dalis (jei bazinis dydis – 186 eurai) siektų 3,6–4 tūkst. eurų, o pareiginės algos dydis (jei bazinis dydis – 1785,4 euro) – 8,7–19,6 tūkst. eurų. Antros kategorijos įmonėse dydžiai atitinkamai siektų 3–3,6 tūkst. eurų ir 4,5–9,5 tūkst. eurų.

Trečios kategorijos įmonėse šie dydžiai būtų atitinkamai 2,4–3 tūkst. ir 3,4–7,7 tūkst. eurų, ketvirtos – atitinkamai 1,7– 2,4 tūkst. ir 3,4–7,7 tūkst. eurų.

Tuo metu kintamoji dalis negalėtų viršyti 30 proc. praėjusiais metais išmokėtos pareiginės algos ir būtų išmokama vieną kartą pasibaigus finansiniams metams ir atsižvelgus į jų veiklos rodiklius. Dabar galioja 50 proc. riba mėnesio išmokoms.

Numatoma, kad už išskirtinį vadovo indėlį ar pasiektus rezultatus iš įmonės pelno arba sutaupytų darbo užmokesčio lėšų jam galėtų būti skirta iki 4 pareiginės algos dydžių premija.

Valdymo koordinavimo centro praėjusių metų duomenimis, šių įmonių vadovų vidutinis metinis darbo užmokestis sudarė apie 55–70 proc. rinkos vidurkio.

Teigiama, jog skirtumus lėmė vadovų atlygio reguliavimas – valstybės įmonių vadovų kintamoji atlyginimo dalis yra apie 27,5 proc. atlyginimo, o rinkoje – apie 14-17 proc.

Šiuo metu valstybė valdo 38 įmones.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

S.

Godumas pražudys Lietuvą.

Va vadovams pinigu algoms visada bus… o mokytojams jų nėra…

...

tai kad pas juos ir taip dideles algos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS