A. Skaisgirytė: pašlijus santykiams su Kinija, verslas sugebėjo persiorientuoti | Diena.lt

A. SKAISGIRYTĖ: PAŠLIJUS SANTYKIAMS SU KINIJA, VERSLAS SUGEBĖJO PERSIORIENTUOTI

Lietuvoje 2021 metų rudenį atidarius Taivano atstovybę ir dėl to pašlijus santykiams su Kinija, prezidento patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad ekonominis spaudimas niekur nedingo, tačiau verslas Lietuvoje sugebėjo prisitaikyti.

„Susipykti su Kinija ir nieko negauti už tai mainais yra labai neprotinga. Taip, gauname iš kitų regionų žaliavas, pagrindinė kalba buvo apie žaliavas reikalingas tam, kad Lietuvos pramonė galėtų sėkmingai vystytis. Persiorientavimas įvyko, ar sklandžiai – kaip kam pavyko. Tačiau bendras paveikslas yra neblogas, verslas sugebėjo persiorientuoti ir tai yra pagrindinė žinutė“, – Žinių radijui antradienį sakė A. Skaisgirytė.

„Ekonominis spaudimas niekur nedingo, gerai tik tai, kad Lietuvos interesų gynybon stojo visa Europos Sąjunga, yra iškelta Europos Sąjungos byla Pasaulio prekybos organizacijoje dėl ekonominio spaudimo Lietuvai. Tiesa, bylos baigtis kol kas neaiški, kadangi tokios ylos greit nesisprendžia, metų bėgyje bus daugiau aiškumo“, – kalbėjo ji.

Jos teigimu, tikimasi, jog sustabdytos ir į Lietuvą neatėjusios kiniškos investicijos bus pakeistos taivanietiškomis arba Vakarų sąjungininkų investicijomis.

„Šią savaitę yra inauguracija tam tikrų projektų su Lietuvos įmonėmis, iš Taivano ateinančiomis finansavimo schemomis. Tai labai gerai, kad kinišką produkciją gebame pakeisti, mūsų verslas sėkmingai prisitaikė, ieškodamas ir naujų rinkų pietryčių Azijos regione. Mūsų verslininkai pakankamai brandūs, kad šitą posūkį galėjo per metus įvykdyti“, – sakė prezidento patarėja.

A. Skaisgirytė pabrėžė, kad Lietuva ir konflikto su Kinija įkarštyje sakė nenorinti diplomatinių santykių nutraukimo, išsiųsti ambasadorių.

„Sakėme, kad norime tęsti normalų, abiem pusėm priimtiną, pagarbų bendradarbiavimą. Jei šitą mūsų šauksmą Kinija išgirs, manau bus galima normalizuoti santykius“, – teigė ji.

Susitarimus dėl bendrų projektų su Taivanu šią savaitę Viliuje ketina pasirašyti Lietuvos daiktų interneto prietaisų gamybos grupė „Teltonika IoT Group“,  aukštųjų technologijų grupės „Global BOD Group“ saulės modulių gamintoja „SoliTek“ ir biotechnologijų startuolis „Oxipit“.

Ėmus gilėti Lietuvos ir Taivano ryšiams, 2021 metų rudenį Vilniuje buvo atidaryta Taivano atstovybė.

Kinija tokį žingsnį palaikė Lietuvos parama Taivanui veikti kaip nepriklausomai valstybei ir sumenkino su šalimi diplomatinius ryšius, ėmėsi prekybos ribojimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Miroslavas

A. Skaisgirytė pabrėžė, kad Lietuva ir konflikto su Kinija įkarštyje sakė nenorinti diplomatinių santykių nutraukimo, išsiųsti ambasadorių. „Sakėme, kad norime tęsti normalų, abiem pusėm priimtiną, pagarbų bendradarbiavimą. Jei šitą mūsų šauksmą Kinija išgirs, manau bus galima normalizuoti santykius“, – teigė ji. Jokių deskusijos su Kinejos virausybės neviksta .Lietuvis mažųmos virausybė. ižėidineja ir ne eina i kontakta..ne buvo kalbejemų juokių su Kinijos Liaudies Respublikos ambasadoriumi Lietuvoje Shen Zhifei su prezidentų ir jo atsoves

P.S.

Jei viskas išsisprendė, tai ko virkauja Prezidento patarėja. Nejuokinkite žmonių, sakau papildomai.

Nuomonė

Va kokie tie kiniečiai kieti, visai mūsų neišsigando, bet mes vis bandome juos pamokyti. Gal , sėdint prezidentūroje viskas atrodo gerai, tačiau iš tiesų santykių su Kinija krizė nugulė ant Lietuvos piliečių pavargusių pečių. Nežinau kaip reikėjo problemą spręsti, bet mūsų politikai nuolat ieško nuotykių ir kaip paaugliai "prisidirba".Negana Kinijos, ėmėmės auklėti vokiečius, bijau, kad ir vokiečiai mus gali pasiųsti paskui rusų laivą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS