Smulkieji verslininkai išgąstyje – neramina naujoji kvitų tvarka: VMI ignoruoja pagalbos prašymus? | Diena.lt

SMULKIEJI VERSLININKAI IŠGĄSTYJE – NERAMINA NAUJOJI KVITŲ TVARKA: VMI IGNORUOJA PAGALBOS PRAŠYMUS?

Šie metai yra paskutiniai, kai verslininkai naudoja iki šiol įprastas atsiskaitymų sistemas. Jau nuo kitų metų gegužės tiek vidutiniai, tiek smulkieji verslai privalės naudoti išmaniuosius elektroninius kasos aparatus. Tai leis teikti kasos kvitų duomenis tiesiai į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). Nors tai yra didžiausias, visą verslą Lietuvoje apimantis projektas, ir iki jo įsigaliojimo prekeiviams liko mažiau nei metai, mažieji verslininkai neskuba perimti naujos sistemos. Nerimauja dėl laukiančių išlaidų ir sistemos sudėtingumo.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos prezidentas Airinas Jermolajevas pakomentavo, kas juos labiausiai neramina.

– Šis reikalavimas gąsdina. Vien dėl to, kad dauguma jų ir šiandien neturi kasos aparatų. Vieni negauna, kitų kainos yra didelės, ne visi pajėgūs įsirengti kasos aparatus. Gal šiek tiek mažai informacijos, sklaidos... Jaunesni smulkieji verslininkai žino, domisi, aktyviau gyvena tarp tų naujienų, bet  vyresnio amžiaus smulkieji verslininkai vis dar diskutuoja ir sako, gal nereikės. Ruošiasi vangiai, daugiau kaip 90 proc. dar neturi naujų kasos aparatų. 

– Ar nenutiks taip, kad viską turės padaryti paskutinę akimirką? 

– Taip, bet tikimės, kad valstybė mums padės. Asmeniškai kreipiausi į kelias įmones, kurios prekiauja kasos aparatais. Tai iš trijų įmonių, su kuriomis teko susisiekti, tik viena įmonė galėjo pasiūlyti kasos aparatą tą pačią dieną. Visiškai paprasto kasos aparato vertė – nuo 450 eurų be PVM. Likusios dvi įmonės net neturi kasos aparatų. Šiek tiek keista, kai yra uždėtas reikalavimas smulkiesiems verslininkams, bet pakankamo kiekio arba konkurencijos, kad galėtume pasirinkti kasos aparatą, visiškai nėra. 

Daugiau kaip 90 proc. dar neturi naujų kasos aparatų.

– VMI sako, kad įmanoma ir senuosius kasos aparatus perdirbti taip, kad jie veiktų kaip išmanūs. Tai galbūt kainuotų pigiau, nei pirkti naują aparatą?

– Taip, girdėjome, bet mano manymu, yra labai maža dalis kasos aparatų, kuriuos įmanoma perdaryti. Turiu mažą parduotuvėlę, prekiaujame mažmenine prekyba, tai kasos aparatas nėra pats seniausias, bet jį perdaryti ir įvesti kažkokią sistemą tikrai nėra galimybės, teks pirkti. Šiek tiek šiuolaikiškesni, su prekių poskyriais, kainuoja 800 eurų be PVM. Mes neturime tokių kasos aparatų, kuriuos įmanoma perdaryti. Manau, kad yra vienetai, kuriuos bus galima perdaryti, nors tie kasos aparatai tikrai nenusenę, naudojame pirktus prieš keturis–penkis metus. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– O kaip jūs pakomentuotumėte VMI siūlymą, kad gali veikti net išmanus telefonas ar planšetė, jeigu įsidiegsite specialią programėlę? Ar jūs bandėte aiškintis, kaip tai veiktų? 

– Taip, šiek tiek domėjomės, bet yra labai daug niuansų. Kai į VMI kreipiasi smulkaus verslo atstovas ir užduoda galybę klausimų, kaip tai veiktų, kaip būtų su čekiu apsiperkant, tada kyla daug neaiškumų ir diskusijų. Jie tiesiog neatsako mums. Taip, tai yra galimybė, kuria pasinaudos labai maža dalis prekiautojų, nes turi pirkėjui duoti pirkimo čekį, ne visur veikia spartusis internetas. Aš manau, kad būtų daugiau minusų negu pliusų.

Reikia verslininkams padėti įsigyti tuos kasos aparatus, jeigu norime tobulesnės mokesčių sistemos.

– Lygiai taip pat VMI sako, kad sumažės buhalterinių ataskaitų pildymas, kai įsigalios naujoji tvarka. Ar tai daug laiko atimantis dalykas? Ir ar tikrai ta naujoji tvarka sumažins tokį rūpestį?  

– Mes, kaip smulkaus verslo atstovai, tikrai nepasisakome prieš naujoves ir prieš išmaniąsias technologijas. Mano manymu, gali būti, kad tikrai sumažins, jeigu dienos pabaigoje užsidarai kasą, nusiimi ataskaitą ir visi duomenys nukeliauja į VMI. Aš čia įžvelgiu pliusą. Gyvename šiuolaikiniame pasaulyje, visi einame pirmyn. Bet, mano ir smulkaus verslo atstovų manymu, nereikėtų, kad visa ši našta nugultų ant smulkaus verslo. Kasos aparatai ir aptarnavimai nėra pigūs, o viskas nuguls būtent ant smulkaus verslo.

Dabar mes nusipirksime kasos aparatus, kai kurie persidarys programas, po kelių metų sugalvos, kad tos programos netinkamos, jas reikės dar kartą atnaujinti. Tai man tiesiog keista, kad taip nustatomas reikalavimas ir jūs darykite, ką norit. Ne visi siekia tokius pelnus, kad galėtų pirkti kasos aparatus. Tai dėl patogumo aš įžvelgiu pliusą, bet turi būti ir pagalba. Jeigu mes tampame šiuolaikiškesni, tobulėjame, tai turėtų būti ir valstybės parama, pagalba smulkiam verslui. Reikia verslininkams padėti įsigyti tuos kasos aparatus, jeigu norime tobulesnės mokesčių sistemos. 

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Jonas

Nusipisėliai, gaudykit tuos kur milijardus varto, o ne paprastus žmogelius vos galą su galu suduriančius.

klaipėda

Tai kad jie nenori duot čekių. Paprašai, tai žiūri tokom akim, kad tu daugiau nebeateik čia. O Naujajame turguje yra tokia pardavėja, kuriai kaip šeštadienis, taip jai kasos aparatas sugenda, o prekiauti vistiek prekiauja.

pritariu

Svarbiausia, kad skandinavų bankai galėtų dirbti be kasos aparatų :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS