Smulkieji verslininkai: tikimės didesnės pagalbos iš valstybės, nei buvo pavasarį | Diena.lt

SMULKIEJI VERSLININKAI: TIKIMĖS DIDESNĖS PAGALBOS IŠ VALSTYBĖS, NEI BUVO PAVASARĮ

Vyriausybei trečiadienį apsisprendus dėl visuotinio karantino įvedimo ir naujų ribojimų verslui, Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) pirmininkė Zita Sorokienė sako pasigendanti didesnio visuomenės sąmoningumo bei pažymi, kad daugybė verslo segmentų be valstybės paramos neišsivers.

„Bet koks ekonomikos suvaržymas yra nenauda tiek pačiam verslininkui, tiek galų gale ir visuomenei, visai bendrai valstybės ekonomikai. Manau, tai turėtų būti tik kraštutinė priemonė, nes po tokio suvaržymo verslui atsigauti yra labai sunku arba kai kuriais atvejais, ypač smulkesniam verslui, neįmanoma“, – Eltai sakė ji.

Z. Sorokienė pridūrė, kad iš Vyriausybės tikimasi didesnės paramos, nei buvo teikiama pavasarį.

„Bet, be abejo, be valstybės paramos tikrai niekas neišsivers. Ir tikrai ateityje turėsime daug neigiamų pasekmių, jeigu valstybė nepadės. Tikimės didesnės pagalbos. Tie 257 eurai savarankiškai dirbantiems kvėpuoti leidžia, bet yra menka parama verslui“, – tikino ji.

Tie 257 eurai savarankiškai dirbantiems kvėpuoti leidžia, bet yra menka parama verslui.

Anot (LSVPA) pirmininkės, paklausos ir vartojimo smukimas jaučiamas jau dabar, o valdžiai aktyviau neprisidėjus prie pagalbos verslui, ateityje tai sukeltų tik dar daugiau nuostolių valstybei.

„Paklausa yra sumažėjusi, vartojimas ir apyvarta smuko tiesiog žiauriai, tai jaučiame jau dabar (...). Manau, valdžia turėtų stengtis padėti verslams išgyventi, kad šie nesusinaikintų. Ir pagalvoti, kas yra svarbiau valstybei: ar padėti verslui, kad jis išliktų ir vėliau galėtų, kad ir sunkiai, vystyti savo veiklą, mokėti mokesčius, socialinį draudimą, ar leisti jam visiškai sužlugti, ir tada valstybė vis tiek turės jį socialiai išlaikyti“, – tikino ji.

Zita Sorokienė / M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

Z. Sorokienė taip pat pažymėjo, kad didesnė parama ypač reikalinga turgaus prekeiviams.

„Prekyba turgavietėse itin sumažėjo, ypač regionuose. Žmonės parduoda po vieną, po du daiktus arba visai neparduoda. Manau, yra reikalinga ir turgaviečių mokesčio kompensacija, kuri buvo: ją reikėtų pratęsti mažiausiai iki naujų metų“, – Eltai sakė ji.

Ne tik valdžia, bet ir visuomenė, kaip teigė LSVPA pirmininkė, nuvertino antrosios koronaviruso bangos grėsmę ir ilgą laiką į ją žiūrėjo per daug atsainiai.

„Manau, valdžiai reikėjo atsakingiau į visa tai pažiūrėti. Nesakau, kad nebuvo rengtasi, kad nebuvo imtasi priemonių, bet jos buvo tiesiog per švelnios, ir manau, kad reikėjo atidžiau viską įvertinti ir suprasti, kad ši antra koronaviruso banga pridarys daug didesnių ekonominių ir socialinių problemų. Iš tiesų buvo neatsakingai pasižiūrėta, bet yra, kaip yra.

Pirmiausia turbūt patys žmonės, patys verslininkai turėtų labai atsakingai į šitą karantiną žiūrėti. O virusas paplito, nes žmonės kai kada į jį žiūrėjo ne taip atsakingai, nesilaikė visų būtiniausių priemonių“, – tikino ji.

Galiausiai Z. Sorokienė pridūrė, kad Vyriausybės apribota veikla yra bet kokiu atveju geriau nei visiškas jos stabdymas.

„Tie reikalavimai, kurie dabar skelbiami, tikiu, nėra laužti iš piršto ir yra paremti moksliniais tyrimais. Na, verslininkai turės užtikrinti ir tą 2 metrų atstumą, ir kvadratų, kiek numatyta, kad tektų vienam žmogui. Vis tiek geriau yra laikytis (apribojimų – ELTA) ir dirbti, negu visiškai užsidaryti“, – sakė Z. Sorokienė.

Vyriausybė šalyje nuo šeštadienio įveda visuotinį karantiną. Taip pat apsispręsta dėl papildomų ribojimų jo metu.

Viešojo maitinimo įstaigų darbas bus nutraukiamas, maistą bus leista teikti tik išsinešimui, maisto parduotuvėms ir vaistinėms ypatingų ribojimų nebus, kitos parduotuvės turės užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kv. metrų plotą vienam pirkėjui.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Dar viena iskamsa

Tuoj jus visiskai prismaugs konservai su iskrypeliais.

Koks idiot..as,tas tulpė

Visur komentuoja ,ir vis į vienus vartus varo.Gryniausias kolhozo ar tomaševskio trolis.Gerai tau sumoka,iškamša tu ?

tulpes@lrpk.lt

Dabar liberalines sliuchos uzgrobe valdzia, dabar jau vogs babkes milijardais ir ne tik salietrai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS