Socialdemokratai siūlo Darbo kodekse įrašyti mobingą, taikyti pranešėjo apsaugą | Diena.lt

SOCIALDEMOKRATAI SIŪLO DARBO KODEKSE ĮRAŠYTI MOBINGĄ, TAIKYTI PRANEŠĖJO APSAUGĄ

Opozicinė Socialdemokratų frakcija siūlo į Darbo kodeksą įtraukti mobingo – pasikartojančio užgaulaus, žeminančio elgesio prieš darbuotoją – sąvoką, įpareigoti darbdavius užkirsti kelią tokiems veiksmams.

Pagal Socialdemokratų frakcijos narių pateiktas pataisas, darbdavys privalėtų sukurti darbo aplinką, kurioje darbuotojai nepatirtų priešiškų, žeminančių, agresyvių, užgaulių, įžeidžiančių veiksmų. Taip pat pradėjus tyrimą dėl mobingo darbe žmogus būtų saugomas pagal Pranešėjų apsaugos įstatymą.

Pataisas inicijavęs atsistatydinantis Socialdemokratų partijos vadovas Gintautas Paluckas sako, kad mobingas yra plačiai paplitęs reiškinys tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje, o teisinės galimybės gintis – menkos.

„Šios pataisos pirmiausia įvardina, kas yra mobingas, kad būtų galima teisme įrodinėti, kad tu patyrei mobingą. Antras dalykas, Pranešėjų apsaugos įstatymo nuostatos perkeliamos į Darbo kodeksą, nes paprastai žmogus patirdamas mobingą yra išgraužiamas, išėdamas iš darbo vietos ir negina savo teisių“, – BNS sakė G. Paluckas.

„Tai daroma tokiais primityviais būdais kaip nesuteikiant atostogų, netinkamai reguliuojant darbo laiką, kad žmogus negali derinti darbo ir šeimos, mažinant darbo užmokestį neskiriant tam tikrų užduočių. Tuo laikotarpiu, kai būtų ginčijamasi, aiškinamasi, buvo mobingas ar ne, būtų taikomos apsaugos priemonės“, – argumentavo G. Paluckas.

Pagal pataisas, darbdavys darbovietėje būtų atsakingas už mobingo – bet kokio ir bet kokios formos  įžeidžiančio, užgaulaus ar kitokio piktnaudžiaujamo pobūdžio pasikartojančio elgesio, nukreipto prieš atskirą darbuotoją, prevenciją.

Pranešusiam apie mobingą darbuotojui nuo pranešimo dienos iki kompetentingos institucijos atliekamo tyrimo pabaigos būtų taikoma pranešėjo apsauga.

Mobingas Darbo kodekse būtų apibrėžiamas kaip bet koks ir bet kokios formos įžeidžiantis, užgaulus ar kitoks piktnaudžiaujamo pobūdžio pasikartojantis elgesys, nukreiptas prieš atskirą darbuotoją ar darbuotojus.

Kaip mobingas būtų traktuojamas elgesys, kuriuo pažeidžiama darbuotojo profesinė, materialinė, socialinė ar psichologinė gerovė, sukeliamas poveikis psichinei ir fizinei darbuotojo sveikatai, reputacijai, mažinamas darbuotojo produktyvumas.

Darbo ginčą nagrinėjanti institucija, atsižvelgusi į aplinkybes, galėtų mobingu pripažinti nedaugkartinio pobūdžio šiurkštaus pobūdžio veiksmus, jei šie pažeidė asmens teises.

Pataisas registravo apie atsistatydinimą penktadienį pranešęs Socialdemokratų partijos lyderis G. Paluckas, šios frakcijos nariai Linas Jonauskas, Dovilė Šakalienė, Orinta Leiputė, Julius Sabatauskas bei kiti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pil.

Seniai turėjo būti tai, ką tik dabar siūlo,ilgai miegojo teises aktų leidėjai.Stankūnaitę mat saugoja ,tik neaišku nuo ko ,už mokesčių mokėtojų pinigus.

Taip

Teisingas siulymas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS