Socialdemokrato įmonė prekiauja abejotinos kilmės mediena, galimai apeinant sankcijas | Diena.lt

SOCIALDEMOKRATO ĮMONĖ PREKIAUJA ABEJOTINOS KILMĖS MEDIENA, GALIMAI APEINANT SANKCIJAS

Socialdemokrato Sauliaus Girčio įmonė prekiauja abejotinos kilmės mediena, galimai apeinant Baltarusijai taikomas sankcijas, antradienį skelbia tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Kaip skelbia tyrimą atlikęs centras, potencialiais kuro pirkėjais prisistačiusiems „Sienos“ žurnalistams Vievio įmonės „Vivalsa“ akcininkas ir vadovas S. Girčys pripažino, kad medienos granulių krovinys iš Kirgizijos iš tiesų yra baltarusiškas.

„Tempia iš Baltarusijos, bet kadangi negalima – tai padaro kirgiziškus dokumentus“, – žurnalistams sakė S. Girčys.

Paklaustas, ar tokių prekių pirkimas nepridarys rūpesčių klientui, verslininkas pasiūlė ir papildomas paslaugas. „Jūs perkat iš manęs, iš Lietuvos prekiautojo. Norėsit – galiu net įrašyti „medžio granulės LT“. Jeigu norit – ne problema čia“, – sakė jis.

Vėliau, paprašytas pateikti oficialų komentarą, S.Girčys neigė žinantis, kad prekiauja baltarusiškomis granulėmis, kurių įvežimą į Europos Sąjungą (ES) draudžia sankcijos, Maskvai ir Minskui pritaikytos dėl karo prieš Ukrainą. 

„Siena“ su Baltarusijos tyrimų centru, Lenkijos portalu frontstory.pl, tiriamosios žurnalistikos centru OCCRP ir kitais užsienio partneriais kelias savaites nagrinėjo medienos srautus, į ES plaukiančius iš dviejų valstybių, negarsėjančių medienos pramone – Kirgizijos ir Kazachstano.

Pasak „Sienos“, įsigaliojus ES sankcijoms baltarusiškai ir rusiškai medienai, šios dvi valstybės savo medienos eksporto apimtis į ES padidino keliasdešimt kartų, vos per kelis mėnesius pasiekiant daugiau nei 30 mln. eurų sumą.

Kad reikšminga dalis šio srauto – visai ne Kirgizijos ar Kazachstano mediena, patvirtina tiek muitinės pareigūnai, tiek įmonės, kurios beveik nesislapstydamos siūlo ES sankcijų apėjimo paslaugas.

Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Vygantas Paigozinas „Sienai“ teigė, kad buvo ne vienas atvejis, kai muitininkai „kirgizišką“ ar „kazachišką“ medieną identifikavo kaip rusiškus ar baltarusiškus krovinius. 

„Yra ženklinimai pakuočių aptinkami, papildomi dokumentų komplektai, kurie tiesiogiai nurodo, indikuoja, kad prekės gabentos iš Baltarusijos ar Rusijos, o ne iš tų šalių, iš kur deklaruojama pirminiam etape. Tokiais atvejais – taip. Ir tokių atvejų yra, esam užfiksavę tikrai, ir ne vieną“, – pasakojo V. Paigozinas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Kad

Nereik tos Baltarusiskos medienos siuksliu pilna galim kurent , siemet neprkau medienos brangu , pasirinkau baldu , skuduru , saku ir issiverciu ,tikrai pilna Lietuvoje ka galim kurenimui rast .

Na, bet ir apetitai....

tokių granulių maišelis dabar kainuoja 9 eurai. Kainavo apie tris. Tai kaip gerai sekasi gyventi, jei tu prie lovio. Kai pirkau granules žmonės keikė , kas tai per žmogus, linkėjo jam nusisukti sprandą. Gailėjosi, kad nežino, kas čia toks baisus spekuliantas. Na, dabar žinote, kad tai socialdemokratas Girčys. Negana, kad, manau, elgiasi kiauliškai, tai pagal tai, kas rašoma straipsnyje, dar ir dokumentų klastojimas. Tai kur jūsų "skaistybė" socialdemokratai

Onė

NA baisu lietuvis sukūrens baltarusišką medieną,,o gal kas nors nutiks.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS