Sodininkai: obelys pavargusios, trumpai žydėjusios, sodai – be obuolių | Diena.lt

SODININKAI: OBELYS PAVARGUSIOS, TRUMPAI ŽYDĖJUSIOS, SODAI – BE OBUOLIŲ

Šalies sodininkai tinklalapiui LRT.lt tvirtina, jog šiemet obuolių derlius – daug mažesnis nei praėjusiais metais. Vieni ūkininkai peikia užsitęsusią žiemą, kiti tvirtina, kad obelys yra pavargusios nuo praėjusių metų. Ir nors, anot jų, obuolių trūks ir parduotuvėse, verslinių sodų asociacija liepia nekaltinti žiemos, o lietuviškų obuolių esą galėsime graužti į valias.

Tikisi 30 proc. mažesnio derliaus

„Beveik tuščias sodas, – paklaustas, koks šiųmetis obuolių derlius, atsako Ukmergės rajone ūkininkaujantis Juozas Kulėšius. – Sudėtinga šiemet, nėra obuolių. Ko gero, tokia situacija yra dėl vėlyvo pavasario – obelys trumpai žydėjo, neužsimezgė.“

Sodininkas skaičiuoja praėjusiais metais priskynęs 7–8 tonas obuolių, o šiemet žieminių obuolių tikisi priskinti bent toną. „Bet mano ūkis – ekologinis, jis visai kitoks, nes neleidžia purkšti, obelis sunkiau apsaugoti nuo ligų. Situaciją matau iš savo varpinės, kaip sekasi kitiems ūkininkams, negaliu pasakyti, tačiau čia žydėjimas buvo labai trumpas“, – pripažįsta J. Kulėšius.

Gerokai mažesnis derlius nei praėjusiais metais ir Biržuose – čia ūkininkaujantis Viktoras Rinkevičius prognozuoja 30 proc. mažesnį derlių. „Po ilgos žiemos ir trumpo pavasario žydėjimas buvo tik savaitę. Matyt, ir bitės mažiau spėjo skraidyt“, – sako V. Rinkevičius. Praėjusiais metais ūkininkas teigia priskynęs 800 tonų, šiemet tikisi pasiekti bent 500.

Tuo metu bendrovės  „Luksnėnų sodai“ direktorė Elena Žilinskienė nedrįsta prognozuoti, kiek tiksliai pavyks priskinti obuolių šiemet, tačiau džiaugiasi išvengusi antradienį praūžusios audros.

„Jei ji būtų kliudžiusi, situacija būtų gerokai pakitusi. Ačiū Dievui, nekliudė. Derlių turėsime vidutinį, žinoma, daug mažesnį nei praėjusiais metais, bet ir gerai. Nes rankų darbo daug, o naudos – labai nedaug“, – kalba Alytaus rajone besidarbuojanti verslininkė.

E. Žilinskienė, kitaip nei kiti kalbinti sodininkai, dėl prasto derliaus linkusi kaltinti ne praėjusią žiemą, bet vasarą. „Praėjusiais metais buvo perteklius, daug kur obelys yra stipriai nukentėjusios, pavargusios. Kita priežastis – didžiuliai kenkėjų antplūdžiai ir ligos. Dzūkijos žemės taip pat nėra itin pritaikytos sodams auginti, čia šiemet buvo per sausa, medžiai nesugebėjo įsisavinti kai kurių medžiagų“, – priežastis vardija pašnekovė.

Obuolių trūks ir prekyboje?

Savo ruožtu Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos" direktorius Darius Kviklys pastebi, kad šios žiemos kaltinti negalime, nebent kelias praėjusias, kai įšalo dalis sodų.

„Kai kurios veislės tąkart įšalo, dalis ploto sumažėjo, todėl ir derlius neatsistatė. Tačiau, mūsų duomenimis, šiais metais Lietuvoje jis nesumažėjo, nebent atskiruose ūkiuose. Kaip versliniuose soduose buvo skinami obuoliai praėjusiais metais, taip ir šiais – nei daugiau, nei mažiau. Sunku pasakyti tonų tikslumu, tačiau lietuviškų obuolių bus. Jau dabar prasidėjo vasariniai“, – pastebi D. Kviklys.

Tuo metu V. Rinkevičius oponuoja, kad bent jau iš jo ūkio obuolių į parduotuves iškeliaus tikrai mažiau. „Mūsų strategija yra ne kiekybė, o aukštesnė kokybė. Skinant ir saugant stengiamės pateikti kuo kokybiškesnį produktą, kad obuoliai nebūtų sugadinti, apdaužyti. Tada norisi ir kainą geresnę gauti. Šiemet tikimės 1 Lt už kilogramą, bet kainas diktuoja užsienio tiekėjai, kurie užima didžiąją dalį rinkos, ir mes savųjų diktuoti nelabai galime“, – tvirtina V. Rinkevičius.

Panašiai kalba ir E. Žilinskienė, kuri tikina gyvenanti ne iš rudeninių obuolių, bet tų, kuriais prekiauja nuo sausio. „Įmonė gyvena iš tų obuolių, kuriuos sugeba pasidėti ir parduoti žiemą. Dabar apskritai nėra lietuviškų obuolių, mes turime nelygias sąlygas su Lenkija. Tenka konkuruoti su šalimi, kuri vos ne penktadaliui Europos pristato vaisių. Pas juos PVM 5 proc., pas mus – 21 proc. Štai ir kaina obuolių“, – tęsia E. Žilinskienė.

Tačiau ūkininkė neabejoja, kad lietuviški obuoliai – kur kas skanesni. Esą kuo viskas labiau modernizuota, tuo obuolys labiau prilygsta runkeliui. „Mes obuolį sunokiname sode, nelaikome jo per vasarą. Tuomet ir skonis kitas, negalime naudoti chemijos, nors mums jos ir nereikia. Mūsų obuoliai geresni, skanesni, saldesni“, – lietuvišką produkciją giria E. Žilinskienė.

Pasak D. Kviklio, kaip visada, didžiausių obuolių derlių laukiama Biržų, Pasvalio rajonuose. Jau prekyboje pasirodžiusių vasarinių obuolių kainos panašios kaip ir praėjusiais metais. „Lietuvos rinka atsigauna sausio–vasario mėnesiais, kai baigiasi gyventojų obuoliai, sumažėja Lenkijos eksportas ir, praėjus didžiosioms šventėms, vėl atsiranda pinigų“, – apibendrina asociacijos direktorius.

GALERIJA

  • Sodininkai: obelys pavargusios, trumpai žydėjusios, sodai – be obuolių
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

klaipedietis

Kiek tie kaimieciai gali verkti.Viskas jiems blogai.Vis mazai pinigu.Jeigu galetu tai tuos obuolius po 10 lt pardavinetu.

tik neverkslenkit...

buvo yra ir bus tu obuoliu...mano obelys luzta nuo vaisiu gausos...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS