„Sodra“ ragina nepamiršti: apsispręsti liko savaitė | Diena.lt

„SODRA“ RAGINA NEPAMIRŠTI: APSISPRĘSTI LIKO SAVAITĖ

  • 6

„Sodra“ informuoja, kad gyventojai, šių metų pradžioje gavę pranešimus apie įtraukimą į antros pakopos pensijų kaupimą, iki birželio 30 dienos gali nuspręsti, ar nori kaupti pensijai papildomai.

„Naujai įtraukti į kaupimą gyventojai turi tris pasirinkimo variantus – jie gali patys sudaryti sutartį su norima pensijų kaupimo bendrove, nieko nedaryti ir pradėti kaupti pensiją „Sodros” atsitiktine tvarka parinktoje bendrovėje arba asmeninėje „Sodros” paskyroje pateikti prašymą kaupime nedalyvauti“, – akcentuojama išplatintame pranešime.

Nurodoma, kad iki šiol tik šiek tiek daugiau nei pusė įtrauktųjų perskaitė pranešimus, išsiųstus į jų „Sodros“ asmenines paskyras.

Į pensijų kaupimą šiais metais yra įtraukti beveik 60 tūkst. gyventojų. Tai žmonės, kurie į pensijų kaupimą nebuvo įtraukti niekada anksčiau arba tie, kurie 2021 metais atsisakė dalyvauti pensijų kaupime ir pensijai dar nekaupia. Įstatymas numato, kad asmenys įtraukiami į kaupimą kas trejus metus, kol jiems sukaks 40 metų.

„Sodra“ atkreipia dėmesį, kad visi vyresni nei 18 metų ir jaunesni nei 40 metų Lietuvos gyventojai, kurie šių metų sausio 2 dieną dirbo samdomą darbą arba vykdė savarankišką veiklą, galėjo būti automatiniu būdu įtraukti į kaupimą antroje pakopoje. Į pensijų kaupimą įtraukiami ir dirbantys studentai, ir Lietuvoje gyvenantys bei dirbantys užsieniečiai.

„Sodros“ duomenimis, iki šiol beveik 29 tūkst. naujai įtrauktų į pensijų kaupimą žmonių atsisakė dalyvauti kaupime. Daugiau nei 2 tūkst. gyventojų savarankiškai sudarė pensijų kaupimo sutartis.

Jei žmogus apsispręs dalyvauti antros pakopos pensijų kaupime, priklausomai nuo pasirinkto kaupimo tarifo, į pensijų fondą bus pervedama 3 proc. nuo kaupiančiojo pajamų ir valstybės paskata – 1,5 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio (VDU). Įmokos bus pradėtos skaičiuoti nuo liepos 1 dienos.

Kaupimas antroje pakopoje – valstybės siūlomas būdas kaupti pensijai papildomai. Pensijų kaupimo antroje pakopoje esmė – užtikrinti, kad sulaukus pensijos amžiaus, šalia „Sodros“ senatvės pensijos, žmogus papildomas stabilias garantuotas pajamas visą likusį gyvenimą. Sprendimą dėl kaupimo kiekvienas žmogus turi priimti pats, įvertinęs visas aplinkybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Petras

Ir taip dingsta pinigai iš antros pakopos gal jūs juos visus pasiimkite ir nebereikės išmaldos prasyti

Anonimas

ta ragu-nagu kontora seniai laikas NAIKINTI

...

nesuprantu tu,kurie savo noru aferistams turtus krauna..Tikiuosi,kad rudeni,po rinkimu,tuos aferistu fondus panaikins arba leis is ju iseit..Kazkokia baudziava.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS