Specialistai užtikrina: kiaulių maras neturi įtakos kiaulienos kokybei ir saugumui | Diena.lt

SPECIALISTAI UŽTIKRINA: KIAULIŲ MARAS NETURI ĮTAKOS KIAULIENOS KOKYBEI IR SAUGUMUI

  • 1

Siekiant paskatinti lietuviškos kiaulienos vartojimą ir taip padėti šalies kiaulių augintojams sumažinti dėl afrikinio kiaulių maro (AKM) patiriamus nuostolius, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ketvirtadienį (spalio 25 d.) dalyvaus pasitarime su Lietuvos kiaulių augintojų, Lietuvos mėsos perdirbėjų ir Lietuvos prekybos įmonių asociacijų atstovais.

Specialistai nuolat pabrėžia, kad AKM yra žmonių sveikatai visiškai nepavojingas virusas, o Lietuvoje pagaminta ir parduodama kiauliena – saugi ir kokybiška. AKM Lietuvoje nustatytas prieš ketverius metus, tačiau viešojoje erdvėje vis dar pasitaiko netikslios, vartotojus klaidinančios ir nepagrįstų abejonių keliančios informacijos apie šią gyvūnų ligą.

„Nustačius ūkyje AKM židinį, visos jame laikomos kiaulės yra sunaikinamos. Labai svarbu tiek vartotojus, tiek kiaulieną tvarkančius ar parduodančius asmenis patikinti, kad į maisto grandinę patenka tik sveikų kiaulių mėsa“, – pabrėžia VMVT direktorius Darius Remeika.

AKM yra ypač didelių ekonominių nuostolių šaliai atnešanti gyvūnų užkrečiamoji liga. Ją sukeliantis virusas gali būti perduodamas tiesioginio kontakto būdu, taip pat per apkrėstą inventorių, darbuotojų rūbus, transportą, pašarus, ir pan. Dėl AKM viruso gebėjimo prisitaikyti ir plisti aplinkoje, Lietuvos komerciniuose kiaulininkystės ūkiuose yra taikomos pačios griežčiausios, naujausiomis mokslo žiniomis paremtos biologinio saugumo priemonės. Taip siekiama apsaugoti ūkius nuo užkrato.

Siekiant suvaldyti šią gyvūnų ligą, VMVT, kaip ir kitų ES valstybių kompetentingos institucijos, įgyvendina visas profilaktikos ir kontrolės priemones, viena iš jų – teritorijos suskirstymas zonomis. Lietuva padalinta į tris zonas, kurių kiekvienoje taikomi tam tikri veiklos apribojimai kiaulių augintojams ar mėsos perdirbimo įmonėms:

I zona – AKM nėra nustatytas, tačiau ribojasi su AKM užkrėstomis teritorijomis. Kiaulių judėjimui netaikomi jokie apribojimai, visose kiaulių laikymo vietose privalomi aukščiausio lygio biologinio saugumo reikalavimai. Šviežios kiaulienos ir jos produktų eksportui ribojimai netaikomi. Kiauliena ženklinama ovaliu VMVT suteiktu veterinarinio sveikumo ženklu.

II zona – AKM nustatytas laukinėje faunoje (šernams). Ribojamas tik gyvų gyvulių (kiaulių) eksportas, visose kiaulių laikymo vietose privalomi aukščiausio lygio biologinio saugumo reikalavimai. Šviežios kiaulienos ir jos produktų eksportui ribojimai netaikomi. Kiauliena ženklinama ovaliu VMVT suteiktu veterinarinio sveikumo ženklu.

III zona – AKM nustatytas šernams ir kiaulėms. Taikomi apribojimai prekybai gyvomis kiaulėmis, jų perkėlimui į kitas laikymo vietas ar vežimui į skerdyklas. Šioje zonoje užaugintas kiaules leidžiama skersti tik specialiai patvirtintose skerdyklose Taikomi ribojimai kiaulienos ir jos produktų eksportui. Kiauliena ženklinama kitokios formos – apvaliu veterinarinio sveikumo ženklu, reiškiančiu, kad produkcija yra saugi ir kokybiška, ją galima parduoti Lietuvos parduotuvėse, turgavietėse ir pan.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

galit est aborigenai maru apkresta mesa

uzsikasdami pagaminta is GMO-CMO jankiska duona... specialistai sergantys kiauliniu maru garantuoja mesa geraaaaaaa........manau reikia tik vieno is ES isvyt sunaikint visas amerikonu virusines genetines laborotorijas ---maras kuris europoje klesti jau 25 metus---isnyks ir liausis ta pacia diena....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS