Specialistas: rugpjūčio NT rinkos tendencijos – šaltas dušas belaukiantiems bumo | Diena.lt

SPECIALISTAS: RUGPJŪČIO NT RINKOS TENDENCIJOS – ŠALTAS DUŠAS BELAUKIANTIEMS BUMO

  • 1

Pastaruoju metu sumažėję nekilnojamojo turto pardavimai yra geras šaltas dušas besitikėjusiems naujo rinkos bumo, tvirtina nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės "Ober-Haus" Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

"Rugpjūčio rodikliai yra pakankamai geri. Šiokį tokį sumažėjimą laikyčiau perspėjimu tiems, kurie manė, jog rinka turi kilti iki begalybės. Mes visuomet sakėme, kad ir praėjusiais metais, ir šių pradžioje suaktyvėjusiai rinkai projektuoti dar didesnį aktyvumą, būtų rizikinga. Taip, kai kurių mėnesių rezultatai prilygo 2007-2008 metų rezultatams. Tačiau galvoti, kad jau grįžome į 2007-uosius ir galbūt net juos pralenksime, nederėtų. Taigi šie rezultatai yra prablaivantis šaltas dušas", - BNS sakė S.Vagonis.
Anot jo, šiuo metu nekilnojamojo turto rinka yra ne mažiau aktyvesnė, nei praėjusiais metais.

"Paėmus visus metų mėnesius nuo sausio iki rugpjūčio, mes, pavyzdžiui, butų ir namų sektoriuose, vis dar matome augimą. Tik nuo gegužės mėnesio, kai pirmą kartą fiksuotas mažėjimas, galima teigti, jog augimas yra minimalus - jis prilygsta praėjusių metų rezultatams su nedideliu prieaugiu. Tai reiškia, kad rinka išlieka aktyvi. Sandorių kiekis yra pakankamas, kad kainų lygis liktų stabilus ir gal net šiek tiek kiltų į viršų", - tvirtino S.Vagonis.

Paklaustas, ką prognozuotų likusiai metų daliai, S. Vagonis teigė, jog NT sandorių rezultatai šiemet nenusileis praėjusiems metams.

"Tikėtina, kad ruduo bus mažiau aktyvus ir sandorių kiekis gali būti gerokai mažesnis nei pernai, tuomet prieaugis, kuris buvo suformuotas metų pradžioje, išnyktų. Tam yra dvi skirtingos versijos: viena, kad vadinamoji euro euforija prasidėjo gerokai anksčiau, tai reiškia, kad kam buvo aktualu pirkti iki euro, tie nelaukė lapkričio ar gruodžio. Kitas aspektas, jeigu neprojektuosime kokių nors karo veiksmų, Lietuvos ekonomika auga, žmonių perkamoji galia didėja, todėl susidomėjimas nekilnojamuoju turtu nemažėja", - BNS sakė S.Vagonis..

Vis dėlto, analitiko teigimu, dabartinis Rusijos ir Ukrainos konfliktas, šalių viena kitoms pritaikytos sankcijos, kol kas NT rinkai neatnešė didelių pokyčių.

"Niekada negali nuspėti rinkos: viskas atrodo lyg ir gerai, bet štai atsiranda konfliktas ar kas nors panašaus. Savo laiku tai buvo ES problemos su Graikija, dabar vėlgi užsienio investuotojai mus stebi su nerimu. Tačiau dabar nėra tokia stadija, kad žmonės atidėliotų dėl to svarbius dalykus. Jie tarpusavyje apie tai pakalba, bet, kad tai būtų motyvacija atidėti NT įsigijimą - taip nėra", - tvirtino S.Vagonis.

Registrų centro preliminariais duomenimis, Lietuvoje per šių metų sausio-rugpjūčio mėnesius parduota 21854 butai ir 6432 individualūs namai - atitinkamai 19,9 proc. ir 12,5 proc. daugiau nei per atitinkamą 2013-ųjų laikotarpį. Tik rugpjūčio mėnesį šalyje parduoti 2454 butai ir 780 individualių namų - atitinkamai 6,3 proc. ir 11,1 proc. mažiau nei pernai rugpjūtį bei 15,5 proc. ir 19,4 proc. mažiau nei šių metų liepos mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ieskau gero buto nuomai Kaune

Kad butu nuomos kaina Lietuvos didmiesciuose Kaune ir Vilniuje auga kaip ant mieliu tai vsiems ieskantiems labai akivaizdu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS