Specialistų paieškos: nustatė, kokie darbo pasiūlymai lietuvius vilioja labiausiai | Diena.lt

SPECIALISTŲ PAIEŠKOS: NUSTATĖ, KOKIE DARBO PASIŪLYMAI LIETUVIUS VILIOJA LABIAUSIAI

Ieškančius darbo labiausiai traukia galimybės visapusiškai tobulėti, dirbti laisvu grafiku, o mažiausiai žmones domina galimybė tapti įmonės, kurioje dirba, dalininku.

Nors dažnas darbdavys Lietuvoje skundžiasi vis sunkiau surandantis jam reikalingų darbuotojų, dauguma darbo skelbimų ir toliau mirga tokiais pasiūlymais, kaip „laiku mokamas atlyginimas“, „konkurencinga alga“, „visos socialinės garantijos“, „geros darbo sąlygos“ ir net „visi darbui reikalingi įrankiai“.

Jei dėl vertingo specialisto konkuruojantys du daugmaž vienodo lygio darbdaviai siūlo tą patį privalumų „komplektą“, šiam tampa tikrai sunku išsirinkti, ir tuomet nusveria kokie nors papildomai pasiūlyti ne tokie nusibodę privalumai, sako specialistų paieškos portalo atstovė Raimonda Tatarėlytė.

Portalas dirbančių, bet ieškančių naujo darbo asmenų klausė, kokia papildoma darbdavio siūloma nauda, jei atlyginimas būtų tinkamas, juos labiausiai viliotų. Iš viso apklausoje dalyvavo 1201 dirbantis Lietuvos įmonėse ir įstaigose.

Kaip paaiškėjo, labiausiai darbuotojai Lietuvoje vertina tiek asmeninio, tiek profesinio tobulėjimo galimybes. Darbdavys, kuris sutiks apmokėti ar skirs darbo laiko darbuotojo tobulėjimui, tikrai neprašaus, nes toks privalumas „kabina“ vieną iš trijų dirbančiųjų. Dar beveik 12 proc. apklaustųjų susigundytų ir tokiu hipotetiniu pasiūlymu, kai darbdavys apmoka darbuotojui vieną darbo savaitės dieną, kurią šis gali skirti savo reikmėms, taip pat ir tobulėjimui.

Ieškančius darbo taip pat traukia galimybė dirbti laisvu grafiku. Už tai balsuotų 18 proc., o nuotolinio darbo pasiūlymu susidomėtų 12,2 proc. respondentų. Tarp susigundžiusių darbu iš namų – daugiau moterų. Darbas iš namų joms būtų išeitis neimti nedarbingumo pažymėjimo, kai suserga vaikai.

Dar beveik 12 proc. respondentų nurodė, kad jiems patiktų naudotis įmonės automobiliu arba kad darbovietė padengtų nuosavo automobilio naudojimo išlaidas. Šis darbdavio pasiūlymas kur kas patrauklesnis pasirodė vyrams.

Visi kiti privalumai surinko po vienaženklį procentą balsavusių. Daugiausiai buvo pasirinkusių galimybę padirbėti/pasistažuoti užsienyje (5,2 proc.), papildomu sveikatos draudimu susigundė 2,6 proc., pietumis ir užkandžiais įmonės sąskaita – 2,4 proc., sporto abonementu ar pramogomis įmonės sąskaita – 2,1 proc. respondentų.

Startuoliuose itin madingas pasiūlymas pigiau įsigyti darbovietės akcijų susilaukė mažiausio populiarumo – tik 1,6 proc. Tarp lietuvių, kurie vis dėlto susigundytų tokia perspektyva, – daugiau vyrų.

Skirtingo amžiaus darbuotojų prioritetai skiriasi. Nuotolinį darbą kaip labiau viliojantį rinkosi tie, kam per 30 metų. Jiems pasirodė patrauklesnis ir darbdavio pasiūlymas suteikti įmonės automobilį ar apmokėti transporto išlaidas. Jaunimui labiau imponavo laisvas darbo grafikas, galimybė padirbėti ar pasistažuoti užsienyje, o ir susigundžiusių nemokamu maitinimu įmonėje daugiau buvo tarp tų, kam dar nėra 30-ies.

JAV dirbantieji viliojami kur kas didesne įvairių priedų įvairove. Tačiau amerikiečiams patraukliausių naudų sąraše yra ir matytų lietuviškame TOP'e privalumų.

Kaip rodo JAV kompanijos „Fractl“ 2017 m. atlikta 2000 dirbančiųjų apklausa, didžiausius šansus sudominti dirbantįjį turi tas JAV darbdavys, kuris pasiūlys geresnį sveikatos draudimą. Antroje vietoje – lankstesnį darbo laiką, trečioje – ilgesnes atostogas (JAV nereglamentuoja atostogų laiko, 77 proc. darbdavių savo iniciatyva suteikia 10 dienų atostogas, jei darbuotojas išdirbo ilgiau nei metus). Taip pat svarbi nuotolinio darbo galimybė. Populiariausių naudų darbuotojui penketuką užbaigia neribotos atostogos.

Laisvas grafikas, kaip ir nuotolinis darbas, labiau imponuoja amerikietėms, o amerikiečiai kiek dažniau susigundytų tokiomis darbdavio siūlomomis naudomis, kaip maitinimas įmonės sąskaita, nemokamas sporto klubas ir pan., tokias įžvalgas skelbia specialistų paieškos portalas CVMarket.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS