Sporto įstatymo pataisos leis didinti aukšto meistriškumo sporto finansavimą | Diena.lt

SPORTO ĮSTATYMO PATAISOS LEIS DIDINTI AUKŠTO MEISTRIŠKUMO SPORTO FINANSAVIMĄ

  • 4

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ketvirtadienį paskelbė Sporto įstatymo projektą, teigdama, kad juo būtų sudaromos sąlygos didinti aukšto meistriškumo sporto finansavimą.

„Keičiamame Sporto įstatyme siūloma aiškiai atskirti aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo finansavimą (...) Atskyrus veiklų finansavimą, atsirastų galimybė didinti aukšto meistriškumo sporto finansavimą“, – rašoma pranešime.

Ministerijos teigimu, abi veiklas biudžeto lėšomis numatoma finansuoti švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka – atskirai skiriant lėšų fizinio aktyvumo, sporto bazių gerinimo projektams ir sporto federacijų, neįgaliųjų sporto organizacijų sporto programoms.

Per paskutinius trejus metus Sporto rėmimo fondas padidėjo tris kartus – nuo 6,6 mln. iki 21,4 mln. eurų. Tuo metu aukšto meistriškumo sporto programoms tenka apie 6 mln. eurų ir šis dydis nekinta keletą metų.

„Įtvirtinus pataisas, 30 proc. šiuo metu esančio Sporto rėmimo fondo lėšų būtų galima skirti aukšto meistriškumo sportui“, – teigia ministerija.

Tuo pačiu būtų keičiama ir aukšto meistriškumo sporto sąvoka, paaiškinant, kad šia veikla gali užsiimti jaunučių, jaunių, jaunimo ir suaugusiųjų amžiaus grupių asmenys.

Didesnės stipendijos sportininkams, federacijoms – nauji kriterijai

Ministerija taip pat skelbia, kad siūlomi pakeitimai įtvirtintų didesnes stipendijas aukštų rezultatų pasiekusiems sportininkams ir išplėsti gavėjų ratą.

„Dabar nustatytos valstybės stipendijos visiems sportininkams didėtų trimis bazinės socialinės išmokos dydžiais, valstybės stipendijų dydžiai už olimpinių, paralimpinių ir kurčiųjų žaidynių 1-6 vietas būtų sulyginti“, – teigiama pranešime.

Stipendijų gavėjų ratą siūloma išplėsti taip, kad stipendija būtų skiriama Europos jaunimo čempionatų 4-6 vietos ir pasaulio bei Europos jaunimo neįgaliųjų čempionatų 1-3 vietos laimėtojams.

Sporto įstatymo projekte siūloma numatyti du naujus kriterijus, kuriuos turės atitikti šalies sporto šakų federacijos ir neįgaliųjų sporto organizacijos, siekiančios valstybės finansavimo savo vykdomoms aukšto meistriškumo sporto programoms.

„Siūloma įvesti praėjusių kalendorinių metų finansinių ataskaitų auditą bei skelbti nacionalinės rinktinės sudarymo kriterijus ir su sportininkais, kurie rengiami įgyvendinant aukšto meistriškumo sporto programas ir (ar) gauna valstybės stipendiją, sudaryti sporto veiklos sutartis“, – teigia ministerija.

Taip pat dviem naujais kriterijais papildomi finansavimo valstybės biudžeto lėšomis neskyrimo pagrindai.

Valstybės biudžeto lėšų organizacijoms siūloma neskirti, jei organizacija ilgiau nei 12 mėnesių Juridinių asmenų registro tvarkytojui nepateikė metinės finansinės atskaitomybės dokumentų arba sporto registrui neteikia duomenų.

Pataisos – po KT sprendimo

Ministerija teigia, kad keičiant šiuo metu galiojantį Sporto įstatymą siekiama aiškesnio ir efektyvesnio fizinio aktyvumo ir aukšto meistriškumo sporto finansavimo bei didesnio aukšto meistriškumo sportininkų skatinimo.

„Todėl svarbiausios permainos įstatymo projekte susijusios su besikeisiančia sporto finansavimui skirtų valstybės biudžeto lėšų paskirstymo tvarka“, – rašoma pranešime.

Jame teigiama, kad šiuos pokyčius paskatino Konstitucinis Teismas (KT), pernai rudenį antikonstitucinėmis pripažinęs tas Sporto įstatymo nuostatas, kurios Sporto rėmimo fondui iš anksto numatė fiksuoto dydžio finansavimą, įtvirtinant jo konkretų lėšų dydį kaip tam tikrą procentinę dalį nuo akcizo už alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką ir loterijų ir azartinių lošimų mokesčio dalies.

„Todėl po šio sprendimo Sporto rėmimo fondo lėšos tampa valstybės biudžeto priemone be specialaus šaltinio ir įstatymu apibrėžto dydžio – sportui finansuoti skiriamų lėšų dydį kasmet nustatys Vyriausybė, sudarydama valstybės biudžetą, ir Seimas, tvirtindamas valstybės biudžetą biudžetiniams metams“, – teigia ministerija.

Jos teigimu, iš viso keičiama 11 Sporto įstatymo straipsnių.

Darbo grupė Sporto įstatymo projektui parengti buvo sudaryta šių metų sausio 25 dieną, joje atstovautos suinteresuotos organizacijos bei institucijos, o pataisos aptartos su savivaldybių sporto padalinių, pasiūlymus pateikusių sporto šakų federacijų, sporto organizacijų atstovais, konsultuotasi su suinteresuotais asmenimis kaip ekspertais.

Anot ministerijos, rengiant projektą buvo gauta labai įvairių – prieštaringų ir sunkiai tarpusavyje suderinamų – pasiūlymų dėl kai kurių nuostatų, pavyzdžiui, dėl aukšto meistriškumo ir fizinio aktyvumo specialistų bei instruktorių rengimo.

„Siekiant nuodugniai išdiskutuoti pasiūlymus ir rasti tinkamus sprendimus, planuojama sudaryti atskirą darbo grupę ir, prireikus, atitinkamus Sporto įstatymo pakeitimus teikti atskiru teikimu“, – teigiama pranešime.

Šiuo metu visuomenė gali susipažinti su siūlomomis Sporto įstatymo pataisomis ir savo pastabas iki kovo 25 dienos pateikti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

Įvertinus pastabas, projektas bus teikiamas svarstyti Vyriausybei.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

.

Tikrai geras sprendimas!

rupinkitės tautos sveikata

o ne saujele a la profesionalų.ateis laikas,lietuviai šita valdžią išneš ant šakių.

niekam nebeidomus tas sportas

tegul eina dirbti,o sportuoja už savo pinigus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS