STT: savivalda piktnaudžiauja prastu vėjo parkų PAV reglamentavimu | Diena.lt

STT: SAVIVALDA PIKTNAUDŽIAUJA PRASTU VĖJO PARKŲ PAV REGLAMENTAVIMU

  • 0

Vėjo energetikos projektų poveikio aplinkai vertinimo (PAV) reglamentavimas nėra nuoseklus ir aiškus, todėl gali būti vilkinamos procedūros ir piktnaudžiaujama, teigia Specialiųjų  tyrimų tarnyba (STT), atlikusi Korupcijos rizikos analizę plėtojant vėjo parkus.

„Pavyzdžiui, Plungės ir Telšių rajonų savivaldybės ir vietos bendruomenės sudarė paramos sutartis su toje vietovėje vėjo energetikos projektus vystančiais ūkio subjektais – jos įsipareigodavo ar pažadėdavo konkrečiam ūkio subjektui nustatyti palankias mokestines sąlygas ir kuo greičiau nagrinėti prašymus ar spręsti problemas, susijusias su vystytojo veikla, nors parama turėtų būti neatlygintina“, – rašoma STT pranešime.

„Tokia praktika laikytina ypač ydinga ir gali būti vertinama kaip sudaranti išskirtines sąlygas ir sukelia piktnaudžiavimo rizikų“, – pabrėžė analizę atlikę STT tyrėjai.

Informaciją apie galimus pažeidimus STT perdavė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, taip pat Aplinkos ministerijai, Akmenės, Kelmės, Plungės ir Telšių savivaldybėms – jos įpareigotos per tris mėnesius paskelbti, kaip bus įgyvendinami  STT siūlymai.

Seimas birželį pritarė spartesnę atsinaujinančios energetikos plėtrą numatančiam įstatymų pataisų – vadinamajam proveržio – paketui. Pakeitimai turėtų sumažinti biurokratinius trikdžius vėjo ir saulės elektrinių projektų vystymui.

Energetikos ministerija iki 2030 metų žaliosios energetikos plėtrai ir efektyvumui planuoja skirti beveik 1 mlrd. eurų. 

Vyriausybės programoje numatyta 2025 metais turėti iki 1,2 GW galios įrengtų vėjo ir 1 GW galios saulės elektrinių.

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau yra sakęs, kad 2030 metais Lietuva, naudojant atsinaujinančius išteklius, galėtų pasigaminti 93 proc. šaliai reikalingos elektros.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS