STT turės iš naujo vertinti informaciją dėl taikos sutarties su „Danpower“ | Diena.lt

STT TURĖS IŠ NAUJO VERTINTI INFORMACIJĄ DĖL TAIKOS SUTARTIES SU „DANPOWER“

  • 1

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) turės iš naujo įvertinti premjero Sauliaus Skvernelio pateiktą medžiagą dėl leidimų Vokietijos ir Lietuvos kapitalo energijos gamybos bendrovės „Danpower Baltic“ jėgainėms suteikimo ir jų panaikinimo aplinkybių.

Generalinė prokuratūra panaikino STT nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą ir įpareigojo tarnybą pakartotinai įvertinti informaciją.

„Būtent dėl leidimų, dėl to kreipėsi premjeras, STT atsisakė (pradėti tyrimą – BNS) įvertinę informaciją, o aukštesnysis prokuroras peržiūrėjo tą atsisakymą ir panaikino. Prašoma iš naujo įvertinti premjero kreipimąsi“, – BNS tvirtino prokūratūros atstovė Rita Stundienė.

Pasak prokuratūros, gegužės 14 dieną gauta premjero informacija, prašant įvertinti institucijų ir jų darbuotojų veiksmus, išduodant leidimus plėtoti elektros pajėgumus „Danpower“ įmonėms Vilniuje ir Kaune bei vėliau juos sustabdant ir panaikinant.

STT gegužės 28 dieną atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nes esą nėra veikų, turinčių nusikaltimo – piktnaudžiavimo ir tarnybos pareigų neatlikimo – požymių.

STT per 10 dienų nuspręs dėl naujo prokuratūros pavedimo.

„Dešimt dienų terminas procesinio sprendimo priėmimui – ar pradėti ikiteisminį tyrimą ar atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, ir po to, žinoma, vėl sprendžia prokuratūra“, – BNS teigė STT atstovė Renata Endružytė.

STT vertino medžiagą dėl 2013 metais priimtų sprendimų, išduodant leidimus „Danpower“ plėtoti elektros gamybos pajėgumus, o 2015 metais juos sustabdant ir panaikinant, be to, reikalaujant turėti detalųjį planą, kuris nebuvo pateiktas 2013 metais.

Atsisakiusi pradėti tyrimą STT teigė, kad leidimų išdavimo metu galiojusioje Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo redakcijoje nebuvo pakankamai aiškiai ir išsamiai nurodyta, kad prie prašymo išduoti tokį leidimą turi būti pateikiamas detalusis planas, o skirtingų institucijų nuomonės dėl būtinumo jį rengti iš esmės skyrėsi.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tuomet BNS teigė, kad STT išvada rodo, jog prieš kelerius metus vykę procesai, išduodant ir panaikinant leidimus „Danpower“, nebuvo susiję su korupcine veikla.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) gegužę patvirtino Energetikos ministerijos ir  „Danpower“ taikos sutartį. Ja įmonei „Danpower Baltic“ bus atstatytas 2013 metais suteiktas, bet 2015 metais panaikintas leidimas gaminti elektrą Kaune, 12 metų mokant didesnį – 9,7 cento už kilovatvalandę tarifą. Tačiau įmonė atsisako didesnio fiksuoto tarifo Vilniuje.

Be to, sutartimi nutraukiami teisiniai ginčai aštuoniose bylose nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. Vokietijos ir Lietuvos investuotojai įsipareigojo atsiimti 32 mln. eurų vertės ieškinius dėl žalos atlyginimo, taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame Vašingtono arbitraže bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

Žurnalistinį tyrimą atlikęs portalas 15min.lt gegužę rašė, esą ministrų kabinetas nuslėpė tiesą apie milijonus eurų kainuosiančią taikos sutartį su verslininkų Rakauskų ir Vokietijos „Danpower“ valdoma energetikos įmone „Danpower Baltic“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Čia taip legalu?

Kaip čia išeina - pagal tyrimą atrodo DANPOWER galimai stabdė jėgainės statybas Kaune. O dabar Vyriausybė išmoka apie 20 milijonų eurų šiai kompanijai? Įdomu už ką - už antivalstybinę veiklą?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS