Sumažintų pensijų ir išmokų savininkams žadamos kompensacijos | Diena.lt

SUMAŽINTŲ PENSIJŲ IR IŠMOKŲ SAVININKAMS ŽADAMOS KOMPENSACIJOS

Gyventojams, kuriems dėl prieš dešimtmetį vykusios krizės buvo sumažintos pensijos, atsižvelgdama į valstybės finansines galimybes valdžia ketina išmokėti vienkartines kompensacijas.

Pasak laikinojo premjero Sauliaus Skvernelio, tokias išmokas gautų pareigūnai, kariai ir valstybinių bei senatvės pensijų gavėjai, kuriems iki šiol nekompensuotas pensijų apkarpymas.

„2020 metais bus žengtas žingsnis, kuris palies visus neišskiriant nieko, nes vieni yra už pareigūnus labiau, kiti už žmones, dirbusius kenksmingomis sąlygomis, kiti už žmones, kurie dirbo turėdami negalią. Tai bus vienkartinis sprendimas pagal valstybės finansines galimybes“, – ketvirtadienį prezidentui Gitanui Nausėdai pateikus jo kandidatūrą į premjerus Seime sakė S. Skvernelis.

Valstybės įsipareigojimai gyventojams, kuriems dėl krizės buvo sumažintos ir iki šiol nekompensuotos įvairios pensijos bei socialinės išmokos, šiuo metu siekia kiek daugiau kaip 220 mln. eurų.

S. Skvernelis nedetalizavo, kada kompensacijos pasieks šalies gyventojus ir kokio dydžio jos bus.

„Kiek procentų tai bus, priklausys nuo to, kaip mes parengsime ir kokį turėsime galutinį valstybės biudžeto projektą. Ar bus tai daroma ateityje 2021 metais, 2022 metais, vėlgi priklausys nuo mūsų visos ekonomikos sėkmės“, – tvirtino S. Skvernelis.

Pasak jo, 2020 metų biudžete numatyti lėšas kompensavimui neįmanoma, nes ta pačia suma tektų sumažinti kai kurias valstybės išlaidas.

„Jeigu mes šiandien priimtume įstatymą pilna apimtimi, išdėstytume per keletą metų grąžinimo grafiką, šis sprendimas lemtų tai, kad 220 mln. išlaidų atsidurtų 2020 metų biudžete iš karto, kaip išlaidos. Tada yra alternatyva ta pačia suma mažinti kitas valstybės išlaidas. Ar mes tam esame pasirengę, ar tai būtų teisinga? Manau, kad ne“, – aiškino S. Skvernelis.

Pasak jo, dėl šios priežasties Vyriausybė linksta į sprendimą, kad „būtų daromas vienkartinis kompensavimas 2020 metais“.

„Dalis žmonių jaučia nuoskaudą dėl nekompensuotų išmokų už kenksmingas sąlygas, negautų pensijų statutiniams pareigūnams. Kartoju tą skaičių, kurį mes, matyt, visi žinome jau iki skausmo – daugiau negu 220 mln. eurų, jeigu visoms socialinėms grupėms kompensavimą padaryti“, – aiškino laikinasis premjeras.  

Vyriausybė jau anksčiau yra žadėjusi, kad teisės aktus, susijusius su sumažintų socialinių išmokų kompensavimu, pateiks 2020 metais.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2010-2011 metais buvo „apkarpęs“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų. Per krizę sumažintos pensijos pradėtos kompensuoti 2014 metų pabaigoje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2014–2017 metais grąžinta 278,9 mln. eurų dėl krizės sumažintų įvairių pensijų ir socialinių išmokų: 160 mln. eurų senatvės ir netekto darbingumo pensijų, 118,9 mln. eurų pensijų, kai jų gavėjai kartu ir dirbo.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

senjore

kaip suprasti-kompensuoti,sumazintas pensijas,tiksliau atimtas,kad ir grazino bet pinigai tai nuvertejo,suprasciau jei sakytu,kompensacija uz uz tai kad valdziazmogiai pasinaudojo pensininku pinigais ir dabar turetu uz tuos metus sumoketi procentus tai butu teisinga,kiek iskeliavo anapilin taip ir nesulauke pinigu grazinimo,kai zmones skolina is banku-ima paskolas,kokius procentus lupa bankai,o cia vidur dienos apiplese ir nesijaudina

...

O mums kažkas (ar tik ne tie patys?) ir komunizmą žadėjo... :/

klaipediete

premjere prasyk kad jis tas KUBILIUS grazintu tas ismokas nes jis nueme kur jis isleido tuos musu pinygelius is savo kisenes lai grazina kiti em bus pamoka kad nesinaudotu zmoniu pinigais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS