Sutartį su „Statoil“ pasirašysianti „Litgas“ didins kapitalą 97 mln. litų | Diena.lt

SUTARTĮ SU „STATOIL“ PASIRAŠYSIANTI „LITGAS“ DIDINS KAPITALĄ 97 MLN. LITŲ

Holdingo „Lietuvos energija“ valdoma dujų prekybos bendrovė „Litgas“, kuri netrukus turėtų pasirašyti suskystintų gamtinių dujų pirkimo sutartį su Norvegijos „Statoil“, ketina didinti įstatinį kapitalą 97 mln. litų iki 100 mln. litų.

Holdingo „Lietuvos energija“ valdoma dujų prekybos bendrovė „Litgas“, kuri netrukus turėtų pasirašyti suskystintų gamtinių dujų pirkimo sutartį su Norvegijos „Statoil“, ketina didinti įstatinį kapitalą 97 mln. litų iki 100 mln. litų.

Naują akcijų emisiją išpirks „Lietuvos energija“ ir kita „Litgas“ akcininkė - „Klaipėdos nafta“. Vien pastaroji įneš apie 32 mln. litų. Dėl to Klaipėdos įmonės akcininkai balsuos birželio 26 dieną, per „Nasdaq Omx“ Vilniaus biržą pranešė įmonė.

„Tam, kad vykdytume prekybos veiklą, reikės tiekėjams mokėti, o iš klientų gausime lėšas vėliau, tad tam tarpui padengti mums reikės apyvartinių lėšų“, - BNS sakė „Litgas“ vadovas Dominykas Tučkus.

Pasak jo, 97 mln. litų yra maksimali suma, o konkreti suma paaiškės, susitarus su bankais dėl paskolos bei išsiaiškinus sąlygas su dujų tiekėju.

„Planuojama didinti keliais etapais, tai visų pirma - išsigryninus visas sąlygas su bankiniais finansavimo šaltiniais, o kitas dalykas, tai išsigryninus visas sąlygas, kurios gali įtakoti apyvartinio kapitalo poreikį, su tiekėju. (...) Neįmanoma grynai iš skolintų lėšų vystyti tokios veiklos, akivaizdu, kad reikės ir akcininkų kapitalo, tiek ir skolinto kapitalo“, - aiškino D.Tučkus.

„Klaipėdos nafta“ ir „Lietuvos energija“ išpirks iki 97 mln. vienetų „Litgas“ akcijų, už akciją mokant litą. „Klaipėdos nafta“ galės įsigyti ne daugiau kaip 32,333 mln. litų vertės akcijų, „Lietuvos energija“ - 64,667 mln. litų. Nurodoma, kad akcijos gali būti įsigyjamos vienu kartu arba keliais etapais.

Pernai rugsėjį „Litgas“ įstatinis kapitalas buvo padidintas nuo 1 mln. litų iki 3 mln. litų.

Pernai gruodį „Litgas“ paskelbė 125 mln. eurų (431,25 mln. litų) finansavimo konkursą suskystintų gamtinių dujų (SGD) pirkimui bei kitiems su dujų tiekimo veikla susijusiams sandorius. Konkursas dar nėra pasibaigęs, paraiškos jam priimtos vasario 14 dieną. Be to, dar vyksta ir šios paskolos garantijos konkursas.

Iki liepos „Litgas“ ketina pasirašyti sutartį su „Statoil“, kuri Lietuvai tieks 0,54 mlrd. kubų - minimalų būtiną metinį dujų kiekį būsimam SGD terminalui Klaipėdoje. Skaičiuojama, kad esant tokiam minimaliam pajėgumui, terminalas atsipirks.

„Klaipėdos naftos“ statomas SGD terminalas pradės veikti gruodžio pradžioje - numatoma, kad pirmaisiais metais Lietuva per jį galės atsigabenti apie 1 mlrd. kubų dujų, o ateityje jo pajėgumas didės iki 4 mlrd. kubų.
 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS