Svarbu būstą Ispanijoje įsigyjantiems lietuviams: įvardijo tai, apie ką niekas nekalba | Diena.lt

SVARBU BŪSTĄ ISPANIJOJE ĮSIGYJANTIEMS LIETUVIAMS: ĮVARDIJO TAI, APIE KĄ NIEKAS NEKALBA

  • 24

Tarptautinis naujienų portalas „Euronews“ mini Vilnių. Miestas atsidūrė Europos sostinių TOP dešimtuke, o Lietuva – palankiausių investicijai į nekilnojamąjį turtą valstybių TOP penketuke. Kas skatina užsieniečius investuoti Lietuvoje bei kokia to nauda mūsų šalies gyventojams? Kodėl Vilnius toks populiarus?

Plačiau pasakojo „Omberg Group“ vadovė Deimantė Laumytė.

– Šiandien Vilnius atrodo labai gerai rinkoje. Vilnius – dešimtuke Europos sostinių, o Lietuva – penketuke. Matome, kad tai yra naujos galimybės investuotojams ir gyventojams.

– Kokios aplinkybės lėmė, kad pakilome?

– Aš manau, kad Lietuva turi neatrastą potencialą, kurį galime atrakinti paprastais būdais ir metodais. Lietuvos gyventojai žino ir įvairių investicinių įmonių atstovai sako, kad nekilnojamasis turtas yra mėgstamiausia turto klasė Lietuvos gyventojams. Užsienio šalims irgi yra patrauklu investuoti Lietuvoje ir auginti čia vertę.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar galime sakyti, kad nekilnojamojo turto kainos Vilniuje nėra aukštos, kai generuojama grąža iš nuomos? Lyginant su kitomis šalimis.

– Vis dar tas potencialas yra. Galimybė užsidirbti iš šios turto klasės yra.

– O kaip nekilnojamojo turto kainų augimo perspektyva?

– Į kurią pusę judėsime, negali niekas tiksliai pasakyti. Pagal tai, ką rinka rodo „Euronews“, ir apie kaip kalba investuotojai, tai šuolių į vieną ar į kitą pusę neplanuojam.

– Dauguma lietuvių užsienyje perkasi būstus. Kokios čia yra grėsmės? Į ką reikėtų atsižvelgti?

– Pradedant nuo kasdienio gyvenimo, mokestinės aplinkos, geopolitinės rizikos ir netgi gamtos stichijų, kurių mes nežinom, nevaldom, nematom. Pavyzdžiui, niekas nekalba apie tai, kad Ispanijoje įsigyjant turtą notaro mokesčiai yra neįprastai aukšti. Tik romantizuoja turtą užsienyje.

– O kaip užsieniečiai žiūri į Lietuvą ir ar jų negąsdina Rusijos šešėlis šalia?

– Ką mes matome iš „Omberg Group“ įsigijimų, kad užsieniečiai, įvairios užsienio įmonės, fondai aktyviai domisi Lietuva. Lietuviai, kurie gyvena užsienyje, noriai investuoja Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Investuotojai užsieniečiai mus mato pozityviai. Lietuvos gyventojai turi daugiau nerimo, nei užsieniečiai ar užsienio šalies įmonės.

– EURIBOR po truputį – mažinamas. Kokį tai impulsą turės rinkoje?

– Turime augimą, lyginant su praeitais metais. Klientai, kurie kreipiasi į mūsų įmonę, sako, kad laukia, kol tie palūkanų procentai mažės, ir laukia Europos Centrinio Banko (ECB) sprendimo. Bet čia gal nėra pagrindinis kriterijus, dėl ko žmonės svarsto įsigyti ar neįsigyti, investuoti ar neinvestuoti. Šiandien bankų maržos yra rekordinėse žemumose. Tą reikėtų įsivertinti. Ne vienas ekspertas sako, kad šiandien imti paskolą su aukštesnėmis bankinėmis palūkanomis būtų protinga. Taip užsifiksuojamos maržos.

– Vakarų Europoje ir jos sostinėse žmogui investuoti į turtą sudėtinga, nes veikia fondai ir instituciniai investuotojai. Ar mūsų šalyje galima tikėtis tokios perspektyvos?

– Panašu, kad einam link to paties, kai fondai veikia aktyviai. Pavyzdžiui, „Skylum“ yra aukštais perkami butai, o juos perka fiziniai asmenys bei įmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Aha

Perkant nama, Ispaninoje nera Lt sugalvoto infostrukturos mokecio, kas sudaro nemenka dali.

pss

Jei ispanai taip spėriai pardavinėtų savo namus, tai Ispanijos jau nebebūtų. Tiesiog tie patys namai/butai nuolat perpardavinėjami. Vot ir pasidomėkit kodėl.

rokas

Pagalvok tik didelę paslaptį atskleidė - mokesčiai notarui. cha cha Tik matyt ta panelė nepagalvoja, kad namus užsienyje perka milijonieriai, kurių visus reikalus tvarko advokatai, kurie viską žino. Tai pirma. Antra, jei koks lietuvis yra neturtingas ir namui Ispanijoje turi tik kokius 200 tūkst eurų, ir neturi iš ko advokatui sumokėti, tai jo laukia dar daugiau netikėtumų - aplinkos mokesčiai, užsieniečių pirkimo mokesčiai, labdaros mokesčiai, investiciniai mokesčiai, žemės nuomos 99 metams mokesčiai ir dar eilė kitokių. Kuo turtingesnis esi, tuo prirašys daugiau mokesčių, jei nesugebėsi nuo Ispanijos ryklių paslėpti savo turimas pajamas. Ne šiaip sau ispanai stengiasi užsieniečiams pardavinėti turtus - tie turtai dažnai eina per rankas. Kai nusibos jiems baisius mokesčius mokėti- namą skubėsite parduoti kitam mulkiui. O ispanams kas - jiems svarbu, kad mokesčiai eitų. Jie iš to gyvena - iš turizmo ir nekilnojamo turto perpardavinėjimo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS