Šventiniu laikotarpiu elektros skaitikliai sukasi sparčiau: sutaupyti padės keli triukai | Diena.lt

ŠVENTINIU LAIKOTARPIU ELEKTROS SKAITIKLIAI SUKASI SPARČIAU: SUTAUPYTI PADĖS KELI TRIUKAI

  • 10

Kalėdiniu laikotarpiu galvojame apie šventimą, svečius, vaišių stalą, be ne apie taupumą. Nejau pradėsi taupyti elektros energiją ir atsisakysi namuose kepto pyrago, ilgai keptos žąsies?! O atsisakyti nė nereikia, sako ekspertai, nes ir čia galima sutaupyti. Apie tai – LNK reportaže.

„Mes pastebime tokias bendras sezonines elektros vartojimo tendencijas. Jeigu šiltuoju metų laiku mes suvartojame 20 proc. mažiau elektros energijos, tai žiemą būtent tiek suvartojama energijos daugiau. O gruodį, kuomet yra tas šventinis Kalėdų laikotarpis, tai mes suvartojame dar 20 proc. daugiau elektros energijos nei sausį ar vasarį. Nors jaučiamas padidėjęs energijos vartojimas, bet tai visiškai natūralu, nes žmonės šventėms daugiau gamina, atsiranda daug kalėdinių šviečiančių dekoracijų, girliandų – visa tai ir padidina elektros eikvojimą. Tačiau netgi ir tokiu atveju galima sutaupyti“, – teigė „Elektrum Lietuva“ atstovė Milda Basijokienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Gaminant labai svarbu pasirinkti tinkamo dydžio keptuvę, puodus. Norint sutaupyti energijos, ypač svarbu, kad puodo dugno skersmuo atitiktų kaitvietės skersmenį. Jei indas bus didesnis ar mažesnis, elektros energijos išeikvosime daugiau. Taip pat būtina kepant ar verdant naudoti dangčius. Be dangčio  išgaruoja daug šilumos ir kaitvietė  daugiau sunaudoja elektros energijos.

„Kitas patarimas – pasirinkti tinkamą orkaitės kepimo režimą. Tarkime, su ventiliatoriumi oras yra paskirstomas tolygiai, todėl galime nustatyti mažesnę kepimo temperatūrą. Pavyzdžiui, vietoj 200 laipsnių karščio, užtektų – 180 laipsnių. Ventiliatorius atlieka tokią papildomą kaitinimo funkciją. Ir tas pyragas iškeps, tačiau suvartosime mažiau elektros energijos“, – patarimų negailėjo M. Basijokienė.

Pasirinktas tinkamas orkaitės kepimo režimas ar LED apšvietimas, nakčiai iš tinklo išjungti buitiniai elektros prietaisai padeda sumažinti elektros energijos eikvojimą. 

 

Pagrindinė orkaitės taisyklė per šventes – nieko, ką reikia kepti ar skrudinti daugiau nei valandą, nereikia dėti į iš anksto įkaitintą orkaitę. Sumažinti elektros sąnaudas galite ir išjungdami orkaitę, kai iki kepimo pabaigos likę 10–15 minučių. Ir be reikalo nevarstykite orkaitės durelių, nes taip irgi prarandama daug kaitros – padidėja elektros sąnaudos.

„Natūralu, kad per šventes yra daugiau šviesos, nes taip mes kuriame šventinę atmosferą. Bet daugelis gali pasinaudoti keliais patarimais ir eikvoti elektros energiją šiek tiek taupiau. LED lemputės yra kur kas taupesnės. Jeigu naudojame kaitrines lemputes, jos net 90 proc. išaugina energijos kaštus. Tad rekomenduoju rinktis LED pašvietimą namuose“, – sakė M. Basijokienė.

Ir atsiminkite, kad žaižaruojančios ir įvairiomis spalvomis mirksinčios girliandos sunaudoja daug daugiau elektros energijos nei tos, kurios dega viena ar keliomis spalvomis. Naudokite šviečiančias girliandas su laikmačiu, nustatydami jį taip, kad lemputės automatiškai išsijungtų ar įsijungtų taip, kaip jūs norite.

„Toks ir yra šventinis laikotarpis, kai mes būname daugiau namuose, atsipalaiduojame, žiūrime televizorių, klausome muzikos, galbūt žaidžiame kompiuterinius žaidimus. Visa tai irgi eikvoja elektros energiją, bet tos pramogos reikalingos, svarbios. Tik svarbu paskui nepamiršti išjungti televizoriaus iš tinklo, nes budinčiame režime, kai šviečia raudona lemputė arba kažkur paliktas įjungtas laikmatis – tai irgi eikvoja elektros energiją – „suvalgo“ apie 10–15 proc. Tiesiog įpročių keitimas, tvarus vartojimas gali padėti sutaupyti. Svarbu nenaudoti ten elektros, kur jos tuo metu nereikia“, – kalbėjo „Elektrum Lietuva“ atstovė.

Ir atminkite, didžiausi energijos „rijikai“ namuose yra budinčiame režime palikti buitiniai elektros prietaisai. Taigi bent eidami miegoti išjunkite juos iš elektros tinklo. Išskyrus, žinoma, šaldytuvus, virykles ar indaploves.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

stebiuosi

ar jie Lietuvos žmones laiko visiškais kvailiais?

Ismanieji

skaitikliai "paderinami" prisukti daugiau ... iki 6 kartu! Taip,kad joks jusu taupymas - nepades! Nyderlandu tyrejai tai irode ir priverte ju atsisakyti! Straipsni kazkaip ir delfis buvo paviesines. O mums - tiks tie skaitikliai...

tomas

ikisus widelec i ssssr elekros skaitikli galima buvo patekti i geresni pasauli, nu arba sutaupyti, o dabar nebent ta widelec kisti sau i gerkles................
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS