Švietimo srities darbuotojų atlyginimai – vieni mažiausių rinkoje | Diena.lt

ŠVIETIMO SRITIES DARBUOTOJŲ ATLYGINIMAI – VIENI MAŽIAUSIŲ RINKOJE

Nors švietimo sektoriaus darbuotojų atlygio augimas per metus procentais yra žymus, daugelis pedagogų vis dar gauna labai mažus atlyginimus. Atlyginimų tyrimo portalo manoalga.lt duomenimis, mažiau nei švietimo srities darbuotojai uždirba tik kultūros ir meno, tekstilės ir drabužių pramonės, turizmo ir viešbučių, apsaugos ir nekvalifikuoti darbuotojai.

Portalo duomenimis, 2018 m. rugsėjo–2019 m. rugpjūčio laikotarpiu švietimo srities darbuotojų darbo užmokesčio vidurkis siekė 774 eurus „į rankas“, t. y. buvo 17 proc. didesnis nei 2017 m. rugsėjo–2018 m. rugpjūčio laikotarpiu (660 eurų).

Iš visų švietimo srities darbuotojų mokytojų padėjėjai uždirba mažiausiai, jų atlyginimų vidurkis – 430 eurų. Toliau yra bibliotekininkai su 570 eurų atlyginimu, muzikos ir meno mokyklos mokytojai – 595 eurų, ikimokyklinio ugdymo įstaigos mokytojai – 610 eurų.

O štai vidurinės mokyklos mokytojai uždirba daugiau nei universiteto dėstytojai. Mokytojų atlyginimo vidurkis – 782 eurai, universiteto dėstytojų – 730 eurų.

Portalo duomenimis, švietimo srities darbuotojų atlyginimai priklauso nuo daugybės faktorių, pavyzdžiui, darbo krūvio mokykloje, darbuotojo kvalifikacijos. Regionuose, o ypač mažose mokyklose dirbantys mokytojai dažnu atveju dirba ne visu krūviu, turi vos kelias pamokas, todėl apsiima dėstyti kelis dalykus arba derina kelis darbus.

Darbo stažas švietimo sektoriuje nėra svarbiausias atlyginimo dydį lemiantis faktorius arba, kitaip pasakius, atlyginimo skirtumai pagal darbo patirtį metais nėra labai ryškūs. Pavyzdžiui, ikimokyklinio ugdymo įstaigos mokytojas, turintis 1–3 metų darbo patirtį, uždirba 590 eurų, o turintis daugiau nei 10 metų darbo stažą uždirba 620 eurų.

Pedagogų atlyginimai, įvertinus jų atsakomybės lygį, vis dar yra labai maži.

Švietimo srities darbuotojai negali pasigirti ir nefinansiniais priedais – 53 proc. pedagogų negauna jokių nefinansinių priedų, o likusieji yra motyvuojami mokymais bei renginiais.

Beje, mokyklų vadovų bei pavaduotojų atlyginimai taip pat gerokai atsilieka nuo kitų veiklos sričių įmonių vadovų atlyginimų. Mokyklos direktoriaus pavaduotojo atlyginimo vidurkis – 1180 eurų, mokyklos direktoriaus – 1140 eurų „į rankas“.

Palyginimui, aukščiausius atlyginimus rinkoje gauna vadovai (vidurkis – 1700 eurų į rankas) bei technologijų (1450 eurų), IT (1350 eurų), farmacijos (1140 eurų), telekomunikacijų (1100 eurų), teisės (1100 eurų) sričių darbuotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Skirta taip taip

Negalima kaltinti "tegul mokina": pirmiausia mokslas turi būti pagarboje. Tik tuomet vaikai norės mokytis. Dabar yra kitaip-nedirbsiu jei nemokės tiek, kiek noriu. O jei mokysious, teks dirbti mokytoju, ar, neduok dieve, dėstytoju ir mano atlyginimas bus žemas o didesnio negalėsiu išsireikalauti, pagrąsines, kad išeisiu pas kitą darbdavį-jie visur vienodai žemi. Jei atlyginimai nedidės gerų mokytojų tiesiog neliks.

Vilnis

Tai auklėkite savo vaikus taip, kad mokytojų klausytų, (bent jau apie pagarbą galima tik svajoti, jei patys tėvai apie mokytojus tik negatyvą skleidžia) , tada jokių korepetitorių nereiks.

Taip taip

Gal žurnalistas pasidomėtų, kokie daugumos valstybės tarnautojų atlyginimai į rankas!? Pvz. migracijos tarnyboje.Atlyginimai pedagogų dar labai neblogi, žinant kai kurių darbo kokybę. Kiek jie už privačias pamokas prisirenka. Gal tegul taip mokina, kad korepetitorių nereikėtų!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS