T. Povilauskas: Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems lietuviams nėra ko nerimauti | Diena.lt

T. POVILAUSKAS: JUNGTINĖJE KARALYSTĖJE GYVENANTIEMS LIETUVIAMS NĖRA KO NERIMAUTI

SEB banko vyriausiojo ekonomisto Tado Povilausko manymu, net ir kietojo „Brexito“ atveju legaliai Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems lietuviams neturėtų kilti problemų pasilikti šioje šalyje.

Pasak eksperto, nors pirmieji mėnesiai gali būti pilni ekonominės nežinomybės, tačiau pasiliekančių užsieniečių, ne vien britų, reikės.

„Manyčiau, kad asmenims, neturintiems teisinių problemų ir norintiems pasilikti Didžiojoje Britanijoje, keblumų nekils, o ir darbo bus užtektinai. Visgi ir po „Brexito“ darbo jėgos reikės, tad pirmenybė greičiausiai bus teikiama europiečiams“, – Eltai teigė T. Povilauskas.

Pašnekovas pridūrė, kad sudėtingesnė situacija lauktų žmonių, dar tik planuojančių išvykti į šią šalį.

T. Povilausko teigimu, nors kietasis „Brexitas“ galėtų būti teigiamas veiksnys, skatinantis Didžiojoje Britanijoje gyvenančius lietuvius grįžti į Lietuvą, ekonomistas sakė abejojantis, kad tai kardinaliai keistų išvykusiųjų poziciją emigracijos klausimu.

Paklaustas apie sritis, kurias labiausiai paveiktų be susitarimo įvykęs „Brexitas“, ekonomistas išskyrė dvi – apdirbamosios gamybos ir transporto sektorius.

„Apdirbamosios gamybos sektorius turi eksportuojančių pozicijų į Didžiąją Britaniją, pradedant nuo tam tikrų maisto produktų, kuriuos noriai perka patys lietuviai, taip pat trąšos, baldų sektorius, kurio eksportas nėra palyginus mažas, plastikai. Tų eksportuojamų prekių tiekimas galėtų laikinai sutrikti.

Kitas sektorius – transporto. Šiuo metu Jungtinė Karalystė atpratusi nuo muitinės režimo, prekyba tarp šios šalies ir likusios Vakarų Europos vyksta su minimalia dokumentacija, tad natūralu, kad pirmosiomis dienomis būtų chaosas, susidarytų eilės prie sienų, o tai reikštų vėluojančias tiekimo grandines“, – Eltai sakė T. Povilauskas.

Anot jo, tokia situacija padidintų pervežimų kaštus, o tam greičiausiai pervežėjai ruoštųsi iš anksto pakeldami transporto pervežimo tarifus klientams.

Kaip ELTA jau rašė, ES vyriausiasis „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier šią savaitę užsiminė, kad dabartinė Londono pozicija nesuteikia pagrindo ieškoti susitarimo šalies išstojimui iš ES.

M. Barnier žurnalistams teigė, kad ES derybininkai išlieka „atviri tolesnėms deryboms, progresui ir naujų Didžiosios Britanijos idėjų išklausymui“. Jis pabrėžė, kad ne ES, o Londonas turi rasti sprendimą derybų aklavietei.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

anonimas

ar ne laikas vienytis ir versti seima ir landsbergiu klana o uz padarytus nusikaltimus kiekvienam pagal nuopelnus stai tada atsiras galimybe sukurti stipria valstybe

Sazine

Del visu bedu lietuvoje kalta korupcija nesaziningumas i kysiai sie trys kietuviu bendrakeliaivei smugdo sali i bedugne ir kiek ilgai lietuva be sielos pragyvens tik laiko klausimas

nigga

Nereikėjo klausyt ožio pasakų ir išnaiikint pramonės Lietuvoje. Lenkam fabrikų reika, angam reika, turkam reikia, kinam reika tik balvonai lietuviai galvojo kad pinigai ant medžių auga tai išdraskė viska, laivus supjaustė, elektrine uždarė ir bliauna kad ubgai ir ner darbų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS