Tarnybų vadovai: statutinių pareigūnų algos šiemet kyla nuo 10 iki kelių šimtų eurų | Diena.lt

TARNYBŲ VADOVAI: STATUTINIŲ PAREIGŪNŲ ALGOS ŠIEMET KYLA NUO 10 IKI KELIŲ ŠIMTŲ EURŲ

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad dėl naujojo Vidaus tarnybos statuto ir įstaigų patvirtintų darbo užmokesčio sistemų daugumai statutinių pareigūnų kils atlyginimai, o tam valstybė skirs beveik pusę milijardo eurų.

Statutinių įstaigų vadovų teigimu, pareigūnų atlyginimai šiemet kils nuo 10 iki kelių šimtų eurų „į rankas“.

„Mūsų siekis – teisingas, sunkų bei atsakingą pareigūnų darbą atitinkantis atlygis“, – spaudos konferencijos metu ketvirtadienį kalbėjo A. Bilotaitė.

Pasak jos, per trejus kadencijos metus pareigūnų atlyginimams skiriamos biudžeto lėšos padidėjo 147 mln. eurų arba 42 procentais.

Ministrės teigimu, šių metų biudžete statutinių pareigūnų atlyginimams numatyta pusė milijardo eurų, o tai yra pusė vidaus reikalų sistemos biudžeto.

Naujojo statuto įgyvendinimui šiemet skirti 24 mln. eurų.

Mūsų siekis – teisingas, sunkų bei atsakingą pareigūnų darbą atitinkantis atlygis.

 

„Vidaus tarnybos statuto pakeitimai ir naujos darbo apmokėjimo sistemos statutinėse tarnybose leidžia pareigūnams gauti teisingą ir orų atlygį“, – teigė A. Bilotaitė.

Anot jos, darbo apmokėjimo sistemos šiais metais leido padidinti darbo užmokestį beveik 60 proc. pareigūnų. Visgi A. Bilotaitė pabrėžė, kad didesnis finansavimas iš valstybės biudžeto dar nėra viskas, didelę atsakomybę skirstant lėšas turi statutinių įstaigų vadovai.

„Jų pareiga – užtikrinti, kad pareigūnai gaus sąžiningą, skaidrų ir jų kompetencijas bei darbo specifiką atitinkantį atlygį“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Individualizuoja atlyginimą

Generalinis policijos komisaras Renatas Požėla teigė, kad naujai priimtas statutas atveria galimybes labiau individualizuoti kiekvieno pareigūno veiklą ir už tai nustatyti atitinkamą darbo užmokestį.

„Statutas atlaisvina darbdaviams rankas“, – kalbėjo komisaras.

Pasak jo, Policijos departamentas sausį perskaičiavo kiekvienam pareigūnui atlyginimą ir sausio 23 dieną patvirtino darbo apmokėjimo sistemą.

Visiems policijos pareigūnams nuo šių metų atlyginimas paaugo vidutiniškai 29 eurais į rankas, kitos papildomos išmokos priklauso nuo stažo, pareigybių grupės.

Taip pat pusantro tūkstančio pareigūnų vidutiniškai gaus 47 eurais daugiau, beveik trys tūkstančiai – 49 eurais daugiau. Nuo balandžio 1-osios daugiau nei 700 pareigūnų uždirbs dar 85 eurais daugiau., nurodė policijos vadovas.

Pasak R. Požėlos, Vilniuje dirbančių specializuotų policijos įstaigų pareigūnai į rankas gaus dar papildomai 50 eurų į rankas.

Gali būti, kad vienas pareigūnas gali pereiti per visas pozicijas ir susirinkti papildomą darbo užmokestį.

 

„Gali būti, kad vienas pareigūnas gali pereiti per visas pozicijas ir susirinkti papildomą darbo užmokestį“, – teigė R. Požėla.

Jis sakė, kad dėl didelio krūvio atlyginimų perskaičiavime gali pasitaikyti broko, tad komisaras kreipėsi į pareigūnus ir prašė atidžiai peržiūrėti gautas atlyginimo ataskaitas ir kreiptis, jei pastebėta klaidų.

Komisaras nedrįso įvardinti, kiek atlyginimai vidutiniškai kils kiekvienam pareigūnui. Pasak jo, geriausia tai įvardinti bus kitą savaitę, kai pareigūnai gaus atlyginimus.

„Dar nedrįsčiau pasakyti, kiek vidutiniškai kils kiekvienam pareigūnui, kitą savaitę geriausia sakyti, kai atlyginimai bus gauti“, – kalbėjo R. Požėla.

Profsąjungos nepritarė

Itin skirtingai atlyginimai kyla ir kitų statutinių įstaigų pareigūnams. Pavyzdžiui, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente – nuo 12 iki 300 eurų, Viešojo saugumo tarnyboje – nuo 10 iki 300 eurų „į rankas“.

Vidaus tarnybos statutą, numatantį pareigūnų darbo apmokėjimo pokyčius, Seimas priėmė pernai gruodį.

Vidaus tarnybos statutas nesukuria tinkamos darbo užmokesčio sistemos, naikina priedą už laipsnį (...)

 

Vidaus reikalų ministerija (VRM) tuomet tvirtino, kad pakeitimai leis didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams, mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp statutinių įstaigų.

Nors A. Bilotaitė kalbėjo, kad pertvarka „atneš teigiamus pokyčius visai pareigūnų bendruomenei ir užtikrins ilgalaikę motyvaciją“, prieš ją pasisakė pareigūnų profsąjungos.

Pareigūnų darbo užmokesčiui apskaičiuoti nuo šių metų taikomas naujas pareiginės algos bazinis dydis – 1785,4 euro.

Naujajame statute sumažėjo pareigybių suskirstymas į pareigybių grupes – nuo 15 iki dešimties.

Priedas už stažą sumažintas nuo 30 proc. iki 20 proc. pareiginės algos dydžio, tačiau iki šiol didesnį priedą už stažą gavusiems pareigūnams jis nėra mažinamas per visą tarnybos laiką.

Statute taip pat numatytos priemonės pareigūnams pritraukti į tarnybą, pavyzdžiui, stipendijos kursantams ir studentams, taip pat numatytos vienkartinės išmokos naujai priimamiems ar perkeliamiems į tam tikras vietoves pareigūnams.

Profesinių sąjungų nuomone, priimtas įstatymas neišsprendžia pagrindinių vidaus tarnybos problemų, jam įsigaliojus tarnybą paliks labiausiai patyrę pareigūnai. Anot jų, naujas Vidaus tarnybos statutas nesukuria tinkamos darbo užmokesčio sistemos, naikina priedą už laipsnį, mažina maksimalų priedą už stažą, blogina pareigūnų sąlygas.

VRM duomenimis, visose vidaus tarnybos sistemos statutinėse įstaigose dirba apie 18 tūkst. pareigūnų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Gatveje dirbanciam tyrejui vidutiniskai sumazejo alga nuo 4 euru. Kam skelbti, kad dides 100 euru ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS