TATENA nevertino Astravo AE vietos parinkimo | Diena.lt

TATENA NEVERTINO ASTRAVO AE VIETOS PARINKIMO

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) nevertino šalia Lietuvos sienos statomos Astravo atominės elektrinės (AE) vietos parinkimo - skirtingai, nei skelbia Baltarusija, pareiškusi, kad vieta, anot „Tatenos“, esą buvo parinkta tinkamai. Tačiau agentūros ataskaitoje apie tai nekalbama.

Lietuvos atstovas sako, kad TATENA nevertino aikštelės vietos, nes Baltarusija to ir neprašė.

„Ką aš skaičiau - tai SEED misijoje Baltarusija neprašė įvertinti aikštelės parinkimo vietos, tai TATENA nieko ir nedarė daugiau. Aišku, jiems reikia kažkaip pasirodyti, kad lietuviai juos puola, bet mes jau anksčiau sakėme, kad ta misija buvo nepilnos apimties ir dabar tiesiog bandoma gražiais žodžiais parodyti, kad jie yra kažką padarę“, - BNS sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys.

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininkas Michailas Demčenka BNS teigė, kad ataskaita Lietuvos susirūpinimo Astravo jėgaine nesumažina, nes nevertintas jos aikštelės tinkamumas.

„Pagal Baltarusijos Energetikos ministerijos išplatintą informaciją apie TATENA SEED misijos rezultatus, tik dar kartą galime patvirtinti, kad misija yra nepilnos apimties -  buvo įvertinti saugos aspektai tik iš 2 modulių vietoj 6. Pagrindinių klausimų, kurie Lietuvai kelia didžiausią susirūpinimą, misijos ekspertai nenagrinėjo - tai yra nevertintas aikštelės parinkimo procesas, aikštelės tinkamumas branduolinės elektrinės statybai taip pat branduolinės elektrinės poveikis aplinkai“, - BNS teigė M. Demčenka.

Agentūra įvertino Astravo AE projekto dizainą, kaip jame yra įvertintos galimos jėgainės vietos bei kitos grėsmės, tačiau pačių aikštelės parinkimo procedūrų nenagrinėjo.

„Inspektorių grupė įvertino informaciją, kurią pateikė Baltarusijos pusė, ir priėjo išvados, remiantis statybų aikštelės charakteristikų ir projektavimo parametrų palyginimu, kad buvo imtasi visų reikiamų žingsnių įvertinti visus būtinus statybų Astravo AE aikštelės saugos aspektus ir statybų aikštelės specifinius projektavimo parametrus, įskaitant ir susijusias išorines grėsmes“, - rašoma šių metų sausį vykusios „Tatenos“ SEED misijos ataskaitoje, paskelbtoje Baltarusijos energetikos ministerijos interneto puslapyje.

Pati TATENA ataskaitos nėra paskelbusi viešai, tačiau jos atstovai BNS patvirtino, kad Baltarusijos paskelbta ataskaita yra autentiška.

Tuo metu Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“ paskelbė, kad renkantis Astravo AE statybų vietą, buvo tinkamai išanalizuoti visi saugumo aspektai.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius anksčiau BNS teigė, kad SEED misija atlikta ne visa apimtimi, o Baltarusija branduolinės saugos standartus taiko selektyviai ir prašo patikrinti tik dalį su sauga susijusių aspektų. Tuo metu aikštelės vertinimo modulį šalis praleidžia.

Visos apimties SEED misija apima šešis modulius. Lietuva teigia, kad Baltarusijos prašymu „Tatenos“ ekspertai misiją atliko pagal vieną ar du modulius.

Vienas „Tatenos“ vadovų Juanas Carlosas Lentijo (Chuanas Karlosas Lenticho) interviu BNS vasarį sakė, kad agentūra misijos metu neperžiūrėjo, ar Astravo AE aikštelė pasirinkta tinkamai, nes to agentūros nebuvo paprašyta, o reikalauti informacijos ji esą neturi galių. Pasak jo, TATENA tikrina tai, ko paprašo pati valstybė.

Lietuva reikalauja, kad Baltarusija padarytų visus būtinus seismologinius, geologinius, hidrologinius AE aikštelės tyrimus, atliktų aikštelės parinkimo procedūras pagal numatytus standartus, taip pat prašo visos apimties SEED misijos ir streso testų pagal Europos Sąjungos metodologiją.

Gairės: Astravo AE, TATENA
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

anekdotas

apie bergždžią karvę ..........

Anonimas

idomu, ar lietuva nekelusi daug triuksmo, negaletu pareikalauti totemos vietos parinkimo vertinimo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS