Technologinis progresas koreguoja ir skaitmeninių laikmenų apmokestinimą | Diena.lt

TECHNOLOGINIS PROGRESAS KOREGUOJA IR SKAITMENINIŲ LAIKMENŲ APMOKESTINIMĄ

  • 1

Spartus technologinis progresas koreguoja skaitmeninių laikmenų apmokestinimą. Seime bus svarstomos jų pokyčius numatančios įstatymo pataisos.

Autorių mokesčiu tuščios skaitmeninės laikmenos buvo apmokestintos, nes į jas laisvai kopijuojami įvairūs muzikos kūriniai ar filmai. Pagal įstatymą, kompensacinius tarifus reikia peržiūrėti kas dvejus metus, tačiau pirmą kartą jie peržiūrimi praėjus beveik ketveriems. Per šį laiką gerokai patobulėjo technologijos, todėl mokestį norima pritaikyti daug didesnės apimties laikmenoms.

„Tai nėra mažinimas, tai yra laikmenų peržiūrėjimas pagal dydžius. Jeigu anksčiau kaip atspirties taškas buvo 1 GB laikmena, tai dabar atspirties taškas yra nuo 2 GB, paskui – 4, 8, 16, 128 GB ir iki pat 3 TB.

Šie tarifai persislenka pagal dydžius, kad atspindėtų realesnę situaciją. Ypač mažo dydžio laikmenoms buvo susidaręs 18,25 proc. tarifo dydis nuo laikmenos kainos, tai dabar, kai tarifai yra peržiūrimi ir grąžinami į normos ribas, vartotojas gali tikėtis 1–2 proc. dydžio tarifo laikmenos kainai“, – pasakoja asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka.

Peržiūrint apmokestinamų laikmenų sąrašą, iš jo išbraukiamos beveik nebenaudojamos garsajuostės, vaizdajuostės, diskeliai, bet įtraukiamos populiarėjančios didelės talpos laikmenos. Patikslintas mokestis už planšetinius kompiuterius, telefonus, vaizdo ir garso techniką su atminimi.

Pasak Lietuvos gretutinių teisių asociacijos, tarifai turi būti patikslinti, kad ir naudotojai, ir kūrėjai suprastų pagal ką mokestis skaičiuojamas ir priduria, kad mokestis už laikmenas dabar yra svarbi kūrėjų atlyginimo dalis.

„Praėjusiais metais AGATA surinko beveik 4 mln. eurų, beveik milijonas buvo pervestas kultūros ministerijai, įvairioms jos programoms. Likę beveik 3 mln. eurų – išdalinti autoriams, atlikėjams, įrašų gamintojams proporcingai pagal panaudojimo kūrinio mastą“, – teigia Lietuvos gretutinių teisių asociacijos direktorė Agnė Masalskytė.

Jei šių įstatymo pataisų priėmimas Seime neužtruks, jos turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kas man pasakytų

Kažkokia nesąmonė,aš visai nenoriu darytis kopijų visokių geniukų selų šmelų įdainavimų,gal man laikmenos reikalingos nuotraukom ,kelionių video,atsiminimams užrašyti,tai ko aš turėčiau mokėt duoklę kūrėjams?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS