Teisininkas: ES teks keisti teisinį dirbtinio intelekto reglamentavimą | Diena.lt

TEISININKAS: ES TEKS KEISTI TEISINĮ DIRBTINIO INTELEKTO REGLAMENTAVIMĄ

  • 0

Pasaulyje itin greitai tobulėjant dirbtiniam intelektui (DI) bei „ChatGPT“ ir kitiems populiarėjantiems pokalbių robotams netinkamai naudojant asmens duomenis, skleidžiant dezinformaciją, advokatų kontoros „Elex“ ekspertas Donatas Murauskas teigia, kad Europos Sąjungos (ES) ir kitoms šalims reikės iš esmės keisti teisinį reglamentavimą.

„Kai kas tai vadina „laukiniais Vakarais“ ir netgi tokia terminologija naudojama naujausiuose Europos Sąjungos dokumentuose. Šiuo metu rengiamas dirbtinio intelekto aktas Europos Sąjungoje, kuriuo bus bandoma sureglamentuoti didele apimtimi dirbtinio intelekto naudojimą visoje ES“, – LRT radijui pirmadienį teigė D. Murauskas.

„Nemažą dalį tiek tarptautinės teisės dokumentų, tiek nacionalinių reikės permąstyti, galbūt ne perrašyti, bet permąstyti jų prasmę“, – pridūrė jis.

Anot D. Murausko, pritaikant teisės aktus sunkumų kils dėl itin plačių dirbtinio intelekto panaudojimo būdų ir sričių –  prireiks daug eksperimentavimo.

„Bet iš principo tai yra labai daug to eksperimentavimo, ieškojimo, nes dirbtinis intelektas tai nėra kažkoks vienas labai apibrėžtas rinkinys, dažniau netgi yra naudojamas toks dirbtinio intelekto technologijų apibrėžimas, kuris apima be galo įvairias su tuo susijusias statistinės analizės ir panašias technologijas. Labai priklauso nuo pačios industrijos, nuo pačio klausimo, ką tuo bandoma padaryti“, – teigė jis.

Europos Parlamentas (EP) birželį pateikė savo pasiūlymus dėl DI reguliavimo akto. Šiuo metu vyksta derybos su ES šalimis narėmis dėl galutinio reglamento turinio.

DI reguliavimas yra ES skaitmeninės strategijos dalis ir yra reikalingas, kad būtų išsklaidytos tam tikros žmonių baimės, susijusios su DI panaudojimu, įskaitant neteisėtą duomenų rinkimą, diskriminaciją, poveikį žmogaus pasąmonei, manipuliavimą pažeidžiamomis asmenų grupėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS