Teismas: Notarų rūmai ir notarai neturi mokėti tūkstantinių baudų | Diena.lt

TEISMAS: NOTARŲ RŪMAI IR NOTARAI NETURI MOKĖTI TŪKSTANTINIŲ BAUDŲ

  • 3

Notarų rūmai bei 8 jų prezidiumo nariai teisėtai nustatė įkainius už kai kurias notarų paslaugas ir todėl neturi mokėti tūkstantinių Konkurencijos tarybos už kartelinį susitarimą skirtų baudų.

Taryba pernai balandį Notarų rūmams skyrė 88,4 tūkst. eurų baudą, o 8-iems rūmų prezidiumo nariams – nuo 100 iki 20,8 tūkst. eurų baudas. Tai buvo pirmas kartas, kai notarai nubausti už kartelinį susitarimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį panaikino Konkurencijos tarybos pernai balandį priimtą nutarimą dėl notarų atlyginimo dydžių, tvirtinant trijų rūšių – hipotekos, mainų ir servituto – sandorius, apskaičiavimo tvarkos.

„Atsižvelgiant į tai, kad Notarų rūmai veikė pagal teisės aktais nustatytą kompetenciją, jie negalėjo būti prilyginami ūkio subjektui, kaip jis apibrėžtas Konkurencijos įstatyme. Prezidiumo narių – notarų – traktavimą kaip ūkio subjektus (...) teismas traktuoja kaip teisiškai ydingą. Šiuo atveju pareiškėjai veikė ne kaip ūkio subjektai – savarankiškai rinkoje veikiantys notarai, o kaip Notarų rūmų valdymo organo  nariai, kurie iš esmės tik vykdė įstatymo priskirtas funkcijas“, – BNS pranešė teismas.

Pasak jo, Prezidiumo nariai veikė įstatymo ribose, taikė įkainių ribas, nustatytas teisingumo ministro.

Lietuvos notarų rūmai pernai balandį BNS teigė, kad Konkurencijos tarybos sprendimas yra ideologiškai motyvuotas ir nepagrįstas. Rūmų teigimu, tarybos pareigūnai pateikė teismui neteisingus duomenis, o vėliau, tyrimo metu, padarė nemažai procedūrinių pažeidimų bei bandė nuslėpti tyrimo medžiagą nuo Notarų rūmų.

Lietuvoje notarų atlyginimą tvirtina teisingumo ministras – įkainių reguliavimas leidžia notarams konkuruoti intervalų ribose ir pasirinkti atskirų paslaugų įkainių apskaičiavimą.

Konkurencijos taryba nustatė, kad Lietuvos notarų rūmai ir aštuoni notarai nustatė griežtesnę įkainių apskaičiavimo tvarką, nei numatyta ministro įsakyme. Anot tarybos, taip buvo apribota notarų galimybė pasirinkti mažesnius atlyginimo dydžius ir žmonėms pasiūlyti palankesnius įkainius.

„Lietuvos notarų rūmai ir prezidiumą sudarantys notarai, priėmę nutarimus dėl įkainių nustatymo, eliminavo visų notarų galimybę savarankiškai pasirinkti taikomą atlyginimo dydį ir jo apskaičiavimo būdą. Taip buvo apribota tiek notarų, tai yra, konkurentų, veikimo laisvė, tiek konkurencija paslaugų kainomis, kas nulėmė didesnius įkainius vartotojams“, – pranešime tuomet sakė tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Notarų rūmų prezidiume dirba 8 notarai: jų prezidentas Marius Stračkaitis, viceprezidentė Daiva Lukaševičiūtė-Binkulienė, Dainius Palaima, Svajonė Šaltauskienė, Jurga Prižgintienė, Rasa Ona Inokaitienė, Asta Grambienė ir Daiva Verpetinskienė.

Konkurencijos taryba didžiausią – 20,8 tūkst. eurų baudą skyrė D. Lukaševičiūtei-Binkulienei, M. Stračkaičiui skirta 3,4 tūkst. eurų, D. Palaimai – 11,1 tūkst. eurų, J. Prižgintienei – 5,2 tūkst. eurų, D. Verpetinskienei – 3,6 tūkst. eurų, R. O. Inokaitienei – 700 eurų, S. Šaltauskienei ir buvusiai prezidiumo narei Virginijai Pupkienei – po 100 eurų baudas.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

CHE: "Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį panaikino Konkurencijos tarybos pernai balandį priimtą nutarimą dėl notarų atlyginimo dydžių" - ir KIEK notarams tai kainavo?.. ar jau visi teisėjai su advokatais demaskuoti?

Norge

Turi buti vienodi mokejimai uz visus popieriu tvarkymus,tai ir yra notaru darbas,kaip ir kitu specialybiu darbai.Tai yra oficialus darbas,padejimas kiekvienam pilieciui.Tad tegul jie elgiasi saziningai.Gana lietuviui is lietuvio vogti.

Galėjo nesakyt-

žinom:Varnas varnui akies nekerta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS