Teismo medicinos ekspertai: trūksta darbuotojų, maži atlyginimai | Diena.lt

TEISMO MEDICINOS EKSPERTAI: TRŪKSTA DARBUOTOJŲ, MAŽI ATLYGINIMAI

  • 2

Sveikatos priežiūros darbuotojai po kelių valandų organizuoja akciją prie Sveikatos apsaugos ministerijos, norėdami atkreipti dėmesį į rimtas problemas: atlyginimai biudžetiniame sektoriuje neauga, darbuotojai išeina ir neateina nauji. Apie tai, kaip šią problemą spręsti, LNK žurnalistas kalbėjosi su teismo medicinos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininke Vilma Ivanova.

– Paaiškinkite, kas yra biudžetinio sektoriaus sveikatos priežiūros darbuotojai. Kam jūs atstovaujate?

– Biudžetinio sektoriaus sveikatos priežiūros darbuotojus apima ir kalėjimų tarnybos gydytojai, slaugytojai, taip pat visuomenės sveikatos biurai, teismo medicinos darbuotojai.

– Kokios yra ten didžiausios problemos kalbant apie atlyginimus? Kiek laiko atlyginimai neauga?

– Didžiausios problemos būtų darbuotojų trūkumas, taip pat darbuotojų kaita.

– Jūs sakote, personalo kaita. Pavyzdžiui, kalbant apie teismo medicinos darbuotojus, kur tokie specialistai išeina? Ar jie gali išeiti į privatų sektorių?

– Konkrečiai teismo medicinos ekspertai, kai įgyja teismo medicinos gydytojo specialybę, gali dirbti tiktai vienintelėje įstaigoje – Valstybinėje teismo medicinos tarnyboje. Ir niekur privačiai negali eiti. Kaip, tarkim, koks chirurgas ar šeimos gydytojas gali tuo pačiu metu dirbti ir valstybinėje, ir privačioje įstaigoje. Tai pas mus taip negalima. Arba dirbam valstybinėje įstaigoje, arba einam privačiai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jeigu trūksta darbuotojų, ką tai reiškia tiriant bylas arba darant visus kitus dalykus, kas susiję su teisėsauga?

– Tai reiškia, kad pailgėja išvadų atsakymai ir ikiteisminiai tyrimai.

– Galima sakyti, kad stringa bylos?

– Galbūt ir galima taip įvardyti.

– Ko jūs dabar norite iš Sveikatos apsaugos ministerijos? Koks būtų po šios akcijos ir derybų jus tenkinantis rezultatas?

– Įžvelgiame tris pagrindines problemas. Nepabloginti dabartinės sutarties, kurią mes pasirašėme 2021 m. ir šiais metais ji baigiasi. Tiesiog nepabloginti sąlygų dabartinėje sutartyje. Darbuotojų trūkumas, darbuotojų kaita, kas yra didžiausia problema. Ir pagrindinis motyvas, kodėl tie darbuotojai nenori dirbti arba vyksta jų kaita yra darbo užmokestis.

– Kiek jūs norite, kad jis didėtų?

– Mes norime, kad didėtų kukliai. Tai yra 2022 m. vidutinio darbo užmokesčio 10 proc.

– Kiek tuomet buvo vidutinis darbo užmokestis?

– Tuomet buvo 1875 eurai.

– Kodėl jūs sakote, kad norite kukliai? Palyginus su tuo, ko prašė mokytojai pastaraisiais metais?

– Tokie norai.

– Ar jūs jau kalbėjote su kažkuo iš Sveikatos apsaugos ministerijos? Kokie yra argumentai iš valdžios ir ko jūs tikitės?

– Taip, jau kalbėjome. Tai šiandien konkrečiai toliau tęsime dėl biudžetinio sektoriaus. Ir, matyt, jų argumentai, kad lėšų trūkumas yra.

– Kiek jums trūktų darbuotojų? Jeigu sąlygos būtų idealios, kiek norėtumėt?

–Būtent teismo medicinos ekspertų, mano žiniomis, trūksta 5-6 darbuotojų. O visuomenės sveikatos priežiūros specialistų, mano žiniomis, per septynis metus išėjo apie tūkstantis darbuotojų – tai vos ne pusė. Išties dideli skaičiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

kodėl nepareikalaujama kad medicina atidirbtu nors dali to už ka gauna algą.

Tai

neiseina atsivezti srilankieciu,nigerieciu? O visu kitu - atlyginimai dideli!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS