Trišalė taryba pradeda diskusijas dėl minimalios algos didinimo | Diena.lt

TRIŠALĖ TARYBA PRADEDA DISKUSIJAS DĖL MINIMALIOS ALGOS DIDINIMO

  • 2

Trišalė taryba antradienį pradeda diskusijas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo nuo 2023 metų sausio. Lietuvos bankas tarybos posėdyje pristatys savo rekomendacijas.

Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus pirmadienį sakė, kad bankas siūlys didinti MMA, tačiau, kiek, neįvardijo. Jis prognozavo, kad Trišalėje taryboje dėl naujojo MMA dydžio vyks sudėtinga diskusija, nes esą neapibrėžtumas yra labai didelis.

G. Šimkus portalui vz.lt neneigė, kad bus siūloma MMA didinti daugiau kaip dešimtadaliu – dėl konkrečios formulės esą centrinio banko vadovybė dar diskutuoja. Portalo teigimu, gali būti siūloma didinti MMA iki 810 eurų neatskaičius mokesčių ar daugiau.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė BNS pirmadienį teigė, kad MMA kitąmet privalo didėti, tačiau didžiausias klausimas išlieka tai, kaip Lietuvos bankas apskaičiuos galimą pokytį.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis BNS sakė, kad Trišalė taryba yra sutarusi dėl MMA apskaičiavimo principų ir jis pasitikės LB rekomendacijomis.

Šiemet MMA siekia 730 eurų neatskaičius mokesčių, arba 550 eurų „į rankas“.

Po diskusijų Trišalėje taryboje galutinį sprendimą dėl MMA priima Vyriausybė. Paprastai yra atsižvelgiama į LB rekomendacijas.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis. Apskaičiuodamas MMA dydį, Lietuvos bankas taip pat remiasi ekonominėmis prognozėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Juokas pro ašaras

Tas 550eur į rankas MMA šiai dienai tai juokas. Bet Lt valstybei su verslu tai žinoma, kuo mažiau tuo geriau. Bet užmirštat kad šiai dienai skurdo rizikos lygis yra 480eur vienam žmogui ir jis vis didėja,,,taigi gaunasi taip kad MMA gaunantis yra skurstantis vos ne. Tai negeda jums verslams kurie mokate arti MMA ar tą MMA? Taip gerai verslai gyvena kad tikrai galima kaip minimum MMA 15proc į rankas kelti.

Vot tep.

Vis tiek tai vergiškiausias atlyginimas visoje ES.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS