Trišalė taryba pradeda diskusijas dėl MMA didinimo | Diena.lt

TRIŠALĖ TARYBA PRADEDA DISKUSIJAS DĖL MMA DIDINIMO

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba pradeda diskusijas dėl minimalios algos (MMA) didinimo 16 proc. – nuo 924 eurus iki 1070 eurų (prieš mokesčius) nuo 2025 metų sausio. Profsąjungos teigia, kad tokį Lietuvos banko (LB) siūlymą palaiko, tuo metu verslas mano, kad tokia minimali alga būtų per didelė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė sako, jog Trišalės tarybos susitikime  antradienį LB pristatys savo skaičiavimus.

„Šiandien Lietuvos bankas atneš skaičius, kiek išeina pagal mūsų sutartą formulę, kaip jie mato visą tą padėtį. Jau tą rezultatą yra pristatę Darbo santykių komisijai, tai jau mes žinom preliminariai, koks tas skaičius. Mes jį pratestavom ir mūsų pagrindinė pozicija yra, kad 2025 metais 1070 eurų ir turėtų būti ta startinė linija, nuo kurios reikėtų pradėti derybas“, – BNS teigė I. Ruginienė.

Tuo metu Lietuvos verslo konfederacijos (LPK) laikinasis direktorius Emilis Ruželė teigė, kad tokia MMA būtų per didelė našta verslui.

„Mūsų nuomone, šiemet reikėtų daugiau diskusijų ir atsižvelgti į tai, kad kalbama, viešai diskutuojama apie gynybos finansavimą, mokesčių didinimą ir tada bent jau iš pirminių pasiūlymų matome, kad didžioji dalis tų mokesčių verslui tektų. Tai svarbus aspektas kalbant apie minimalų atlyginimą“, – BNS aiškino E. Ruželė.

Mūsų pagrindinė pozicija yra, kad 2025 metais 1070 eurų ir turėtų būti ta startinė linija, nuo kurios reikėtų pradėti derybas.

 

„Mūsų pozicija yra tokia – natūralu, kad ji (minimali alga – BNS) didės, didėja ir vidutinis atlyginimas labai stipriai, bet manome, kad tas didėjimas galėtų būti kuklesnis. (...) Konkretaus skaičiaus mes nesame įsivardinę“, – BNS sakė E. Ruželė.

Jis pabrėžė nemanantis, kad MMA bus padidinta iki LB siūlomo dydžio.

„Reikia istoriškai pasižiūrėti, taip tiksliai, ką parodo formulė, kad priimtų Vyriausybė, yra retas atvejis, turbūt to net nelabai yra buvę. Vis tiek atsižvelgiama į kitus aspektus – buvo pandemija, kiti dalykai, kurie koregavo tą formulę“, – sakė jis.

I. Ruginienė pridūrė, jog dar vyks diskusijos dėl MMA skaičiavimo formulės pakeitimų, neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimo.

„Darbdaviai mano, kad reikia keisti formulę ir įvesti produktyvumą – mes jau esame tai aptarę keliuose posėdžiuose, bet mes nematom reikalo (...). Ir taip pat eis kalba apie NPD dydį, ar jį kelti, ar ne, mes irgi nematom reikalo biudžeto lėšomis kelti atlyginimo, o manom, kad apskaičiuota riba – 1070 eurų – jau dabar turėtų eiti kaip minimali alga nuo 2025 metų“, – sakė ji.

2024 metais MMA siekia 924 eurus iki mokesčių.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė gegužės pradžioje teigė, jog tikėtina, kad MMA kitais metais viršys 1 tūkst. eurų iki mokesčių, tą patį teigė ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS