Trišalė taryba svarsto peržiūrėti minimalios algos apskaičiavimą | Diena.lt

TRIŠALĖ TARYBA SVARSTO PERŽIŪRĖTI MINIMALIOS ALGOS APSKAIČIAVIMĄ

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba ateityje svarsto peržiūrėti minimalios mėnesio algos (MMA) apskaičiavimo formulę.

Pasak tarybai pirmininkaujančios, užsienio investuotojus vienijančios asociacijos „Investors' Forum“ vykdomosios direktorės Rūtos Skyrienės, formulės peržiūrėjimas ateityje leistų išvengti nesutarimų dėl MMA didinimo.

„Trišalė taryba rastų sutarimo taškus, ir kuomet formulė bus aiški ir gausime tik skaičius, manau, kad bus mažiau politizuojamas minimalios algos didinimas“, – tarybos posėdyje sakė R. Skyrienė.

„Mes visą laiką nesutariame dėl tos pačios formulės – profesinės sąjungos reikalauja skaičiuoti su priedais, Europos statistiniai duomenys yra be priedų. Tai sakau, kad mes galėtume užfiksuoti formulę, kad nebūtų diskusijos“, – pridūrė ji.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė pritarė, kad apskaičiavimas būtų peržiūrimas, tačiau pabrėžė, kad taryba turi likti platforma diskusijoms.

„Tą formulę tikslinti reikėtų, bent įdėti aiškius dalykus, ar tiesiog ją peržiūrėti būtų tikslinga. Tačiau Trišalė taryba yra ta platforma, kur ieškome sprendimų ir jei tik susitartume kad įrašome tik skaičiukus, tai tokiu atveju tiesiog yra matematinis skaičiavimas ir nelabai ten yra prasmės ginčytis trišalėje taryboje. (...) Nemanau, kad Trišalė taryba yra tik skaičiukų į formulę įrašytoja, kaip matematikos mokytoja. Tai diskusijų platforma ir socialiniai partneriai turėtų rasti sprendimą dėl MMA dydžio“, – kalbėjo viceministrė.

Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas sakė nepritariantis, kad dabartinis apskaičiavimas būtų peržiūrimas.

„Mes turime nusistovėjusią tvarką ir norime keisti, man keista. Labai ilgai dirbome dėl šio projekto ir dabar vėl norime kažką daryti“, – posėdyje sakė jis.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis.

Vyriausybė spalį nutarė, kad minimali mėnesio alga „ant popieriaus“ kitąmet augtų nuo 607 iki 642 eurų, bet jei Finansų ministerijos ekonominės prognozės gruodį bus prastesnės nei rudenį, tuomet Trišalė taryba iki gruodžio 11 dienos turės pateikti naują rekomendaciją.

Ji būtų svarstoma iš naujo, jei numatomas 2021 metų nedarbo lygis būtų didesnis nei 8,5 proc., o vidutinio darbo užmokesčio augimas – mažesnis nei 2 proc.

Lietuvos profesinės sąjungos MMA siūlė didinti 56 eurais iki 663 eurų, tuo metu verslo atstovai prašė šį klausimą atidėti dėl pernelyg neapibrėžtos ekonominės situacijos bei rinkimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS