Turistams Lietuvoje – trečia naktis nemokamai: valstybei toks sumanymas kainuos apie milijoną eurų | Diena.lt

TURISTAMS LIETUVOJE – TREČIA NAKTIS NEMOKAMAI: VALSTYBEI TOKS SUMANYMAS KAINUOS APIE MILIJONĄ EURŲ

  • 6

Apsistojant dvi naktis – trečia bus nemokama. Valstybei toks sumanymas kainuos apie milijoną eurų, bet iš to tikimąsi 7 milijonų grąžos. Nemokama nakvynė bus reklamuojama užsienio žiniasklaidoje. Tiesa, lietuviams šia lengvata gali ir nepavykti pasinaudoti, praneša LNK.

Turistų šiemet Lietuvoje vis dar trečdaliu mažiau nei pernai. Viešbutis „Corner hotel“ Vilniuje tik visai neseniai sulaukė didesnio svečių srauto, tad Vyriausybės iniciatyva „Pirk tris nakvynes už dviejų kainą“ skamba viliojančiai.

„Mes dar tik dabar susipažįstam su sąlygomis, ar jame dalyvauti. Jeigu atitiksime kriterijus, tikrai planuojame. Ta iniciatyva yra sveikintina, kaip ir bet kokia parama svetingumo sektoriui“, – sakė viešbučio atstovė Laura Minikevičienė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė skaičiuoja, kad siūlymas kompensuoti trečios nakvynės kainą turistų skaičių padidins bent 20 tūkstančių. Statistika rodo, kad turistai Lietuvoje praleidžia apie dvi naktis. Siekiama, kad jie pabūtų ilgiau.

„Kad žmonės išleistų pinigų, kad pasidžiaugtų ir gamta, ir aplankytų mums svarbias, gražias vietas. Lietuva nuo to tik išlošia. Vienas turistas vidutiniškai per vieną dieną išleidžia 350 eurų. Jeigu atvažiuoja pora, jeigu mes dar kompensuojame trečią nakvynę, tai jie ilgiau pasilieka, o Lietuvoje lieka daugiau pinigų“, – teigė A. Armonaitė.

Turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ sakė, kad valstybės siūlymas sumokėti už vieną nakvynę reklamuojamas užsienio žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose. Taip viliojami dažniausiai į Lietuvą atvykstantys turistai iš Lenkijos, Vokietijos, Suomijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos ir Estijos.

„Pasirodo reklaminis skydelis, žinutė, kad yra tokia galimybė apsilankyti ir apsigyventi Lietuvoje pigiau, kad Lietuva siūlo trečią naktį nemokamai. Jeigu jam tas pasiūlymas yra įdomus,  tai jis tiesiog turi jį paspausti, palikti savo el. pašto adresą. Į jį ateina unikalus kodas ir su tuo kodu jis kreipiasi tiesiogiai į apgyvendinimo įstaigą“, – aiškino „Keliauk Lietuvoje“ vadovas Dalius Morkvėnas.

Lietuviai galės dalyvauti, bet pamatyti ir gauti promo kodą turės mažiau galimybių.

Valstybė kompensuos trečios nakvynės išlaidas iki 65 eurų. Jei nakvynė kainuoja brangiau, skirtumą turės padengti pats turistas. Iš viso kompensacijoms skirta per 750 tūkst. eurų, reklamai – apie 200 tūkst.

Bet tautiečiams pasinaudoti šia lengvata neaišku, ar pavyks.

„Lietuviai galės dalyvauti, bet pamatyti ir gauti promo kodą turės mažiau galimybių“, – kalbėjo D. Morkvėnas.

Anot kelionių organizatorių, panašiai turistus skatina ir kitos valstybės. Pavyzdžiui, Egiptas siūlo nemokamas vizas, Sicilija Italijoje taip pat dovanoja nakvynę, o nuo spalio žada iš dalies kompensuoti ir skrydžio išlaidas. Ar tai pasiteisins Lietuvoje, viešbučiai spėlioti nedrįsta.

„Tą galėsime pasakyti po dviejų mėnesių, tokia nurodyta projekto trukmė. Tada įsivertinsim kažkokius skaičius“, – šnekėjo L. Minikevičienė.

Tačiau valstybės siūlymu apmokėti trečią turistų nakvyne pavyks pasinaudoti ne visiems viešbučiams. Valstybės parama vienai įmonei negali viršyti 200 tūkst. eurų, o kai kurie viešbučiai šį limitą jau išnaudojo medikų poilsiui paskoloms atidėtiems mokesčiams.

Restoranų tinklo „Burokėlis ir krapas“ vadovė Odeta Bložienė vylėsi, kad parama padės ir restoranams uždirbti daugiau: „Ypač padės toms lokacijoms, tiems restoranams, kurie yra prie lankytinų objektų, senamiesčiuose. Mūsų senamiesčio restorano apyvartos nutrūkus turistų srautams sumažėjo nuo 100 iki 70 proc. Ir atsigavimas yra pakankamai lėtas“.

Skaičiuojama, kad dėl trečios nakvynės kompensacijos turistai, pirkdami dvi nakvynes, maistą restoranuose, pramogas, Lietuvoje išleis iki 7 mln. eurų. Anot „Keliauk Lietuvoje“, dalyvauti projekte jau registravosi virš 100 apgyvendinimo įmonių, iš jų apie 40 – viešbučiai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Dovilė

Verslas privatus, tai ir mokesčiai iš pelno.Prie ko čia dabar apmokėjimas iš Valstybės kišenės. Aš tais viešbučiais nesinaudoju,valstybei pinigus moku ir tokių kaip aš pinigais siūloma apmokėti keliautojų nakvynes? Nesuprantama

nuomonė

šitai valstybei rūpi tik stambus verslas ir savo kišenės.kodėl privačių viešbučių verslą turi apmokėti žmonės ?Jie nori daugiau turistų .,tai patys turi sumokėti už tą naktį ,,iš savo pelnų .

Pilietiškas

Tam ir didina mums kainas/mokesčius už viską!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS