Turizmo sektorius pradeda jausti pagyvėjimą: lėktuvai į kai kurias šalis – užpildyti | Diena.lt

TURIZMO SEKTORIUS PRADEDA JAUSTI PAGYVĖJIMĄ: LĖKTUVAI Į KAI KURIAS ŠALIS – UŽPILDYTI

Einant antrai savaitei, kai šalyje nutrauktas visuotinis karantinas, turizmo sektorius pastebi pirmuosius atsigavimo ženklus. Nors pripažįstama, kad dalis gyventojų vis dar prisibijo tolimesnių kelionių ir vietoje to renkasi vietinį turizmą, lėktuvai į tam tikras keliautojų pamėgtas šalis yra užpildyti.

Anot Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentės Žydrės Gavelienės, šiuo metu pastebimi pirmieji atsigavimo ženklai turizmo sektoriuje. Visgi, anot jos, keliaujančiųjų skaičius, palyginti su pernai, yra drastiškai mažesnis. Pasak pašnekovės, šiuo metu geriausia situacija šalies kurortų viešbučiuose.

„Jeigu žiūrėtume į sektorius užimtumą, geriausiai laikosi kurortų viešbučiai. Jų klientai būdavo iš aplinkinių šalių, aišku, gaila kad dabar neturime rusakalbių turistų, nes Lietuvoje įprastai jie sudaro apie 50 proc., bet savaitgaliais kurortų viešbučiai, kurie dar palyginti neseniai atsidarė, mato nemažą turistų augimą“, – Eltai teigė ji.

Ž. Gavelienė atkreipė dėmesį į tai, kad, nors kurortų viešbučiai sulaukia daugiau gyventojų dėmesio nei didžiųjų miestų, čia keliautojai galėtų žymiai pigiau paatostogauti.

Turizmo sektorius yra praradęs apie trečdalį vasaros sezono ir tai generuoja srautų, apyvartų sumažėjimą, tačiau, palyginti dabartinę situaciją su gegužės mėnesiu, žmonės tikrai drąsiau planuoja keliones.

„Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų viešbučiuose galima žymiai pigiau paatostogauti ir ne ką mažiau įspūdingai. Visgi miestai sulaukdavo daugiausia užsieniečių turistų, čia – labiausiai išvystytos pramogos, bet šiemet jie daugiausia nukentėjo, todėl kainos miestų turizme yra žymiai mažesnės, bet keliautojai to galbūt dar neatrado“, – sakė asociacijos prezidentė.

Pasak pašnekovės, vertinant išvykstamojo turizmo situaciją, tokio pobūdžio keliones kol kas renkasi tik nedidelė dalis keliautojų. Anot Ž. Gavelienės, jie vis dar stebi, kokie sprendimai priimami dėl kitų šalių sienų atidarymo.

„Visi laukia, kokios kitos valstybės atsidarys nuo liepos 15 dienos“, – pridūrė ji.

Ž. Gavelienė pripažino, kad vietinį turizmą pasirenkantys keliautojai nesiekia sutaupyti, vietoje to renkasi geresnę paslaugos kokybę.

„Aš sakyčiau, kad žmonės žiūri į kokybišką produktą ir natūraliai supranta, kad jis kainuos tiek pat ar minimaliai daugiau nei pernai. Kad pigumo ieškotų? Nepasitenkinimo didelio nepastebime. Natūralu, kad vietiniam turizmui paklausa yra didelė, ypatingai savaitgaliais, gal kiek mažesnis užimtumas savaitės dienomis“, – Eltai teigė ji.

Vertindama dabartinę situaciją turizmo sektoriuje, Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė Milda Plepytė-Rainienė antrina Ž. Gavelienei ir sako, kad pagyvėjimas išties džiuginantis.

„Tikrai galime pasidžiaugti, kad pagyvėjimas yra juntamas. Žinoma, reiktų vertinti, kad turizmo sektorius yra praradęs apie trečdalį vasaros sezono ir tai generuoja srautų, apyvartų sumažėjimą, tačiau, palyginti dabartinę situaciją su gegužės mėnesiu, žmonės tikrai drąsiau planuoja keliones. Mes jau galime matyti, kas vyksta su liepos pirmąja savaitę, kai vyks užsakomieji reisai į Graikiją, Bulgariją, nes lėktuvai yra užpildyti. Galime manyti, kad žmonės yra labai pasiilgę atostogų“, – Eltai sakė ji.

„Lietuvos vietinis turizmas irgi yra pagyvėjęs, tikrai tą pastebime, bet mūsų pajūris nėra ypatingai didelis, mes suprantame, kad natūralu, jog visi norintys gali netilpti ilsėtis čia, Lietuvoje“, – pridūrė asociacijos vykdomoji direktorė.

Jos teigimu, lietuviai pakankamai aktyviai naudojasi galimybe vykti į artimąsias kaimynines šalis – Latviją, Estiją.

„Ko tikrai labai laukiame, pastebime iš pačių keliautojų, kad yra didžiulis susidomėjimas dėl kelionių į Turkiją, kada gali prasidėti tos kelionės. Turkija eilę metų yra ta šalis, kuri ilgus metus generuodavo didelius Lietuvos keliautojų srautus“, – sakė M. Plepytė-Rainienė.

Pašnekovės manymu, kelionės į šią šalį turėtų prasidėti tik vasaros pabaigoje – rugpjūčio mėnesį.

M. Plepytė-Rainienė akcentavo, kad, šalyje nutraukus karantiną ir atsiradus galimybei atnaujinti keliones, gyventojai bando detaliai išsiaiškinti, kaip atrodys jų atostogos.

„Pastebime pakitusią keliautojų elgseną informacijos klausimu. Žmonės labai aktyviai kreipiasi į kelionių pardavimų agentus, į kelionei organizatorius, siekia maksimaliai išsiaiškinti, kaip atrodys jų atostogos. Kokia bus pradžia oro uoste, kaip bus su skrydžiu, ar reikės dėvėti kaukes, kaip vyks pervežimas iš oro uosto į viešbutį ir kt.“, – Eltai teigė asociacijos vykdomoji direktorė.

Be to, anot pašnekovės, pastebima, kad žmonės pradėjo aktyviau domėtis paskutinės minutės pasiūlymais.

„Galbūt jie traukia iki paskutinės akimirkos ir priima sprendimą – keliauti ar ne. Situacija yra tikrai kintanti, Sveikatos apsaugos ministerija kiekvieną savaitę išplatina valstybių sąrašą, į kurias išvykus ir grįžus nebūtų privaloma saviizoliacija. Galimas dalykas, kad keliautojai tiesiog stebi naujausią informaciją“, – kalbėjo ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jo

Tripakas, gonorėja..

Hm

Nu jo tikėtina visi gryš su dovanėlėm Tai bus antra viruso banga Gal tik makaliui nauda o kt.šnipštas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS