TVF misijos vadovas: Lietuvai reikia pertvarkyti pensijų kaupimo sistemą | Diena.lt

TVF MISIJOS VADOVAS: LIETUVAI REIKIA PERTVARKYTI PENSIJŲ KAUPIMO SISTEMĄ

Senėjant Lietuvos gyventojams, šaliai būtina struktūrinė pensijų sistemos reforma, sako Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos vadovas Borja Gracia (Borcha Grasija).

„Turės būti atlikta pensijų reforma, parametrinė (sisteminė – BNS) pensijų reforma. Jūsų pensijų sistemai sekasi dėl geresnės nei tikėtasi dinamikos darbo rinkoje, didesnio užimtumo trumpuoju laikotarpiu, didelio atlyginimų augimo“, – Lietuvos banko (LB) ir Vilniuje dirbančios TVF misijos seminare penktadienį sakė B. Gracia.

„Bet gyventojų senėjimas smūgiuoja ir smūgiuoja gana smarkiai“, – pridūrė jis.

B. Gracia pabrėžė, kad 2024-ieji yra pirmieji metai, kai į pensiją Lietuvoje išeis daugiau žmonių nei į darbo rinką ateis naujų darbuotojų, be to, 2026-aisiais baigsis numatytas pensinio amžiaus didinimas, o tai „didins spaudimą „Sodrai“.

Jo teigimu, iki 2030-ųjų darbuotojų skaičius Lietuvoje sumažės nuo 1,8 iki 1,3 mln., jie turės mokėti didelę pensijų dalį, tai pareikalaus valstybės biudžeto perskirstymo. 

„Antroji pakopa nėra sprendimas pensijų sistemos iššūkiams. Vis dėlto tai tik sprendimo dalis“, – teigė B. Gracia.

B. Gracia teigė, kad išėjimo iš pensijų kaupimo anksčiau laiko sąlygos turi būti „labai ribotos“.

„Mes suprantame, kad uždrausti nutraukimą yra nekonstituciška, bet, jei įmanoma, jis turėtų būti labai ribotas“, – sakė B. Gracia.

Konstituciniam Teismui kovo pradžioje paskelbus, kad turi būti numatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiuo metu rengia jas numatančias pataisas.

TVF misijos Lietuvoje vadovas taip pat teigė, kad Lietuvai reformomis būtina didinti sveikatos ir švietimo sistemų efektyvumą, taip pat didinti pajamų surinkimą į biudžetą.

„Lietuvai yra potencialo didinti pajamas, kartu išlaikant konkurencingą ekonominę aplinką“, – sakė B. Gracia.

B. Gracia TVF vadovaujama misija Vilniuje dirbs iki birželio 7 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Marius LM

Lietuvai reikia pertvarkyti ne pensijų kaupimo sistemą, o visą mokestinę sistemą, nes šiandieninė neskatina darbdavių dalintis pajamomis su darbuotojais, kas lemia žemus atlyginimus ir finansinę nelygybę.

O

Tam gracijai niekas nepapasakojo kaip valdže leido antros pakopos pinigus casino pralošt

SUSIJUSIOS NAUJIENOS