Paaiškėjo, kiek tiksliai kitąmet brangs dujos ir elektra | Diena.lt

PAAIŠKĖJO, KIEK TIKSLIAI KITĄMET BRANGS DUJOS IR ELEKTRA

  • 15

Gamtinės dujos buitiniams vartotojams nuo sausio brangs 7 centais už kubą, arba 12-18 procentų, elektra 15 proc.

Kainų komisija penktadienį patvirtino bendrovės „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) pateiktus dujų tarifus, galiosiančius nuo sausio 1 dienos.

Pirmos grupės vartotojams, kurie dujas naudoja tik maistui paminti ir per metus jų sunaudoja ne daugiau kaip 300 kubų, kaina didės 11,9 proc. – nuo 59 iki 66 centų už kubą, antros grupės, dujomis šildantiesiems namus vartotojams (per metus suvartoja nuo 300 iki 20 tūkst. kubų) – nuo 39 iki 46 centų, arba 17,9 procento.

Trečiosios grupės vartotojams, per metus suvartojantiems daugiau kaip 20 tūkst. kubų dujų, kaina auga 18,4 proc. – nuo 38 iki 45 centų.

Abonentinis mokestis nesikeis. Pirmos grupės vartotojams jis bus 0,56 euro, antros ir trečios – 3,99 euro per mėnesį.

Tikimasi, kad jei Seimas pritartų įstatymų projektams dėl „Litgas“ būtinojo dujų kiekio efektyvesnio pardavimo rinkose ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo Klaipėdoje išpirkimo, dujų kaina vartotojams galėtų dar kiek mažėti. 

Dujos pigo nuo 2014 metų, kai Rusijos koncernas „Gazprom“ pritaikė nuolaidą, tačiau jai pasibaigus, pernai liepą brango 5-8 procentais. Šių metų pradžioje jos vėl pigo beveik 8 proc., tačiau tik mažiausiems buitiniams vartotojams, naudojantiems dujas maistui ruošti.

R. Pocius: dujų kaina gali mažėti kitų metų viduryje

Kainų komisijai patvirtinus, kad gamtinės dujos buitiniams vartotojams nuo sausio brangs 7 centais už kubą, arba 12-18 proc., komisijos narys Renatas Pocius teigia, kad mažesnis nei prognozuota dujų brangimas nulemtas sumažėjusios skirstymo kainos. Anto jo, Vyriausybės ir Seimo sprendimai gali lemti dujų kainos mažėjimą nuo kitų metų vidurio.

„Tarifai buitiniams vartotojams visoms grupėms didėja 7 centais (...) Tarifai buvo pakoreguoti atsižvelgiant į įmonių pateiktus, patikslintus duomenis skirstymo kainos skaičiavime“, – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė R. Pocius. 

Elektrai ir dujoms pabrangus labiausiai dėl žaliavų kainų rinkoje, R. Pocius nesiėmė prognozuoti, kokia situacija bus rinkose kitąmet.

„Šiandien tokių ryškių tendencijų nesimato, šiek tiek gamtinių dujų kainos stabilizavosi, lygiai taip pat ir elektros kainos. Tačiau prognozuoti kitų metų elektros ar gamtinių dujų kainas yra labai sudėtinga, nes elektros kainos priklauso nuo daug objektyvių priežasčių, kurios nėra kontroliuojamos (...) Nuo sausų klimatinių sąlygų – šiais metais viena iš pagrindinių priežasčių – padidėjo elektros kaina“, – sakė R. Pocius.

Vis dėlto jis teigė, kad reguliavimo pokyčiai Lietuvoje gali lemti dujų kainos vartotojams mažėjimą nuo kitų metų vidurio.

„Tikėtina, kad kitas perskaičiavimas gamtinių dujų tarifų įvyks kitų metų viduryje. Jeigu bus atitinkami teisės aktų pakeitimai, susiję su „Litgas“ schemos pakeitimu ar kiti sprendimai, susiję su terminalo (SGD terminalo laivas Klaipėdoje – BNS), tai atitinkamai, nustatant tarifus nuo kitų metų liepos 1 dienos bus į tai atsižvelgta“, – sakė R. Pocius.

Jei Seimas pritartų įstatymų projektams dėl „Litgas“ būtinojo dujų kiekio efektyvesnio pardavimo rinkose ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo Klaipėdoje išpirkimo, dujų kaina vartotojams galėtų dar kiek mažėti.

Elektra nuo sausio brangs 15 proc

Kainų komisija penktadienį patvirtino naujas – apie 15 proc. didesnes elektros kainas buitiniams vartotojams 2018 metams.

Populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas didėja 15 proc., arba 1,7 cento iki 13 centų už kilovatvalandę (su PVM), o dviejų laiko zonų – 14,7 proc., arba 2,1 cento iki 14,3 cento (dienos) ir 9 proc., arba 0,9 cento iki 10 centų (nakties).

Plano „namai“ vienos laiko zonos tarifas didėja 17,5 proc., arba 1,7 cento iki 11,4 cento už kWh, dDviejų laiko zonų – 17 proc., arba 2,1 cento iki 12,4 cento (dienos) ir 10 proc., arba 0,9 cento iki 9 centų (nakties). 

Bendrovė „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) naujus tarifus  taikys nuo sausio 1-osios.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį sakė, kad kainų augimą lemia žaliavų kainos rinkoje, tačiau dėl jau priimtų Vyriausybės sprendimų kainų augimas yra trečdaliu mažesnis.

Tiek Vyriausybės atstovai, tiek Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė anksčiau sako, jog rezervų dar labiau suvaldyti kainų augimą beveik nėra. 

Pastarąjį kartą elektra vartotojams brango 2013 metais, vėliau kasmet pigo.

Siūlo pasirinkti optimalų planą

Kainų komisijai penktadienį patvirtinus naujas – apie 15 proc. didesnes elektros kainas buitiniams vartotojams 2019 metams, Kainų komisijos narys Renatas Pocius teigia, kad vartotojai laisvi pasirinkti elektros tarifą, kuris lemtų mažesnes sąskaitas.

„Buvo patvirtintos elektros kainos buitiniams vartotojams – vidutinis elektros energijos kainų augimas yra 15 proc. Tik atkreipčiau buitinių vartotojų dėmesį, kad ESO („Lietuvos energijos tiekimas“, LET – BNS) siūlo 5 skirtingus planus buitiniams vartotojams, kad kiekvienas vartotojas gali pasirinkti optimalų planą, kuris leistų sutaupyti. (...) Bet vidutinis, arba tas standartinis planas, už kurį dažniausiai moka vartotojai, jo tarifas kitais metais bus 13 centų už kilovatvalandę“, – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė R. Pocius.

Jis pripažino, kad auga visų planų tarifai, tačiau pastovioji dalis, arba abonentinis mokestis nekinta.

„Taip, visi planai brangsta, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad kai kurių planų tarifas susideda iš pastoviosios ir kintamosios dalies – pastovioji dalis tarifo „namai“ ir „namai plius“ nesikeičia“, – pridūrė R. Pocius.

Plano „Namai“ vienos laiko zonos tarifas didėja 17,5 proc., arba 1,7 cento iki 11,4 cento už kWh, dviejų laiko zonų – 17 proc., arba 2,1 cento iki 12,4 cento (dienos) ir 10 proc., arba 0,9 cento iki 9 centų (nakties).

Plano „namai“ pastovioji dalis yra 3 eurai, o „namai plius“ – 6 eurai per mėnesį.

Populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas didėja 15 proc., arba 1,7 cento iki 13 centų už kilovatvalandę (su PVM), o dviejų laiko zonų – 14,7 proc., arba 2,1 cento iki 14,3 cento (dienos) ir 9 proc., arba 0,9 cento iki 10 centų (nakties).

Plano „namai“ vienos laiko zonos tarifas didėja 17,5 proc., arba 1,7 cento iki 11,4 cento už kWh, dviejų laiko zonų – 17 proc., arba 2,1 cento iki 12,4 cento (dienos) ir 10 proc., arba 0,9 cento iki 9 centų (nakties). 

Bendrovė „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) naujus tarifus taikys nuo sausio 1-osios.

Gairės: Dujos, elektra, tarifai
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

...

Juk 'rusas puola', o ir Ukrainą privalom ginkluot, ir tam PINIGŲ reikia... kitose šalyse žmonės dėl didėjančių kainų STREIKUOJA, tik lietuvaičiai nors ir stena, bet MOKA (ir bėga iš čia)

dujos

brangsta todėl, kad turime ??????? "PIGŲJĮ TERMINALĄ" šaunu tiesa??????

R

O tai prievartinis mokestis už dujas 3.99 išliks? Uz ką mes mokam tuos 3.99 kiekviena mėnesi???... Tai beveik 11 kubu. Tai cia teisine valstybe??? Idomu kas paaiškins kodel mes mokame uz ora...Toliau tyleti neturime teisės. Moki už tai, ko nesunaudoji. Pagarba mokytojams!!! Visi turime kovoti už savo teises..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS