Tyrimas atskleidė skaudžią realybę: kuriems žmonėms sunkiausia apsirūpinti maistu? | Diena.lt

TYRIMAS ATSKLEIDĖ SKAUDŽIĄ REALYBĘ: KURIEMS ŽMONĖMS SUNKIAUSIA APSIRŪPINTI MAISTU?

  • 4

Gyventojų apklausa rodo, kad apsirūpinti maistu sunkiausia jauniems, darbingiems, 26-45 amžiaus gyventojams. Apie atliktą tyrimą papasakojo Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo vadovė Aistė Adomavičienė.

– Kokia šiemet apklausų situacija? 

– Jeigu lygintume visus tris apklausų metus, tai šiemet – blogesnė situacija. Ženkliai pablogėjo situacija žmonių, kurių pajamos nesiekia 500 eurų. Net 9 proc. daugiau žmonių teigia, kad jiems sunku pirkti maistą. Kalbant apie būsto išlaikymą, tai matome pablogėjimą pajamų grupėje virš 700 eurų. Akivaizdžiai atsispindi palūkanų normos kilimas. Šita grupė turi paskolas būstui įsigyti. Apklausoje atsispindi, kad jiems yra sudėtingiau.

– Ar išskirtumėt, kurių regionų gyventojams yra sudėtingiausia?

– Taip tiksliai negaliu išskirti, bet tikrai sunkesnė situacija kaimuose, kaimų regionuose. Ten pajamos – mažesnės. Mažiau darbo vietų, jos menkiau apmokamos. Tai tradiciškai regionuose gyvenantys žmonės susiduria su didesniais sunkumais. Aišku, kai kurie iš jų gali užsiauginti savo maisto, bet ne visi turi tokią galimybę.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kurių profesijų atstovams situacija yra sudėtingiausia?

– Labiau techniniai darbuotojai, smulkūs verslininkai, žmonės, kurie neturi darbo, arba yra užimti namų ūkyje. Pavyzdžiui, mamos, kurios augina vaikus. Tai bendrai žmonės, kurie turi tokį menkesnį išsilavinimą, dirba kokiose nedidelėse įmonėse, jų pajamos nedidelės, mažiau kvalifikuoti arba visai nekvalifikuoti.

– Išskirta jaunų žmonių kategorija nuo 26 iki 45 metų amžiaus. Kodėl jiems taip sudėtinga? Atrodo, tai turėtų būti patys perspektyviausi žmonės.

– Labai plati grupė, todėl sunkiau nustatyti, kuri amžiaus grupė susiduria su didesniais sunkumais. Yra įvairios situacijos, galbūt žmonės dirba pirmus darbus ir nelabai gerai apmoka, nes trūksta kvalifikacijos. Taip pat tai amžius, kai žmonės paprastai susilaukia vaikų ir keli šeimos nariai dalinasi pajamomis. Kai iškilo palūkanos, tai žmonės iš visų jėgų bando susimokėti už būstą, o jau tuomet tik žiūri kas lieka maistui. Būna ir taip, kad susimoka už būstą ir per mėnesį tik du kartus valgo mėsą ar žuvį. Stebi akcijas, ypač didmiesčiuose, kur daugiau prekybos centrų. Žmonės jau žino, kada ir kur tos akcijos. Kitas dalykas – akcijų medžioklė. Kai perka ne tą, ko labai nori, o tą, kam akcija. Nuo sausio mėnesio įsigaliojo tvarka, pagal kurią prekybos centrai maisto produktus laiko iki paskutinės dienos. Jas pardavinėja ženkliai pigiau, bet tuomet labdaros paramos organizacijos to maisto negauna. O žmonės, kurie turi mažas pajamas, dažnai neįperka to maisto ir su akcija. Tai šitie pakeitimai smogia pačias mažiausias pajamas gaunančius žmones.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Gauni iki 500e.,už šildymą kompensacijos negauni,dar Civiniti sąskaita 157e.tai mokesčiai siekia 300e,taigi lieka iki 200e. maistui,vaistams ir kt.Tai klausimas Navickei,ką padėti ant Velykų stalo?Atimtos šildymo kompensacijos privedė žmones prie dar didesnio skurdo.Velykoms Navickei ir Piš-ei už jų iniciatyvą dovanosim po 1supuvusį kiaušinį iš labdaros.Skanaus.

Kažkaip

Nei pensijos nei kitų pajamos nepaveja kainų kilimo

Kažkaip

Ritamės sparčiai žemyn. Nei pensijos ndi kių pajamos nepaveja kainų kilimo. Gerai gyvena tik turtuoliai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS