Utenoje už kiekvieną įdarbintą paauglį – 300 eurų parama | Diena.lt

UTENOJE UŽ KIEKVIENĄ ĮDARBINTĄ PAAUGLĮ – 300 EURŲ PARAMA

  • 6

Utenoje už vasarai įdarbintą nepilnametį įmonė gauna 300 eurų per mėnesį. Ši Utenos savivaldybės programa sulaukė rekordinio susidomėjimo, užsiregistravo 92 paaugliai, praneša Info diena.

Šiandien rinkti akmenis, kitą dieną pjauti žolę – toks fizinis darbas uteniškio Justo negąsdina, nors vaikinui dar tik 17 metų. Justas akmenis renka „Utenos šilumos tinkluose“. Moksleivis čia įsidarbino pagalbiniu darbininku. Dirbs laikinai, iki vasaros pabaigos.

„Manau, gan gerai pasirodžiau savo priėmimo į darbą kalboje. Manau, gan neblogą CV parašiau. Tai tiesiog reikia būti drąsiam“, – kalbėjo septyniolikmetis.

Kol Justas renka akmenis, kitoje pusėje jo bendraamžiai lupa lentas. Donatas užsidirbti pinigų savo rankomis bando pirmą vasarą.

„Papildomai pinigų užsidirbt vasarai, gale vasaros sau leist daugiau ir kad būtų pinigų“, – kodėl dirba, pasakojo Donatas.

O paauglys Gytis čia jau su patirtimi. Moksleivis dirba antrus metus.

„Tas laikotarpis, kai teises, mašiną norisi turėt. Tas šiek tiek motyvuoja dirbt. Bet šiaip dabar vasara – nieko net neveikčiau. Eičiau miegoti 2–3 val. nakties, kelčiausi 13–14 val., vidury dienos. Tada vis tiek dieną karšta, neisi į lauką. Išeini į lauką kokią 18 val... Taip ir baigtųsi ta diena“, – kalbėjo Gytis.

„Utenos šilumos tinklai“ vasarą įdarbino penkis moksleivius 16–17 metų amžiaus.

Motyvacija, ambicijos, jaunatviška energija, jie nori pažinti, nesibaido darbo.

„Trūksta darbo rankų, bet mūsų bendrovė visą laiką žiūri ir į socialinį atsakingumą. Jaunimo integravimas į darbo rinką vasaros metu – ne paskutinėj vietoj“, – teigė įmonės darbų saugos ir viešųjų ryšių specialistas Linas Bražionis.

Įmonei ne tik papildomos rankos, bet ir finansinė parama – Utenos savivaldybė už kiekvieną įdarbintą nepilnametį verslui moka 300 eurų per mėnesį.

Šia programa nusprendė pasinaudoti ir viena vairavimo mokykla Utenoje. Šešiolikmetė moksleivė Liepa čia dirba vadybininke.

„Mūsų vadybininkė kiekvienais metais eina atostogų, dabar, kadangi verslo centras suteikė mums tokią galimybę, kompensuoja, todėl mes esam labai patenkinti, kad galim įdarbinti nepilnamečius“, – sakė vairavimo mokyklos vadovė Elena Šapranauskienė.

„Man labai patinka. Įgyju tam tikros patirties ir žinau, kad ateityje tikrai galėsiu panaudoti“, – teigė moksleivė Liepa.

Rekordinis dirbančiųjų skaičius

Įdarbinti jaunimą Utena skatina įmones trečius metus. Šiemet susidomėjimas rekordinis – įdarbinti 92 jaunuoliai. Norėtų ir dar dešimt, bet jau neužtenka savivaldybės pinigų. Šiemet ji skyrė 50 tūkst. eurų.

„Poreikis jau didesnis, dvigubai daugiau nei praėjusiais metais. Tai lėmė aplinkybės – verslas atsigauna, karantinas pasibaigė. Galvoju, kad turbūt dar papildomai reikės skirti“, – kalbėjo Utenos rajono meras Alvydas Katinas.

Nors ir nepilnamečiai, verslas juos įdarbina pagal darbo sutartį.

„Pinigus išmokam tik programai pasibaigus, kai jaunuolis jau atidirbo, su juo yra atsiskaityta, įmonė mums pateikia mokėjimus jaunuoliui patvirtinančius dokumentus, kad su juo tikrai buvo atsiskaityta, darbo sutarties kopiją ir labai trumpą ataskaitėlę“, – aiškino Utenos verslo informacijos centro direktorė Irina Šeršniova.

Darbdaviai pripažįsta: įdarbinant vaikus, atsakomybės daugiau, užtrunka ir jų apmokymas. Bet yra ir savų pliusų.

„Motyvacija, ambicijos, jaunatviška energija, jie nori pažinti, nesibaido darbo“, – vardijo L. Bražionis.

Utenoje gyvena 38 tūkst. žmonių. 60 proc. iš jų – darbingo amžiaus. Ir nors verslui trūksta darbo rankų, pasibaigus vasarai jaunuoliai darbe nepasilieka ir sugrįžta į mokyklą. Įmonės nori, kad paaugliai dar pasimokytų specifinių žinių.

Už įdarbintą jaunuolį 300 eurų paramą kas mėnesį jau siūlo ir Šilutės savivaldybė, kuri šią vasarą tikisi įdarbinti septynis paauglius.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

....

Beje, ir net neetiška taip girtis. L. B. Šilumos tinkluose - socialdemokratas, savivaldybės tarybos narys, dirbantis savivaldybės įmonėje, kurioje etatas atsirado tapus tarybos nariu. O toliau - žr. tekstą: kas, su kuo, už ką... Ir taip - be galo, be krašto toje mūsų Utenoje. P. S. O pati idėja dėl moksleivių įdarbinimo sveikintina, tik paramos liūto dalį nelabai gražu išdalinti saviems...

Iš pa Utenas

Šilumos tinklai, jei neklystu, savivaldybės įmonė. Savivaldybė savo valdomai įmonei, kaip ir Utenos vandenims, išmoka už vaikų įdarbinimą, o kitam verslui (ne savivaldybiniam) ir nebelieka...

Romas

Teisingai paskaičiavo t.y. kiek uždirba ir kiek sumoka mokesčių-KAS neaišku ir kam...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS