V. Mitalas: kai kurie su mokesčių reforma susiję pakeitimai galėtų būti priimti dar šiemet | Diena.lt

V. MITALAS: KAI KURIE SU MOKESČIŲ REFORMA SUSIJĘ PAKEITIMAI GALĖTŲ BŪTI PRIIMTI DAR ŠIEMET

Valdančiosios Laisvės partijos atstovas, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas sako, kad su pelno bei pridėtinės vertės apmokestinimu susiję Vyriausybės inicijuotos mokesčių reformos pakeitimai galėtų būti priimti dar šiais metais.

„Man atrodo, kad pelno mokesčio kai kurie pakeitimai, pridėtinės vertės mokesčio kai kurie pakeitimai gali būti priimti dar šiemet“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V. Mitalas.

Laisvės partijos atstovas kartoja nepritariantis siūlomam nekilnojamojo turto (NT) apmokestinimui.

„Parengtas nekilnojamojo turto mokesčio dizainas siekiant suteikti daugiau pajamų savivaldybėms man kelia klausimų. O kur visas valstybės valdomas turtas? Prie jo nereikia irgi daryti privažiavimų, investuoti į infrastruktūrą? Tai gal ir jį vertėtų apmokestinti sudarant galimybes savivaldybėms iš to turėti daugiau pajamų“, – teigė V. Mitalas.

„Kartu yra ir daug visokio komercinės paskirties turto, kuris nėra apmokestinamas, nes, pavyzdžiui, priklauso religinėms organizacijoms ir bendruomenėms“, – pridūrė jis.

Parengtas nekilnojamojo turto mokesčio dizainas siekiant suteikti daugiau pajamų savivaldybėms man kelia klausimų.

 

Anot V. Mitalo, Lietuvoje, „kur bene 93 proc. žmonių gyvena savo nuosavybės turte“, o šeimos patiria padidėjusias būsto paskolų palūkanas, plėsti NT apmokestinimo bazę yra „yra nelabai teisinga“.

Naujas NT mokestis yra vienas Vyriausybės įsipareigojimų gauti įšaldytas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšas – 26 mln. eurų. Be to, šimtų milijonų eurų RRF paramos Lietuva ateityje negautų tuo atveju, jeigu NT įstatymas būtų nepriimtas arba jau priimti šis bei kiti įstatymai nebūtų tinkamai įgyvendinami.

Laisvės partijos lyderė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė anksčiau sakė, kad frakcija Seime neremia didesnio individualios veiklos ir dovanų apmokestinimo, tačiau, pasak jos, reformos pakete yra gerų dalykų, pavyzdžiui, jos vadovaujamos ministerijos pasiūlyti pelno mokesčio pakeitimai, kurie leistų lengviau augti 10 tūkst. smulkių įmonių.

PVM mokėtojų ribą mokesčių reformos projekte siūloma didinti nuo 45 tūkst. eurų iki 55 tūkst. eurų. Laisvės frakcija ribą siūlo keisti atsižvelgiant į infliaciją.

Valdančiųjų konservatorių, liberalų ir „laisviečių“ koalicinė taryba rugpjūčio pabaigoje sutarė neskubėti mokesčių reformą Seime tvirtinti šiemet.

Seimui yra pateiktas septynių įstatymų pataisų paketas. Pakeitimais, be kitų dalykų, siūloma didinti individualios veiklos apmokestinimą bei numatyti platesnį nekilnojamojo turto apmokestinimą, taip pat siūlomi pokyčiai dirbantiesiems su verslo liudijimais.

Praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjęs eurokomisaras Valdis Dombrovskis perspėjo, kad nepriėmusi mokesčių reformos Lietuva rizikuoja prarasti šimtus milijonų eurų Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo fondo pinigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ekonomistas

Norėdami prastumti savo netradicinės orientacijos asmenų įstatymą, žinoma jūs trukdysite Mokesčių įstatymo priėmimą. Tai ir arkliui aišku. Bet Mokesčių įstatymas svarbus visai Lietuvai , o anas tik saujalei kitokių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS