V. Sinkevičius: startuolių pasaulyje senos taisyklės nebetinka | Diena.lt

V. SINKEVIČIUS: STARTUOLIŲ PASAULYJE SENOS TAISYKLĖS NEBETINKA

Nauji verslo modeliai ir technologijos reikalauja ne tik skatinti investicijas į inovacijas ir įgūdžius, bet ir kurti šiuolaikišką teisinę bazę. Senos taisyklės nebetinka, ypač kai kalbame apie perspektyvių naujų skaitmeninių verslo modelių diegimą, startuolių ekosistemą ir sparčiai tobulėjančias technologijas, teigia neformalioje ES Konkurencingumo taryboje dalyvaujantis ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Kaip pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Bukarešte gegužės 2-3 dienomis vykstančioje neformalioje ES Konkurencingumo taryboje aptariami verslumo skatinimo, startuolių ekosistemos plėtros ir bendrosios rinkos stiprinimo klausimai. Bendroji ES rinka, turinti 500 milijonų vartotojų, suteikia didžiules galimybes ES narėms, tačiau vis sunkiau išlaikyti Europos konkurencingumą tarp didžiųjų valstybių, tokių kaip Kinija ar Jungtinės Amerikos Valstijos. V. Sinkevičiaus teigimu, akivaizdu, kad Europai reikalinga toliaregiška pramonės, inovacijų ir bendrosios rinkos politika, kuri leistų ES veikiančioms įmonėms išlikti konkurencingoms visame pasaulyje.

„Šiame kontekste tampa labai svarbios nacionalinės ir ES mažųjų ir vidutinių įmonių politikos sąsajos: teisinė bazė turi užtikrinti vienodas sąlygas visoms įmonėms, kad jos visos galėtų jaustis saugiai. Ir, nors visuotinai pripažįstama, kad startuoliai yra labai svarbūs inovacijų plėtrai, tačiau šiandien ES lygmeniu ir net kai kuriais nacionaliniais lygmenimis nėra įtvirtinta aiški startuolių apibrėžtis“, - teigia V. Sinkevičius.

Jo teigimu, dėl to praktikoje kyla problemų, susijusių su lėšų panaudojimu ir mokesčių lengvatų taikymu tokioms įmonėms. Siekdama stiprinti vieną prioritetinių šalies ekonomikos sričių - startuolių ekosistemą, Lietuvos Vyriausybė pritarė startuolių sąvokos apibrėžčiai. Tai leis toliau gerinti verslo sąlygas tokioms įmonėms.

Kaip pažymėjo Ekonomikos ir inovacijos ministerija, startuolių ekosistemos stiprinimui Lietuvoje skiriamas didžiulis dėmesys: jiems teikiama finansinė parama, įgyvendinamos įvairios priemonės, palengvinančios užsieniečių startuolių steigimą Lietuvoje.

Šiuo metu verslumo skatinimo agentūros „Versli Lietuva“ duomenų bazėje yra 570 startuolių, jų skaičiaus augimas pastaraisiais metais siekė 58 proc. Pernai Lietuvos startuolių bendruomenė pritraukė 183 mln. eurų investicijų iš užsienio ir Lietuvos investicinių fondų. Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra užsibrėžusi tikslą iki 2020 metų startuolių skaičių Lietuvoje išauginti iki 1000.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Sinkevicius liuks

SUSIJUSIOS NAUJIENOS