V. Vasiliauskas ketina paviešinti S. Jakeliūno elektronines žinutes | Diena.lt

V. VASILIAUSKAS KETINA PAVIEŠINTI S. JAKELIŪNO ELEKTRONINES ŽINUTES

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas prabilo apie ketinimus paviešinti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Stasio Jakeliūno elektroninius laiškus, kurie, kaip leidžia suprasti, gali būti susiję su „Revolut“.

„Dabar sisteminame visą informaciją, kur, mūsų nuomone, yra bandymai daryti įtaką centriniam bankui, ir mes tą informaciją paviešinsime. Tai daugiausia elektroniniai laiškai, pora elektroninių laiškų ir pasisakymai viešoje erdvėje“, - žurnalistams trečiadienį sakė V. Vasiliauskas, dalyvavęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje.

Paklaustas apie laiškų turinį, jis sakė, kad „tai naujausios aktualijos, susijusios su vienu rinkos dalyviu“.

Į klausimą, kada elektroniniai laiškai galėtų būti paviešinti, V. Vasiliauskas sakė, kad jau šį mėnesį.

„Aš manau, kad per balandį tikrai susisteminsime ir paskelbsime“, - sakė jis.

Trečiadienį Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje dalyvavo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas bei agentūros „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas.

Susitikime kalbėta apie susidariusią situaciją dėl finansinių technologijų (FinTech) sektoriaus vystymosi bei galimų raudonų linijų toliau Seime vykstant Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Stasio Jakeliūno tyrimui.

Pasak V. Vasiliausko, centrinio banko nepriklausomumas yra ne tik Lietuvos įstatymais įtvirtinta vertybė, tačiau ir vienas svariausių aspektų, kuriuos prižiūri Europos centrinis bankas.

TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, vertindamas frakcijoje vykusią diskusiją, teigė, jog Seime vykstantis tyrimas bei Biudžeto ir finansų komiteto priimtas sprendimas yra destruktyvūs Lietuvos finansinių technologijų sektoriui bei kelia klausimų dėl aukščiausių valstybės vadovų politinės atsakomybės.

„Kalbame apie situaciją, kai tampa visiškai nebeaišku, kokia kryptimi eina bei kokia kryptimi mūsų šalį vairuoja ši valdančioji dauguma. Vyriausybės programoje finansinių technologijų srities vystymas yra vienas iš prioritetų. Agentūros „Investuok Lietuvoje“ atstovai teigia, kad Ekonomikos ir inovacijų bei Finansų ministerijos su tuo sutinka bei kryptingai dirba šio tikslo link. Tačiau Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas eina visiškai priešinga kryptimi, destruktyviai visoms pastangoms Lietuvai tapti FinTech centru „Brexito“ kontekste, - pabrėžė G. Landsbergis. - Tampa sunku suprasti, kur yra tikroji Vyriausybės pozicija? Dar daugiau - vykstant tokiam sąmyšiui, natūralu klausti: kur yra Vyriausybės vadovo žingsniai, norint išspręsti susidariusią situaciją? Ar Premjeras pernelyg užimtas Prezidento rinkimų kampanija, kad imtųsi ryžtingų veiksmų, stengiantis išsaugoti tarptautines mūsų šalies pozicijas?“

Apie R. Karbauskio siūlymą

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sako ramiai vertinantis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio kvietimą pasvarstyti apie atsistatydinimą.

„Kvietimą pamąstyti aš priimu labai pragmatiškai. Kalbant apie garbę, reputaciją, aš per savo profesionalią karjerą „muštas“ esu ne vieną kartą, todėl žiūriu visiškai ramiai. Iš tikrųjų ne kartą esu gynęs tą reputaciją ir teisinėmis priemonėmis. (....) Aš to nepriimu kaip kažkokių linijų peržengimo. Pasiūlymas pamąstyti - tvarkoje, mąstau. Bet jeigu būtų jau tolimesni žingsniai, pavyzdžiui, kažkokių teisės aktų priėmimas, kai kuriose valstybėse yra tokių bandymų keisti banko įstatymą, tai būtų rimtas signalas“, - sakė V. Vasiliauskas, dalyvavęs Seimo Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje.

Jeigu būtų keičiami įstatymai dėl banko vadovo paskyrimo ir nušalinimo, būtų paliestas banko nepriklausomumo klausimas, jo nuomone, Europos centrinis bankas sureaguotų.

„Yra kitų valstybių pavyzdžių, kur tokie bandymai buvo daromi, keičiant centrinio banko teisinį statusą liečiančius teisės aktus. Tada pagrindinis testas, kuris atliekamas, kaip tai gali paveikti banko nepriklausomumą, nes tai yra pamatinė vertybė“, - sakė V. Vasiliauskas.

Kol kas jis sakė Lietuvoje tokių požymių nematąs. „Kol kas aš tokius mėginimus minkštus matau, daugiau kaip elektroninių žinučių forma, kaip tokių užuominų forma. Kažkokio institucinio judesio aš tikrai nematau, bet, kaip sakoma, ruošk roges vasarą“, - sakė V. Vasiliauskas.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis įvertino Lietuvos banko (LB) vadovo Vito Vasiliausko veiksmus parlamentinio tyrimo laikotarpiu ir kėlė klausimą, ar nereikėtų V. Vasiliauskui pačiam trauktis iš posto.

„Aš jo vietoje, galvojant apie reputaciją, tiesiog svarstyčiau apie tai, ar nepasiūlyti pačiam pasitraukti (...)“, - sakė R. Karbauskis.

Antradienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas apkaltino Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininką V. Vasiliauską nuteikus visą LB kolektyvą prieš parlamentinį tyrimą, nepagarbiai atsiliepiant apie jį per visuotinį LB darbuotojų susirinkimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Palinkėjimai: kiekvienam pagal nuopelnus

Vamzdiec atėjo pagaliau ir šitam kiaulesnukiui . Užteks jam misti Lietuvos žmonių krauju. Teta magnolija nueis nuo pjedestalo ir pamatysim šitą paršą brasletais pasipuošusį

hi hi hi

ne veltui magnolija sake, kad ,,tauta ne tuos isrinko'' pyzdec dabar pareina visiems vagiams, daeis ir iki tulpiu pasto su Eligijumi Kiaulasnukiu. Ir broileris visas apsitriedes nerimsta.

KONSTITUCIJA

Taigi, skaitom: "Lietuvos valstybė yra nepriklausoma demokratinė respublika" (K.1str), "Lietuvos valstybę kuria Tauta. Suverenitetas priklauso Tautai" (K.2str.) bei "Niekas negali varžyti ar riboti Tautos suvereniteto, savintis visai Tautai priklausančių suverenių galių" (K.3str.1d.) - taip kad V.Vasiliauso pasakymas "...centrinio banko nepriklausomumas yra ne tik Lietuvos įstatymais įtvirtinta vertybė..." PRIEŠTARAUJA Konstitucijai, ir dangstymaisi ECB yra niekiniai (jei to tiesiai neįvardyt turinčiu visus Lietuvos išdavystės požymius). Lygiai tuos pačius bruožus turi ir G.Landsbergio pasakymas: "Seime vykstantis tyrimas bei Biudžeto ir finansų komiteto priimtas sprendimas yra destruktyvūs Lietuvos finansinių technologijų sektoriui" - negalima eilinio technologijų sektoriaus bandyt kelt VIRŠ visos Tautos išrinkto Seimo, tai jau kvepia Seimo nario įgaliojimų viršijimu, neleistina lobistine veikla ir suponuoja klausimą dėl tokio Seimo nario politinės atsakomybės bei apkaltos galimybės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS